TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Muzică pentru cameleoni

Truman Capote
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Muzica pentru cameleoni este o culegere de „reportaje” fictionalizate: un criminal enigmatic trimite biletele viitoarelor victime, o...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1537-7
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat
Alte volume:

MAI MULTE DESPRE CARTE

Muzica pentru cameleoni este o culegere de „reportaje” fictionalizate: un criminal enigmatic trimite biletele viitoarelor victime, o aristocrata creola isi bea absintul intr-un peisaj atemporal din Martinica, un barbat intre doua virste devine obsedat de o fetita de doisprezece ani, pe care n-a cunoscut-o niciodata... Volumul contine si piese autobiografice: intilnim un Capote care, fie ca fumeaza cu femeia de serviciu, fie ca birfeste cu Marilyn Monroe, ramine unul dintre cei mai eleganti si malitiosi scriitori ai secolului trecut.

Autor: Truman Capote
Traducător: Iulia Gorzo
Data apariției: 2009
Editura: Polirom
Titlu original: Music for Chameleons
Pagini: 320
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură americană, reportaje, criminal, bilete, aristocrată creolă, absint, Martinica, obsesie, pasaje autobiografice, eleganţă, maliţiozitate
  • Truman Capote Truman Capote - Autor
    Truman Capote, pe adevarătul său nume Truman Streckfus Persons, s-a născut la 30 septembrie 1924 la New Orleans și, după divorțul părinților, a fost crescut de familia mamei sale, într-un orășel din Alabama. Cînd mama se recăsătorește cu un om...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

nr. 7, 2010, România literară - Dana Pîrvan Jenaru
"Volumul de proza scurta Muzica pentru cameleoni, publicat de Truman Capote in 1980, face parte, dupa o diviziune la care recurge autorul insusi, din cel de-al patrulea ciclu de creatie, care presupune un pas inainte in tehnica prozei nonfictive, a carei piatra de temelie o pusese in 1966 prin romanul Cu singe rece. [...] Ceea ce incinta poate cel mai mult in prozele din Muzica pentru cameleoni este neinscrierea lor pe o traiectorie predeterminata. Cititorul nu poate prevedea ce urmeaza si nici cind se apropie de sfirsit, cu atit mai mult cu cit sfirsitul nu este intotdeauna sfirsit. «Relatarea» este, de cele mai multe ori, intrerupta brusc, parind un decupaj cinematografic, iar cititorul ramine ratacit intr-un labirint, din care stie totusi ca exista cel putin o iesire. Si mai are o certitudine: precizia spectacolului orchestrat de Capote este fantastica."
aprilie 2010, Dilemateca - Dragoş Zetu
"Noutatea absoluta a volumului Muzica pentru cameleoni vine, indubitabil, din plasarea scriitorului in centrul constructiei epice. Astfel, isi depaseste frica de a scrie despre sine, eliberindu-se treptata de orice retinere si ajungind sa faca marturisiri dintre cele mai intime (una ar fi aceea in care descrie zbuciumul interior trait in copilarie din cauza dorintei lui de a se fi nascut fata – «Fascinatie»). […] Desi la sfirsitul volumului Capote apare apare ca un personaj aflat in cautarea propriei identitati, din punctul de vedere al scriiturii, se pare ca americanul a cistigat pariul pe care si-l propusese initial, reusind sa aduca in povestirea postmoderna o prospetime stilistica unica."
2 februarie 2010, Adevărul literar şi artistic - Marius Chivu
"Acest ultim volum al sau este o culegere pe cit de variata, pe atit de vie. Nu-i lipseste nimic pentru a da masura artei lui Capote. Prozele scurte si foarte scurte din prima parte a culegerii (scrise cu rafinament, cu umor si cu simtul acela extraordinar al limbii si al detaliilor), microromanul «Cioplitorul de sicrie» (nonfictiune in siajul lui «Cu singe rece», redind o serie de crime al caror autor ramine nedovedit - ca in filmul «Zodiac» din 2007 al lui David Fincher) si, partea cea mai savuroasa, «Portretele conversationale», in care scriitorul reda citeva discutii si intilniri cu personaje mai mult sau mai putin celebre (actritele Pearl Bailey si Marilyn Monroe, criminalul Bobby Beausoleil sau scriitoarea Willa Cather), dar si cu o menajera guraliva, plus un delicios dialog cu sine («I: In ce ai vrea sa te reincarnezi in viata de apoi? R: Intr-o pasare - de preferinta un uliu.»). Elegant, rafinat, dar si intruziv (isi trage de limba «personajele» cu o naturalete uimitoare), foarte bun ascultator si portretist (capabil sa redea dialoguri de pagini intregi), ironist pina la malitie, inteligent, plin de sine, dar mereu spiritual si provocator, fara arogante grosolane, Truman Capote este genul de scriitor care electrizeaza orice scrie. Cameleonii «muzicii» acestei carti sintem, de fapt, noi!"
The New York Times Book Review
"Cartea aceasta contine cam de toate: amintiri ale unor evenimente obscure, dar si imagini ale celor celebri, bancuri vechi si istetime la zi. In mod cert, o compozitie care va trece testul timpului.” 
Newsweek
"Electrizant... o lovitura. Entuziasmul si viclenia lui fac din aceasta carte una dintre cele mai bune pe care le-a scris vreodata.” 

Opinia cititorilor