TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Mic dejun la Tiffany

Truman Capote
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Mic dejun la Tiffany este povestea unui scriitor care isi aminteste ca a cunoscut-o in urma cu cincisprezece ani, pe cind locuia intr-un vechi...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-2253-5
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback

MAI MULTE DESPRE CARTE

Mic dejun la Tiffany este povestea unui scriitor care isi aminteste ca a cunoscut-o in urma cu cincisprezece ani, pe cind locuia intr-un vechi apartament din New York, pe Holly Golightly, o fata excentrica si misteri­oasa, care locuia in aceeasi cladire. In scurt timp, scri­itorul aspirant de atunci si fata aceasta ciudata, pe a carei carte de vizita era scris „calatoare”, devin prie­teni apropiati, iar opiniile si modul de viata neconven­tional, precum si lucrurile neobisnuite pe care le afla despre trecutul si aventurile prin care a trecut vecina sa ajung sa-l fascineze tot mai mult. Firul narativ simplu, liniar al microromanului ii permite lui Capote sa-si rafineze stilul caracteristic minimalist, intr-o forma vie si proaspata, care i-a adus un succes masiv la cri­tica si public.

Cartea a cunoscut o ecranizare celebra in 1961, cu Audrey Hepburn in rolul principal.

Data apariției: 2011
Editura: Polirom
Titlu original: Breakfast at Tiffany’s
Pagini: 192
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură americană, diamante, scriitor, New York, călătoare, prietenie, beletristică, microroman, ecranizare
  • Truman Capote Truman Capote - Autor
    Truman Capote, pe adevarătul său nume Truman Streckfus Persons, s-a născut la 30 septembrie 1924 la New Orleans și, după divorțul părinților, a fost crescut de familia mamei sale, într-un orășel din Alabama. Cînd mama se recăsătorește cu un om...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

ianuarie 2012, Dilemateca - Codrin Liviu Cuţitaru
"Nuvela a avut un impact imens asupra Americii. Multi au vrut sa descopere prototipul acestei insolite psihologii feminine, create de Capote. S-a ajuns la concluzia ca ea combina profilurile mai multor femei pe care autorul le-a cunoscut, inclusiv al mamei sale – Nina Capote. Numeroase contemporane de-ale prozatorului au pretins ca ele s-ar afla in spatele protagonistei din text. O femeie cu numele de Bonnie Golightly, locuitoare a Manhattan-ului in perioada desfasurarii evenimentelor din Mic dejun..., l-a dat chiar in judecata pe prozator (desi se stie ca, intr-o prima versiune a povestii, numele ales de Truman Capote pentru eroina lui a fost Connie Gustafson) pentru „calomnie”. Aceasta „isterie” sociala si culturala din jurul cartii demonstreaza insa forta mesajului sau metatextual: singura fericire posibila a individului este libertatea, indiferent de maniera in care el o obtine."
31 octombrie 2011, Caţavencii - Cristian Teodorescu
"Pentru cei mai multi cititori ai romanului, adica pentru toti cei care au vazut ecranizarea din 1961, Holly Golightly are trasaturile lui Audrey Hepburn. Dar daca citesti sau recitesti cartea dupa ce ai vazut filmul, remarci, tot mai contrariat ca Holly nu vrea sa semene cu Audrey Hepburn. Si ca, de fapt, n-ar putea semana cu nici o femeie in carne si oase. Ti-o imaginezi, dar n-o poti descrie. Ti-ar putea fi prietena, dar simti si ca n-ar impiedica-o nimic sa te lase pentru totdeauna la usa, fara nici un motiv anume. Despre ea nu stii niciodata cind viseaza fara scop sau are ceva de gind. Traieste intr-un perpetuu provizorat, fiindca nu gaseste nicaieri in viata reala un loc in care sa se simta ca la Tiffany."
3 septembrie 2012, BookMag.ro - Aurora Liiceanu
"Publicat in 1958, Mic dejun la Tiffany este povestea unui scriitor gay care in tinerete traise o prietenie stranie cu o foarte juna socialite, fiindu-i vecin si devenindu-i confident. Chiar indragostit de ea. Si cum sa nu fi fost indragostit de Holly Golightly, atita vreme cit ea era excentrica, misterioasa, fascinanta, neconventionala, aproape o fictiune, imprevizibila, considerata de unul dintre personajele cartii o „ticnita, impostoare, dar o impostoare autentica”. Cartea ei de vizita era foarte potrivita firii ei aventuroase, pentru ca pe ea scria „Domnisoara Holly Golightly. Calatoare”."
Norman Mailer
"Truman Capote, omuletul acesta plin de curaj, este cel mai implinit scriitor al unei generatii din care fac si eu parte. Frazele lui sint perfecte pina la detaliu, ritmul povestilor lui este impenetrabil. N-as schimba o virgula in Mic dejun la Tiffany.” 
The Guardian
"Cartea lui Truman Capote poate fi citita ca o variatiune a povestii Cenusaresei: destinul unei tinere ale carei aspiratii o ajuta sa treaca printr-o adolescenta tulbure, dar care nu-i aduc si fericire pina la adinci batrineti. Este, cu alte cuvinte, o imagine a formarii, care sugereaza oricarei cititoare – si, de ce nu, oricarui cititor – ca orice schimbare de sine, orice scop, oricit de greu de atins, e la indemina oricui, chiar cind totul pare imposibil.”
USA Today
"Aparitia in anii ‘60 a unei carti ca Mic dejun la Tiffany a schimbat fata literaturii mondiale si a dat posibilitatea culturii pop americane sa-si reevalueze posibilitatile.”   

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus