TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Harfa de iarbă. Arborele nopţii şi alte povestiri

Truman Capote
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Harfa de iarba(1951) este un microroman cvasi-autobio­grafic, narat din perspectiva unui adolescent care se izoleaza impreuna cu doua matusi...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1975-7
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Harfa de iarba(1951) este un microroman cvasi-autobio­grafic, narat din perspectiva unui adolescent care se izoleaza impreuna cu doua matusi nonconformiste de societatea sudista restrinsa de care apartin. Ei hotarasc sa traiasca in deplina libertate, intr-o casuta construita pe ramurile unui copac. Decizia este vazuta ca o jignire si amenintare de catre multi membri ai comunitatii, in frunte cu seriful si reverendul bisericii din localitate; asa incepe un adevarat razboi la scara redusa impotriva rebelilor.

Povestirile reunite in acest volum prezinta, in majoritate, protagonisti ce isi resimt acut singuratatea si izolarea, con­fruntindu-se cu o chinuitoare incapacitate de a iubi. Domnul Durere si Miriam iau o tenta supranaturala de cosmar, in timp ce Ultima usa inchisa (pentru care Capote a cistigat O. Henry Award in 1946) si Soimul fara cap capata accente de thriller psihologic. Fie ca sondeaza constiinte adulte prinse in crize de egoism pueril sau descrie fascinat mastile de adult pe care si le iau copiii, stilul este mereu de o transparenta eleganta, cu o nota de umor si melancolie.

Autor: Truman Capote
Traducător: Constantin Popescu
Data apariției: 2011
Editura: Polirom
Titlu original: The Grass Harp
Pagini: 320
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură americană, literatură contemporană, microroman, povestiri,adolescent, mătuşi, Sudul, casă in copac, societate, conflicte, rebeli, psihologic, eleganţă, umor, melancolie
  • Truman Capote Truman Capote - Autor
    Truman Capote, pe adevarătul său nume Truman Streckfus Persons, s-a născut la 30 septembrie 1924 la New Orleans și, după divorțul părinților, a fost crescut de familia mamei sale, într-un orășel din Alabama. Cînd mama se recăsătorește cu un om...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

8 iulie 2011, Ziarul de duminică, nr. 27 - Stelian Ţurlea
"Desi criticii apreciaza mai mult stilul sec, sever al romanului Cu singe rece, preferinta publicului merge spre operele din prima parte a vietii sale, cum este romanul de fata, a caror forta evocatoare si intensitate emotionala ramin seducatoare si astazi."
25 aprilie 2011, Academia Caţavencu - Cristian Teodorescu
"Truman Capote (...) era sclipitor, era ciudat si cu lipici, era unic in amestecul lui de cinism, candoare, cabotinism si discretie. I-am recitit fara pic de teama Harfa de iarba si alte opt povestiri care ma cucerisera cu multi ani in urma. Ma asteptam sa-mi placa si acum, dar nu speram sa ma incinte din nou. De la prima pina la ultima mi s-au parut de o frumusete aproape neverosimila. Daca le repovestesti nu poti decit sa le strici, cum se intimpla si la Salinger sau la Marquez. In romanele lui scurte si in povestiri, Capote nu ca atinge perfectiunea, trece dincolo de ea, cu o simplitate stranie si cu o nebunie care simuleaza incintator normalitatea.Toate personajele lui sint putin scrintite, iar lumea in care se invirt are ceva de balamuc improvizat."
The Atlantic)
"Citind Harfa de iarba nu se poate sa nu-ti vina ideea unei poeticitati aparte – aceea a spontaneitatii, a fanteziei si a placerii ce dau culoare unei vieti altfel pline de conformism si cumintenie.” 
The New York Herald Tribune
"O carte plina de o cuceritoare caldura umana; prin veselia ei tandra, nostalgica te duce cu gindul la simpla bucurie de a trai.” 

Opinia cititorilor