TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Curcubeul gravitaţiei

Thomas Pynchon
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Considerat o capodopera a postmodernismului, Curcubeul gravitatiei este unul dintre marile romane ale literaturii americane, iar traducerea lui in...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1723-4
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Considerat o capodopera a postmodernismului, Curcubeul gravitatiei este unul dintre marile romane ale literaturii americane, iar traducerea lui in limba romana reprezinta deopotriva un eveniment cultural si editorial.

Titlul romanului Curcubeul gravitatiei se refera la arcul de fum pe care il lasa in urma rachetele V2 si totodata – in viziune parodica, neagra – la semnul pe care i‑l trimite Dumnezeu lui Noe cind ii promite ca nu va mai distruge niciodata omenirea. Tyrone Slothrop, protagonistul, este militar in Londra anului 1944 si are o problema bizara: de cite ori se simte excitat, explodeaza o bomba. Superiorii sai din cadrul armatei il tin sub observatie, incercind sa gaseasca explicatia acestui straniu feno­men. Dar asta este doar o piesa a marelui puzzle si, asa cum aflam curind, fiecare eveniment din intriga infinit de complicata a romanului, oricit de izolat ar parea, este conectat la o retea de dimensiuni colosale, telul suprem fiind acela de a arunca lumea in aer cu o ultima racheta devastatoare. Ca intotdeauna in cartile lui Pynchon, nu exista un singur fir narativ, o singura poveste, ci o proliferare de personaje si evenimente care tortureaza si fascineaza cititorul cu sugestii, referinte, calambururi si bancuri, punindu‑i la incercare puterea de intelegere.

Premiul pentru traducere in limba romana in cadrul editiei 2011 a Premiilor USR

Traducere din limba engleză de Rareş Moldovan
Autor: Thomas Pynchon
Traducător: Rareş Moldovan
Data apariției: 2010
Editura: Polirom
Titlu original: Gravity’s Rainbow
Pagini: 880
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură americană, beletristică, postmodernism, rachete V2, parodie, parabolă, Noe, bombă, puzzle, reţea, sugestii, referinţe, calambururi
 • Rareş Moldovan
  Traducător
  Thomas Pynchon Thomas Pynchon - Autor
  Thomas Pynchon (născut în 1937 la New York) este unul dintre cei mai importanţi scriitori americani contemporani. Alături de John Barth, Kurt Vonnegut şi Donald Barthelme, se numără printre înte­meietorii postmodernismului literar. Descendent al...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Thomas Pynchon
  Autor
  Rareş Moldovan - Traducător
  Rareş Moldovan, nascut la 11 iulie 1976, a absolvit Facultatea de Litere din Cluj-Napoca. in prezent este preparator la catedra de limba si literatura engleza din cadrul aceleiasi facultati si redactor-sef al revistei Echinox. A publicat poeme si articole in diverse reviste literare din tara. 
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Recenzii

Vlad Zver Vlad Zver Curcubeul Gravitaţiei Mizanscenele lui Pynchon sunt geniale şi fantastice, morbide şi pornografice, ireale şi excitante. Nimic la Pynchon nu este suficient! Cuvintele în mâinile sale transformă camera într-un vagonet care rulează cu o viteză ameţitoare pe şinele unui roller-coster proiectat de Escher! Dacă William S. Burroughs a inventat “nimic nu e real, totul e permis”, Thomas Pynchon sigur pune în practica sintagma omului cenuşiu Mă gândesc la Arcimboldo care construia portrete din legume, fructe sau animale şi exact aşa îmi apare şi Curcubeul gravitaţiei în faţa ochilor. O faţă a unui Big Brother,...
Vezi mai mult

Opinii Editoriale

nr. 8-9, iulie-augus, Contrafort - Răzvan Mihai Năstase
"Departe de a fi o lectura facila, Curcubeul gravitatiei este genul de text fascinant, in care inaintezi cu greu, dar cu nespuse satisfactii. Satira a societatii contemporane macinata de orgolii si interese marunte, a razboiului al carui unic scop este chiar distrugerea in sine a umanitatii in ansamblu, care se incapatineaza sa creada in nemurire pina la proba contrarie, cartea lui Thomas Pynchon se numara printre volumele cele mai complexe care s-au tradus in romana in ultimii ani."
nr. 336, 22-28 iulie, Dilema Veche - Marius Chivu
"Doua romane americane cult, fundamentale pentru literatura contemporana – cit se poate de grele, si la propriu si la figurat –, in doua traduceri de exceptie, prin care Editura Polirom pur si simplu sfideaza noua dezordine culturala a crizei: Catch-22 de Joseph Heller (traducere de Sanda Aronescu) si Curcubeul gravitatiei de Thomas Pynchon (traducere de Rares Moldovan). Doua carti cool pentru o vara lunga si torida!"
9 august 2010, Corso - Alina Purcaru
"Aceasta traducere este, fara indoiala, un eveniment nu numai al acestei veri, ci probabil al intregului an editorial. Sint aproape 900 de pagini de epic, SF, filozofie, onirism, absurd, halucinatii, erotism si istorie literara strinse sub un titlu care a cam zguduit istoria scrisului in ultima jumatate de secol. Sa nu uitam nici de munca traducatorului, care a avut practic de reinventat un text capricios si ireverentios, pe care unii il fetisizeaza, iar altii il detesta."
Rareş Moldovan în dialog cu Ana Maria Onisei, 22 iunie 2010, Adevărul literar şi artistic - Rareş Moldovan
"La un moment dat imi facusem o lista cu pasaje obscure, si ma gindeam sa-i scriu lui Melanie Jackson, agenta si sotia lui Pynchon. Dincolo de faptul ca probabil n-as fi primit raspuns, am renuntat pina la urma, in parte pentru ca am reusit sa le cam dau de capat – mai sint si acum vreo doua-trei in privinta carora ezit intre doua traduceri posibile –, si apoi pentru ca am citit undeva ca Pynchon insusi spusese ca nici el nu mai stie despre ce dorise sa vorbeasca in anumite pasaje... Poate tocmai genul de «abandon» in care crede si pe care si-l doreste si scriitorul."
11 februarie 2011, bookiseala.ro - Răzvan Firescu
"Imagineaza-ti sfirsitul acestui capitol sub forma unui cos din care va iesi un fum alb sau negru, singurul juriu care va decide daca Thomas Pynchon si al lui Curcubeu al gravitatiei este o carte menita a fi citita din scoarta in scoarta fiind tu. La mine fumul alb a inundat apartamentul. (...) Pasaje lungi, apasatoare, placute, stranii. scris complex, amestecat, putin rupt, dar inchegat in totalitatea redarii imaginii de fond. Un fel de comics cu imagini neclare cu dialoguri inexistente dar metafore ce trec dincolo de simplitatea cuvintelor."
The Guardian
"Pynchon a creat o vasta urzeala de eruditie si comic bulevardier, colorata cu un strop de paranoia si obsedata de entropie. Curcubeul gravitatiei – intitulat initial Placeri necugetate – a fost desemnat in unanimitate cistigator al Premiului Pulitzer, dar decizia juriului a fost anulata pe temeiul ca romanul este ilizibil si obscen. Se spune ca Pynchon, celebru pentru ermetismul sau, i-ar fi declarat unui amic: «Eram asa de varza cind am scris cartea asta, incit acum, recitind anumite pasaje, nici eu nu-mi dau seama ce naiba am vrut sa spun».”
The New York Times
"Sentimentul pe care se intemeiaza literatura lui Pynchon nu este nostalgia nabokoviana, ci teama de vid, care transpare in redarea megalomaniei paranoide, in constructia adevaratelor si falselor intrigi, in inventarele epice, in simbolurile si metaforele unificatoare, debordanta energie verbala, descrierile detaliate ale unor decoruri naturale sau artificiale si subculturi de diverse tipuri, in umorul adolescentin si duritatea care duce la orgii agrementate cu alcool si droguri, perversiuni sexuale si inversiuni de roluri si, in sfirsit, in preocuparea obsesiva pentru convertirea sado-masochista a carnii in materie moarta. Pynchon nu creeaza personaje in sensul obisnuit al termenului, ci niste fapturi mecanice puse in miscare de o comica frenezie sau o angoasa nelamurita...” 
Vogue
"Un roman uluitor, comparabil ca valoare cu Moby Dick si Ulise, care-si poarta protagonistii intr-o cursa frenetica, presarata cu false indicii, deghizari, scenarii inspaimintatoare si contrascenarii comice, pentru aflarea codului de lansare a fatalei Rachete…” 

Opinia cititorilor