TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Johnny Panic şi Biblia Viselor

Sylvia Plath
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Volumul de proza Johnny Panic si Biblia Viselor (aparut intr-o prima editie in 1977, apoi reeditat si extins) include un corpus amplu de texte in...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46- 1499-8
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback

Johnny Panic şi Biblia Viselor

MAI MULTE DESPRE CARTE

Volumul de proza Johnny Panic si Biblia Viselor (aparut intr-o prima editie in 1977, apoi reeditat si extins) include un corpus amplu de texte in proza, de la povestiri de tinerete si maturitate pina la fragmente din jurnalele si insemnarile personale ale autoarei. Astfel, cititorul poate descoperi tainele atelierului de creatie al Sylviei Plath, modul in care o istorie personala se fictionalizeaza, devenind literatura pura. In plus, textele din volum dau adevarata masura a scriitoarei : rafinata si directa, cruda si sensibila, intelegatoare si ironica, Sylvia Plath e, intr-adevar, o artista proteica.

Autor: Sylvia Plath
Traducător: Anacaona Mîndrilă-Sonetto
Data apariției: 2009
Editura: Polirom
Pagini: 464
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literatură americană, literatură universală, povestiri, fragmente, memorii
  • Sylvia Plath Sylvia Plath - Autor
    Sylvia Plath s‑a nascut la 27 octombrie 1932 in Boston, Massachusetts. Talentul ei literar s‑a facut remarcat de timpuriu, prima poezie fiindu‑i publicata la virsta de opt ani. Intimplarile din vara anului 1953 (saptaminile petrecute la New York, cind a...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

Codrin Liviu CUTITARU, septembrie 2009, in Dilemateca
"Putini autori au reusit sa se supuna introspectiilor absolute, in interiorul carora autoscopia sa capete dimensiuni de examen clinic sever – riguros pina la masochism chiar –, si sa pastreze totodata, la suprafata macar, culoarea benigna, atragator-inofensiva a fictiunii. Intre cei care au depasit, cumva neverosimil, bariera (fireasca) de recluziune a sinelui, Sulvia Plath, americanca naturalizata in Anglia, ocupa, fara indoiala, o pozitie fruntasa. Poemele sale si, cu precadere, dramaticele, exoticele, morbidele Daddy, Lady Lazarus si The Colossus trec de pragul strict biografic si sondeaza – cu o voluptate singulara, as zice, in lirica moderna si postmoderna – subliminalul auctorial, acolo unde numai psihanalistul si duhovnicul pot avea, eventual, acces."
Ana Maria ONISEI, august 2009, in Tabu
"Textele adunate in Johnny Panic si Biblia viselor nu sint altceva decit colectia spamielor lui Plath, colectie subiectiva, deci universala. De la momentele de slabiciune, cind poeziile ii erau refuzate de The New Yorker, la caderile legate de imbatrinire – «O Viata Trece. Viata Mea», dupa cum scria intr-o insemnare din jurnal. De la visele si gindurile despre moarte la amintirile copilariei, adinci si inecacioase ca apa sarata – «O vreme nu am crezut nici in Dumnezeu, nici in Mos Craciun, ci in sirene.» Si rezultatul asumarii tragice a propriei lupte interioare."
Oana BOCA, 23 iulie 2009, in Observator cultural
"Sylvia Plath respinsese categoric mai multe dintre povestirile incluse in volum, prin urmare acestea sint publicate impotriva vointei sale – un aspect care trebuie luat in considerare. Dar, in ciuda acestui fapt, sint niste scrieri deosebit de interesante, care merita pastrate, fie si doar ca indicii cu privire la autobiografia ei launtrica. Unele dintre ele demonstreaza, chiar mai clar decit povestirile mai reusite, cit de mult i-a imobilizat fantezia si inventivitatea simpla prezenta obiectiva a lucrurilor si intimplarilor."
Florentina CIUVERCA, 21 iulie 2009, in Evenimentul zilei
"Johnny Panic si Biblia Viselor poate fi incadrat in categoria „ghidurilor” care te duc spre sofisticata si angoasanta poezie a Sylviei Plath. Cele mai interesante sint insemnarile zilnice, selectate din 1956, in perioada in care studia la Cambridge, si din 1961-1962, anii in care mariajul ei cu Ted Hughes se prabusea. Notitele din studentie sint in aceeasi masura jurnal si exercitiu literar, in care se poate deslusi tot ce avea s-o indrepte spre gestul final."
Ana Maria SANDU, 10 ianuarie 2013, in Dilema veche, nr. 465
"Am dat de curind peste volumul Sylviei Plath, Johnny Panic si Biblia viselor (Editura Polirom, 2009). E vorba despre mai multe texte in proza, unele chiar insemnari din jurnalele autoarei, foarte diferite, poate imperfecte, dar de-o frumusete incredibila."
Ted Hughes
„Aproape toate detaliile esentiale ale poeziei sint prezente aici, ca si rudimentele interpretarii si atmosferei create de poeta, ba chiar si ritmul straniu al unor fraze.”
Joyce Carol Oates
„Sylvia Plath a inteles bine soarta infioratoare de a fi opusul lui Swift, femeia ce accepta ideea ca partea materiala a vietii inseamna o oroare, o combinatie grotesca intre trup si spirit, dezamagirea tuturor iubirilor romantice si cosmarul sufletului ascetic.”
Margaret Atwood
„La un anumit nivel Johnny Panic si Biblia viselor este o marturie a uceniciei. Dar nu e vorba doar de niste banale scrieri de tinerete. Descoperim aici o mare diversitate atit in privinta calitatii, cit si a interesului – sau mai degraba a calitatii interesului, fiindca, desi tinara Sylvia Plath da la iveala si citeva povestiri relativ sumbre, ca majoritatea tinerilor scriitori, toate textele incluse aici sint revelatoare.”

Opinia cititorilor