TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Vacile lui Stalin

Sofi Oksanen
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Vacile lui Stalin (2003), romanul de debut al lui Sofi Oksanen, urmareste cu o luciditate si o franchete uneori brutale destinele a doua imigrante...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-3086-8
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Vacile lui Stalin (2003), romanul de debut al lui Sofi Oksanen, urmareste cu o luciditate si o franchete uneori brutale destinele a doua imigrante estoniene, mama si fiica, marcate de stigmatul originii lor „rusinoase”. Intr-o epoca in care pentru concetatenii lor finlandezi a fi estoniana este sinonim cu a fi prostituata sau informatoare KGB, Katariina si Anna sint silite sa-si treaca sub tacere originile pentru a fi acceptate de semenii lor. Dar trecutul inchis in tainitele sufletului le macina pe dinauntru ca o boala nestiuta, creindu-le un sentiment acut de dezradacinare. Daca, in cazul Katariinei, nevoia de exorcizare a trecutului se manifesta printr-o totala negare de sine, pentru Anna, aceasta ia forma unei boli nervoase acute, care pune stapinire pe viata ei. Sofi Oksanen zugraveste cu o veridicitate remarcabila atrocitatile regimului comunist si realitatea dezolanta din Estonia sovietica, pe care personajele sale o privesc deopotriva ca pe o patrie iubita si detestata, ca pe un infern si un refugiu.

Sofi Oksanen, cea mai importanta scriitoare finlandeza contemporana a mai publicat la Editura Polirom romanul Purificare (2012), carte tradusa in 43 de tari si recompensata cu peste 10 premii literare importante.

Autor: Sofi Oksanen
Traducător: Sigrid Crăsnean
Data apariției: 2012
Editura: Polirom
Titlu original: Stalinin lehmät
Pagini: 448
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură finlandeză, literatură contemporană, roman, Estonia, imigrante, KGB, secrete, bulimie, dragoste, dezrădăcinare, negare, dezolant, comunism, femei
  • Sofi Oksanen - Autor
    Sofi Oksanen s-a nascut in 1977, la Jyvaskyla, in Finlanda. A studiat literatura si dramaturgia la Helsinki, devenind cunoscuta odata cu romanele Stalinin lehmat (Vacile lui Stalin, 2003; Polirom, 2012) si Baby Jane (2005). In 2007 a scris piesa de teatru Puhdistus (Purificare); aceasta s-a bucurat de un mare succes pe scena Teatrului National Finlandez si a stat la baza romanului cu acelasi titlu, publicat in 2008 (Polirom, 2012, 2013). Purificare s-a plasat in...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

6 decembrie 2012, Dilema veche, nr. 460 - Claudiu Constantinescu
"Acest roman de debut aduna mai multe romane la un loc: jurnalul alimentar al unei bulimice anorexice, biografia unei finlandeze de origine estoniana, radiografia tarelor aduse de emigratie, epopeea estoniana din epoca stalinista, cronica relatiilor fino-estoniene din anii ’70 si pina in prezent (cu un accent omenesc pe micul trafic de frontiera, prostitutia curenta, inrudirea formala si infratirea intr-o suspiciune reciproca). Atit de multe buzunare are acest roman, incit ai binisor de cautat daca vrei sa gasesti cheile. In schimb, descoperi aici, tinuta ca intr-un marsupiu, o buna parte din povestea ce va ajunge la maturitate in Purificare."
30 noiembrie 2012, Observator cultural, nr. 652 - Doina Ioanid
"Cartea lui Sofi Oksanen este o confesiune necrutatoare a unei femei care si-a pierdut radacinile, identitatea. Flashbackurile, frinturile de amintiri dureroase, cu recurente obsedante, amestecate cu jurnalul sesiunilor bulimice si al derutei prezentului sint trecute într-un registru simplu si direct, cu o sinceritate cruda. Cu fiecare pagina, vedem cum autoarea isi descoase buzele. Pe masura ce cartea creste, buzele se deschid pentru a spune povestea unui exil interior perpetuu si anihilant, in care se preumbla ca un strigoi dramele istoriei, cu nimicirea ei, cu pierderea identitatii emigrantului. Suprafetele ascund infernuri, dintre care cel mai cumplit este cel al tacerii. Descusutul buzelor si regasirea tirzie a cuvintelor o ajuta intrucitva pe Anna, dar nu o pot vindeca. Vacile lui Stalin este poate una dintre cele mai tulburatoare marturisiri despre eroziunea interioara si efectele ei, mai ales în absenta cuvintelor."
19 decembrie 2012, Caţavencii, nr. 50 - Cristian Teodorescu
"In Vacile lui Stalin gasesti cam toate obsesiile care au silit-o pe Sofi Oksanen sa se apuce de scris. De la originile ei estoniene dinspre mama, pina la anorexia care i s-a urcat la cap in timp ce se straduia s-o combata pe cai neliterare. O terapie care te impresioneaza prin sinceritate si prin grozaviile din imperiul sovietic la care te face martor..."
11 ianuarie 2013, Obsevator cultural - Elisabeta Lasconi
"Intentia de a impune scriitori se vede in cazul lui Don DeLillo, cu doua romane publicate – Cosmopolis si Punctul Omega, si al Sofiei Oksanen, autoarea finlandeza care si-a adjudecat premiile europene si careia-i lipseste doar Nobelul, promovata cu doua carti despre dramele de familie si impactul istoriei in Finlanda si Estonia: Purificare, Vacile lui Stalin."
10 ianuarie 2013, bookblog.ro - Ovidiu Leonte
"Un ritm ametitor, un interminabil slalom prin diferite momente ale vietii, un amestec savuros al cronologiilor, fara insa a scapa din mina matrita cauza-efect, toate astea fac din romanul Vacile lui Stalin un tablou incredibil al esecului pe care societatile care au fost cucerite de pecinginea rosie l-au trait, de la inceputul instaurarii guvernelor comuniste, pina mult dupa caderea acestora. De la frica de deportare, foamea cauzata de lipsa mincarii sau disperarea care duce la tradarea dintre frati pina la foamea cauzata de lipsa banilor sau frica de un viitor in care nimic nu e sigur, viata in comunism si dupa caderea acestuia, a fost un calvar pe care Sofi Oksanen il descrie cu o incredibila dexteritate."
Le Nouvel Observateur
"Sofi Oksanen relateaza in Vacile lui Stalin povestea familiei sale: mama sa, o tinara colhoznica din Estonia, intilneste in anii ’70 un finlandez chipes aflat in trecere. Insa Razboiul Rece distruge aceasta idila. Supravegherea si denunturile fac povestea de iubire imposibila. Perestroika nu schimba nimic: femeia estoniana este fie o curva, fie o informatoare KGB. Sofi Oksanen descrie utopiile tocmai prin ceea ce vor sa tainuiasca, fie ca e vorba de mesele sovietice supraincarcate pentru a masca lipsurile sau de farfuriile aproape goale pe care occidentalii le servesc convivilor pentru a uita ca se ghiftuiesc in serile de singuratate.” 

Opinia cititorilor