TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
O vară fără barbaţi PO-SIH-O00VFB-13-N-001
O vară fără barbaţi
Vezi
galerie

O vară fără barbaţi

de Siri Hustvedt

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #204390

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Mia Fredricksen, personajul principal din O vara fara barbati, pare o femeie implinita. Ajunsa la cincizeci si cinci de ani, are o cariera universitara, este o poeta cu un oarecare renume si are o fiica fermecatoare, care e actrita. Romanul debuteaza cu naruirea universului stabil al eroinei: dupa treizeci de ani de casnicie, sotul ei, Boris Izcovich, o paraseste, spunindu-i ca vrea sa ia o pauza. Numai ca Mia afla ca „pauza” este o colega a acestuia, cu douazeci de ani mai tinara. Dupa o cadere nervoasa, Mia se intoarce peste vara in Bonden, orasul copilariei sale, unde se integreaza intr-un univers exclusiv feminin, in care idiosincraziile si obsesiile batrinelor dintr-un azil alterneaza cu vitalitatea si cruzimea copilareasca a unui grup de fetite carora le preda un curs de poezie.

Scrisa la persoana intii, cu un rafinament si o finete remarcabile, O vara fara barbati este o carte despre descoperirea sinelui feminin, despre diferentele dintre sexe, despre maturizare, o remarcabila scufundare in universul profund al feminitatii.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Siri Hustvedt

Data apariției: 2013

Titlu original: The Summer Without Men

ISBN: 978-973-46-3484-2

EAN-16: 978973463484

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 192

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: feminism, sexualitate

 

Opinii editoriale

"In acest caz mi-am propus sa scriu o comedie. Chiar daca are niste evenimente triste si unele ironii, intreaga structura narativa este organizata in serii de jocuri, povesti caustice, izbucniri, digresiuni. Am vrut sa fie reprezentat fiecare moment al feminitatii, din copilarie la maturitate, si i-am lasat pe barbati in umbra. Actiunea cartii ii implica si pe ei, dar doar ca prezente distante. Singurul personaj masculin activ si pe care il examinam indeaproape este Simon, bebelusul inca nevorbitor, un barbatel dragut si tacut intr-o lume a femeilor."

Siri Hustvedt în interviu cu Virginia Costeschi, mai 2013, The ONE - Siri Hustvedt

"Un mix relaxat (si relaxant) de fictiune si eseu, in care naratoarea isi va permite sa divagheze mult: nu numai ca retraieste momente cheie din lunga ei casnicie si isi traseaza istoria sexuala, din adolescenta incolo. Dar, in plus, desfasoara argumentat si sustinut un discurs intreg despre lucrurile care ii aduc impreuna, si apoi ii despart, pe femei si barbati. Impreuna, amintirile si ideile pe care Mia le impartaseste cititorului (caruia i se adreseaza tot timpul direct) ar trebui sa-l faca sa inteleaga de ce nu-i da „pur si simplu” un sut in fund sotului ei.
Siri Hustvedt este sotia lui Paul Auster. Si desi in monologul personajului Mia din O vara… se citeste uneori nelinistea data de succesul sotului ei [...], in scrisul lui Siri Hustvedt, inegal, uneori putin dezlinat, greu incadrabil, dar mereu relaxat, se citeste, la fiecare rind, pe linga lipsa complexelor, „indreptatirea” si increderea unui om care e sigur ca face lucrul pe care trebuie sa-l faca."

5 martie 2013, bookaholic.ro - Laura Sandu

"Pornind de la destramarea, dupa treizeci de ani, a unei casnicii, romanul propune o analiza asupra femeilor si barbatilor, asupra tulburatoarei probleme a mortii, dar o face intr-un ton optimist si relaxat, cu autoironie, mult umor si fina observatie psihologica. Ca sa mai indulceasca titlul!"

18 aprilie 2013, Avantaje - Mihaela Serea

"Da, este o comedie feminista! Este si un roman care trateaza din multe unghiuri problema filozofica a diferentei la modul usor sau serios si nu doar diferenta sexuala, ci in toate formele. Cind un lucru se schimba in altul (grecii erau obsedati de interogatia aceasta)? Ce e diferenta? Ce e schimbarea (in care cei din scoala eleata nu credeau)? In ce fel sint femeile diferite de barbati? Istoria ne-a dat raspunsuri contradictorii. Asa cum spune Mia despre barbati si femei „Nu e vorba ca nu e nici o diferenta intre barbati si femei, ci cita diferenta face aceasta diferenta si unde o plasam”. Ea crede ca barbatii si femeile au mai multe asemanari decit deosebiri (si aici sint de acord cu ea)."

Siri Hustvedt în interviu cu Virginia Costeschi, 17 mai 2013, BookMag.eu - Siri Hustvedt

"O vara fara barbati este o comedie feminista si o abordare filozofica a chestiunii diferentei, nu doar a diferentei sexuale, ci a diferentei in general. Mottoul romanului ii ofera cititorului ideea de diferenta printr-un schimb de replici comic luat din filmul The Awful Truth. Si in roman sint citeva pasaje despre diferenta dintre comedie si tragedie. La un moment dat, Mia (personajul central al cartii, n.red.) spune ca o comedie trebuie sa se termine exact la momentul potrivit, altfel nu ar mai fi comedie. Acelasi lucru este valabil si in cazul romanului meu. Se termina chiar inainte ca Boris sa ajunga in fata usii, spasit. Nu stim daca Mia il va acepta sau nu inapoi. Stim doar ca inca ii pasa de el si ca vrea ca el sa vina spre ea. Ea nu va merge catre el. Am avut clar in minte ultima ei replica inca de la inceput: „Sa vina la mine!”. Este posibil ca, dupa ce cartea se termina, Mia sa-si vada de viata ei, de una singura. Orice s-ar intimpla, pentru mine e evident ca nu va mai trai cu Boris in aceiasi termeni, chiar daca se impaca. Nota bene: ultimele cuvinte sint Fade to black (ecranul se intuneca), o sintagma din limbajul cinematografic pentru finalul unui film. Romanul se prezinta pe sine ca o forma de arta."

Siri Hustvedt în interviu cu Alina Purcaru, 12 aprilie 2013, Observator cultural, nr. 669 - Siri Hustvedt

"O vara fara barbati are aerul unei carti luminoase, in ciuda unui subiect de viata si de moarte... Printre partile cele mai incintatoare ale romanului se numara analizele asupra femeilor si barbatilor, dar si Mia insasi, personajul central, o fiinta onesta, spirituala si intelegatoare.” 

The New York Times Book Review

"„Romanul lui Siri Hustvedt poarta in el simbolul unui nou inceput. Povestea poetei Mia depaseste o tema dureroasa – des-tramarea unei casnicii, apropierea mortii, farsele chinuitoare ale unor fete puse pe rele – si are tot timpul in fundal autoironia si optimismul unei comedii caustice.” 

 

The Guardian
Siri Hustvedt
Siri Hustvedt
Autor

Siri Hustvedt (n. 1955, Northfield, Minnesota) a urmat cursurile colegiului St....

vezi autor