TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Cum repară soldatul gramofonul

Saşa Stanisic
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Romanul este povestea unei copilarii obisnuite, intrerupte de razboiul din fosta Iugoslavie, un conflict pe care nimeni nu-l numeste, preferind sa se...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0779-2
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

Romanul este povestea unei copilarii obisnuite, intrerupte de razboiul din fosta Iugoslavie, un conflict pe care nimeni nu-l numeste, preferind sa se refere la el ca la un eveniment exterior care „sevaterminaincurind”. Naratorul, Aleksandar, este un soi de ucenic vrajitor, un copil cu o imaginatie (prea) bogata, care ii atragea mustrarile profesorilor in vremurile cind „toate erau la locul lor”. Dar aceasta, impreuna cu harul povestitului, ii va permite sa reinvie in timpul exilului o tara ce nu mai figureaza pe nici o harta, cu o limba ce nu mai este prezenta in nici un dictionar. Fara sa abuzeze de detalii etnice, referinte istorice sau resorturi emotionale, Sasa Stanisic reuseste sa reconstruiasca, intr-o proza poetica densa si fluida, o lume plina de viata si culoare, pe care o miscare brusca a istoriei o face sa se sparga in mii de cioburi. „Sint iugoslav – deci ma descompun”, va spune mai tirziu Aleksandar, care, intors in Bosnia, se trezeste intr-un no man’s land in care nu mai gaseste un limbaj comun cu cei apropiati. De pe aceasta pozitie ambigua, in acelasi timp detasata si implicata, la frontiera dintre doua lumi si dintre doua epoci, fostul „specialist in neterminati” isi asuma rolul de pastrator al frinturilor de amintiri, identitati si locuri, cu toate ca, dupa cum singur marturiseste, „cu cit aflu mai multe povesti, cu atit pricep mai putin”.

Autor: Saşa Stanisic
Traducător: Gabriella Eftimie
Data apariției: 2007
Editura: Polirom
Titlu original: Wie der Soldat das Grammofon repariert
Pagini: 352
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literatură germană, Iugoslavia, război, copilărie, sevaterminaîncurând, ucenic vrăjitor, imaginaţie, povestitor, nostalgie

Opinii Editoriale

februarie 2008, Noua literatură - Simona Popescu
"Cartea lui Sasa a devenit pentru mine la fel de pretioasa ca si La pescuit de pastravi in America, desi ele nu au nici o legatura. Sint poetice si emotionante si atipice ca literatura. De fapt, n-am terminat de citit romanul. Mi-am lasat citeva pagini necitite din Sasa. Fiind neterminat, romanul trebuie reluat. Pentru mine, toate lecturile adevarate sint neterminate. Cautind paginile necitite, recitesti."
5-11 ianuarie 2008, Suplimentul de cultură - Bogdan Romaniuc
"Cum repara soldatul gramofonul este o carte despre colapsul din Bosnia si despre exilul din Germania al unei familii bosniace, despre vremurile cind «totul era bine», dar si despre ororile razboiului, un roman poetic, melancolic, dinamic, care nu duce lipsa nici de umor si care nu poate fi citit cu indiferenta. Dupa ce razboiul le distruge casa, Aleksandar impreuna cu familia sa pleaca in Vest, stabilindu-se in Germania. La indemnul bunicului, mare iubitor de povesti, Aleksandar incepe sa-si exerseze talentul de povestitor, care va avea un rol decisiv in viata sa, ajutindu-l sa-si pastreze, chiar si in exil, amintirile de acasa. Intimplarile obisnuite, de multe ori banale, dobindesc in povestile lui Aleksandar o dimensiune magica, la fel ca in romanele lui Marquez, in care elementele miraculoase si cele reale convietuiesc in armonie, fara a produce uimire nici naratorului si nici cititorului."
30 mai 2013, Bookaholic.ro - Silvia Dumitrache
"Cum repara soldatul gramofonul vorbeste despre istoria recenta a unui spatiu de care sintem si noi legati, Balcanii, o istorie care, prin ochii unui copil, nu poate suportata decit prin apelul la imaginatie, la poveste. [...] Nu este insa un roman neaparat istoric, miza lui nu este de a evoca, rece si faptic, evenimentele, de multe ori dramatice, crude, prin care oamenii din fosta Iugoslavie au trecut, ci este o relatare emotionanta, umana, calda, din perspectiva unui copil, care vede cum lumea asa cum o stiuse pina atunci se destrama."
10-16 ianuarie 2008, Observator Cultural - Bogdan Romaniuc
"Cum repara soldatul gramofonul este o carte bine controlata stilistic, un roman poetic si tragicomic, care incearca sa recupere prin intermediul fictiunii o lume pierduta. Totul se desfasoara la limita dintre viata si moarte, dintre real si fantastic."
Freie Presse
"Acest roman de debut este, fara nici o urma de indoiala, senzatia anului 2006” 
Hessischer Rundfunk
"Cartea lui Sasa Stanisic este una dintre marile surprize literare ale momentului, cel mai bun roman de limba germana al anului 2006.” 

Opinia cititorilor