TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Versetele satanice

Salman Rushdie
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Controversatul roman Versetele satanice i‑a adus lui Rushdie pre­miul Whitbread, o nominalizare la premiul Booker si o condam­nare la...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0827-0
EAN-16: 978973460827
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover
Alte volume:
Versetele satanice Versetele satanice Salman Rushdie

MAI MULTE DESPRE CARTE

Controversatul roman Versetele satanice i‑a adus lui Rushdie pre­miul Whitbread, o nominalizare la premiul Booker si o condam­nare la moarte a carei amenintare inca mai staruie asupra scriitorului. Polemicile legate de posibilele conotatii blasfematorii ale cartii au pus uneori in umbra discutiile legate de meritele literare ale tex­tului si de rolul jucat de acesta pe scena literaturii contem­porane britanice. Dar Versetele satanice e de fapt un roman superb despre dezradacinari de tot felul, despre mosteniri care trebuie sau nu acceptate, despre masti, straturi de identitati si istorii. Este in egala masura o carte a regasirilor si una a afirmatiilor, o poveste fascinanta, plina de personaje fabuloase dintr‑o lume aflata la gra­nita dintre iluzie si realitate.

Lui Salman Rushdie i‑a fost decernat recent titlul de Cavaler al Imperiului Britanic, fapt ce a suscitat reactii violente din par­tea fundamentalistilor islamici, reactualizind resentimentele prici­nuite de publi­carea Versetelor satanice.

Autor: Salman Rushdie
Traducător: Dana Crăciun
Data apariției: 2007
Editura: Polirom
Titlu original: The Satanic Verses
Pagini: 656
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literatură engleză, premiul Whitbread, condamnare la moarte, blasfemie, dezrădăcinare, moşteniri culturale, măşti, identităţi, iluzii, istorie, fantastic
  • Salman Rushdie Salman Rushdie - Autor
    Ahmed Salman Rushdie s‑a născut la Bombay (azi Mumbai) în 1947. La vârsta de treisprezece ani a plecat în Anglia, unde a studiat istoria la prestigiosul King’s College din cadrul Cambridge. Lucrează apoi pentru o perioadă de zece ani...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Recenzii

Vlad Zver Vlad Zver Versetele Rushdie nu inventează, nu ponegreşte, nu aruncă tomate în marii cântăreţi de pe scena lumii în care religia şi Marele Păpuşar îşi joacă rolurile şi-şi cântă ariile cu frică de fiasco, ci doar subliniază slăbiciunea piesei şi interpretarea îndoielnică. Visele lui Gibreel sunt cântecul de lebădă al islamului. Visele blasfemiatoare sunt adevărate incantaţii ale neamului pierdut, uitat, neglijat, părăsit, lăsat sterp de visuri şi dorinţe. Persecutări şi violenţe, ură şi deznădejde, dezrădăcinare şi absenţă, pierderea identităţii umane şi neînţelegerea haosului şi a volburii care este viaţa...
Vezi mai mult

Opinii Editoriale

martie 2008, Dilemateca - Florin Irimia
"«Oamenii scriu ca sa spuna minciuni», este de parere Salman, unul din alter-ego-urile scriitorului din roman. Posibil, insa in spatiul din care provine Rushdie – si in cuvintele lui Michael Ondaatje, un alt scriitor postcolonial, posesor al faimoasei  double critique –, «o minciuna bine spusa valoreaza cit o mie de adevaruri». Iar Versetele... sint, daca nu altceva, cel putin una din aceste «minciuni» foarte abil povestite."
decembrie 2011, Alecart, nr. 7 - Ioana Lionte
"Romanul se prezinta ca o fresca halucinanta a realului brodat de fantezie ce descatuseaza un compendiu de lumi unde limita real-oniric se pierde in (si printre sau intre) cuvinte. Rushdie incifreaza esenta paradoxului prin umanizarea divinului, prin sacralizarea profanului, proiectind relativitatea Binelui si a Raului prin raportare la procesul de conceptualizare. Nimic nu e sigur, intregul nu se mai rezuma la un exercitiu de imaginatie, ci la intelegere prin autodepasire, Versetele satanice anulind tiparul conventiei cotidiene."
7 februarie 2008, Cultura - Rodica Grigore
"Versetele poarta un mesaj esential despre identitate, alteritate, despre dezradacinare, singuratate si speranta si, mai presus de toate, despre arta si adevar. Constind dintr-o naratiune complicata si suficient de sofisticata, apartinind unui autor pe deplin stapin pe mijloacele sale favorite de expresie, dar si pe o serie de strategii narative – multe dintre ele venite pe filiera realismului magic inteles in buna descendenta a lui Gabriel García Márquez."
5 martie 2011, bookblog.ro - Raisa Stoleriu
"Romanul lui Salman Rusdhie, Versetele Satanice, creeaza o lume aparte in tarimul fictiunii prin compozitia si tematica sa originara, si in acelasi timp intoarce pe dos o lume reala, prin mesajul receptat de unii cititori. Stim ca este un roman controversat pentru comunitatea musulmana, interzis in anumite tari, dificil de citit pentru amalgamul de evenimente, planuri narative, referinte istorice si religioase, intertextualitate. Uitind pentru un minut de Allah si de Profetul Mahomed, putem spune ca Rushdie scrie un roman alegoric, in care realitatea se innoada atit de bine cu fantasticul, incit nu mai stim unde se termina una si incepe cealalta. Raminind la nivel artistic, cartea lui Rushdie se joaca cu limbajul; ea desfinteaza granitele timpului, a spatiului, a ceea ce e real, si contureaza o noua lume, plina de o istorie magica, umoristica, invirtind cu ajutorul cuvintelor realitatea cunoscuta, palpabila, pe o fata mai putin explorata de scriitori."
The New York Times Book Review
"Versetele satanice este o carte care isi are locul alaturi de marile alegorii ale identitatii din literatura universala, precum Calatoriile lui Gulliver, Candide sau Viata si opiniunile lui Tristram Shandy, Gentleman.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus