TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Luka şi Focul Vieţii PO-SAR-LUKIFV-10-N-001
Luka şi Focul Vieţii
Vezi
galerie

Luka şi Focul Vieţii

de Salman Rushdie

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #205320

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Luka și Focul Vieții este o continuare a basmului Harun și Marea de Povești și a fost scris, la rându‑i, tot pentru unul din fiii săi. Atunci când renumitul povestitor Rasid Khalifa, „Șahul de Blah”, cade într‑un somn malefic, pradă unui blestem, fiul sau cel mic, Luka, pornește cu îndârjire într‑o expediție în Lumea Magică, pentru a fură Focul Viețiisingurul care îl poate readuce la viață pe iubitul săpărinte. El este însoțit în călătoria lui de un câine și un urs de circ, cuțu Ursu și ursul Cuțu, de un misterios și adesea înspăimîntător dublu al tatălui său, Tatanonimul, iar pe parcursul căutării saleîn care plouă cu peripeții fascinante, apar numeroase alte personaje magice și mitologice, de la fermecătoarea Insultana de Zel pâ la titanul Prometeu, un alt Hoț al Focului. Scrisă cu același talent și aceeași vervă care l‑au consacrat pe Rushdie, Luka și Focul Vieții este o carte cuceritoare, un basm modern și o lectură pasionantă.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Salman Rushdie

Traducător: Dana Crăciun

Data apariției: 2010

Titlu original: Luka and the Fire of Life

ISBN: 978-973-46-1830-9

EAN-16: 978973461830

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 256

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 120g/m

Editura: Polirom

Teme: aventură, copilărie, identitate, magie

 

Opinii editoriale

"Stilul lui Rushdie este de o vitalitate neasemuita, cvasi vrajitoreasca. Nascocind imagini vivante, metafore si zeci de figuranti care mai de care mai spaimosi, urmariri ca-n filme, mini-apocalipse, vuiete, vaiete, dezintegrari si reintrupari, metamorfoze einsteiniene si geometrii neeuclidiene la tot pasul ale timpului si spatiului, Rushdie da viata unei povesti de o fascinanta bogatie topografica si toponimica (ce a creat mari dificultati, dar si satisfactii traducatoarei), unei lumi magice pe masura fanteziei fara frontiere a copiilor, oferind totodata un atasant refugiu mintilor adulterate de ratiune si pragmatism ale adultilor. Dupa marele succes care a fost Harun si Marea de Povesti, Luka si focul vietii este un basm, asa cum am mai spus, pentru toate virstele, intre 9 si 99 de ani, prin care Salman Rushdie isi confirma talentul innascut de narator pur, capabil de a nascoci povesti magice si fabuloase prin recurs la un imaginar dezlantuit. Rushdie se integreaza intr-o traditie narativa ce ingemaneaza Orientul, Occidentul si America Latina, Nordul si Sudul, demonstrind, astfel, universalitatea literaturii si a inventiei epice."

nr 16-17, 6 aprilie, Luceafărul de dimineaţă - Geo Vasile

"In Luka si Focul Vietii se regaseste un aspect esential pentru scrierile lui Rushdie: increderea in puterea cuvintului. Nu ne aflam inca in situatia in care Povestea sa fie in pericol sa dispara, iar oamenii sa se complaca intr-o lume terna, fara farmecul pe care fictiunea poate sa il confere. Rushdie ramine acelasi incurabil optimist in ceea ce priveste forta si importanta fictiunii in viata unui om: «Omul este Animalul Povestitor si identitatea sa, sensul sau, forta sa vitala se afla toate in povesti»."

3 decembrie 2010, Observator cultural - Silvia Dumitrache

"Luka si Focul Vietii, a doua carte pentru copii a lui Salman Rushdie, este o alegorie a refuzului de a accepta neputintele parintesti. Cel mai recent roman al scriitorului britanic de origine indiana abunda in jocuri de cuvinte, initiale majuscule, rime si enumerari bizare. Simetria este omniprezenta in basmele lui Rushdie. Acesta le-a dedicat celor doi fii Harun si Marea de Povesti (1990), respectiv Luka şi Focul Vietii (2010). Actiunea ambelor romane porneste din acelaşi punct, o casa zugravita precum un tort, din apropierea fabricii de tristete, de pe tarmul marii cu pestiposaci. Ambii protagonisti sint fiii vestitului Rasid Khalifa, Noianul de Cuvinte; ambii patrund clandestin in Lumea Magica pentru a-si salva tatăl. Harun a calatorit alaturi de acesta, ajutindu-l sa-si innoiasca abonamentul la Sursa de Povesti; Luka este insotit de Tatanonimul, dublul transparent al lui Rasid, venit sa mijloceasca trecerea sa in nefiinta."

26 martie 2011, Echinox - Alexandra Găujan

"O sarbatoare a artei povestirii, un potential preambul la cartea pe care se spune ca o scrie Rushdie despre propria lui «adormire» impusa si o lectura delicioasa, plina de verva si culoare.” 

Kirkus Review

"Odata ce ajungem sa le folosim tot timpul, din nume nu ramin decit sunetele: etimologia lor e pierduta pe vecie sub praful obisnuintei, asa cum se intimpla cu mai toate minunile lumii.” 

Salman Rushdie

"Odata cu aparitia volumului Luka si Focul Vietii, situatia este clara: povestitorul s-a intors. Si in ce fel...! S-a intors cu o poveste despre iubire – poate nu tocmai cea la care v-ati astepta, dar tocmai acestea sint cele mai reusite, nu-i asa?”

Amrita Tripathi

"Pe linga uimirea stirnita de formidabilul pusti ce avanseaza pas cu pas pe traseul sinuos al povestii, cartea ilustreaza cu maiestrie momentul cind adultii ii farmeca pe copii comportindu-se ei insisi ca niste copii...” 

The Guardian

"Aventurile lui Luka, eroul ce traverseaza Virtejul de Nescapat si Suvoaiele de Povesti, sint intocmite dupa tiparul din O mie si una de nopti.” 

 

The Telegraph
Salman Rushdie
Salman Rushdie
Autor

Salman Rushdie s-a născut la Bombay (azi Mumbai) în 1947. La vârsta de treisprez...

vezi autor