TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Catedrala

Raymond Carver
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Raymond Carver spunea ca este posibil sa vorbesti despre lucruri obisnuite folosind un limbaj obisnuit, dar precis si sa investesti aceste obiecte,...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-46-0255-1
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Raymond Carver spunea ca este posibil sa vorbesti despre lucruri obisnuite folosind un limbaj obisnuit, dar precis si sa investesti aceste obiecte, indiferent daca este vorba despre un scaun, o draperie, o furculita, o piatra sau cercelul unei femei, cu o putere magica uluitoare. Nicaieri nu devine mai evidenta reusita metodei sale decit in povestirea „Catedrala”, care da si numele volumului: un nevazator conduce mina celui ce poate vedea, amindoi schitind o catedrala pe care primul n-o va zari niciodata.

Astfel, aparenta banalitate a personajelor, a dialogurilor sau a situatiilor e permanent transformata intr-o senzatie de apasare, de stranietate sau chiar de fantastic. Asistam, de pilda, la o intilnire intre doua perechi, dar in care intervine un paun tifnos si un mulaj de dinti. Alteori ne sint prezentate suferintele unor parinti al caror copil a fost calcat de o masina chiar de ziua lui de nastere, dar tensiunea e sporita de niste telefoane misterioase si sumbre. De fiecare data Raymond Carver ne dezvaluie, cu o aparenta usurinta si cu un rafinament greu de egalat, fatetele ascunse ale unor vieti aparent banale, dind senzatia ca a reusit sa prinda in cuvinte esenta tainica a vietii insesi.

Volumul de povestiri a fost nominalizat pentru faimosul premiu american Pulitzer si pentru National Book Critics Circle Award.

Autor: Raymond Carver
Traducător: Horia Florian Popescu
Data apariției: 2006
Editura: Polirom
Titlu original: Cathedral
Pagini: 280
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură americană, beletristică, nevăzător, straniu, fantastic, telefoane misterioase
  • Raymond Carver - Autor
    Maestrul absolut al prozei scurte americane contemporane şi comparat adesea cu mentorul său A.P. Cehov, Raymond Carver s-a născut în Clatskanie, Oregon, în 1938. La începutul anilor ’60, în California, a urmat cursuri de creative writing cu scriitorul John Gardner. A studiat apoi la Humboldt State College, California, şi la Iowa University. În anii ’70 a predat creative writing şi literatură la diferite...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

decembrie 2006, Dilemateca - Magdalena Boiangiu
"Americanii din schitele lui Raymond Carver seamana cu majoritatea celorlalti oameni de pe fata pa-mintului: nu-i dau banii afara din casa, beau si vor sa se lase de bautura, au o relatie conflictuala cu obiectele, parasesc si sint parasiti, cel mai des se simt singuri si neputinciosi sa stabileasca o legatura cu reala cu alte singuratati: «oameni care trec prin viata ca si cum lumea ar fi obligata sa aiba grija de ei». Durerea e surda si permanenta, farmecul vine din intensitatea in crescendo cu care sint descrise gesturile: il astepti mereu pe cel decisiv, momentul cind tot ceea s-a acumulat se va descarca, dar aparenta clarificare se incarca de alte lucruri nespuse pina la capat si misterul continua dincolo de punctul final al povestirii. Lumea povestitorului american exista si dincolo de cel care ridica valul de pe micile drame devenite coplesitoare. Criticii din tara lui observa caracterul autobiografic al operei. Ei si?"
29 iulie 2006, Suplimentul de cultură - Ana Maria Onisei
"Fie ca asistati la o calatorie in lumea fantastico-reala a unui cuplu nevazator-vazator, ce construieste cu instrumentele precise ale imaginatiei o catedrala a fericirii, sau la dialoguri stingace, teribil de emotionante intre, de exemplu, doi adolescenti pofticiosi, gata de dragoste, pe muchia unui pat dezasamblat, directetea lui Carver farmeca negresit. Adesea, imperativul sau interogatiile din titlurile prozelor lui Carver anticipeaza gindirea, vorba nemijlocita a personajelor atit de fascinante si firesti in manifestare. Ele devin transparente in lumina in care le plaseaza americanul pentru a ne deprinde cu ceea ce, pina la urma, ne pare cel mai greu de digerat: omenescul."
20-26 iunie 2008, Şapte Seri - Ciprian Măceşaru
"S-a vorbit adesea, pe buna dreptate, despre Carver ca despre un urmas al lui Cehov. Autorul american scrie, intr-un stil simplu si concis, despre lucruri aparent banale, in spatele carora cititorul descopera tensiuni nemaipomenite si tristeti dintre cele mai intime. O poezie a simplitatii razbate din aceste texte ce par scrise cu o usurinta incredibila. E aproape un miracol cum, scriind despre lucruri dintre cele mai comune, Carver reuseste sa nu devina plicticos, ci, dimpotriva, extrem de captivant. Profunzimea sa e rezultatul unei sensibilitati exceptionale."
Apropo, Nr. 8/ 2006 - Costi Rogozanu
"Raymond Carver, care abia acum incepe sa fie cunoscut la noi, e unul dintre marii maestri ai prozei scurte americane. Merita citit, mai ales pentru povestirea care da titlul volumului."

Opinia cititorilor