TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Teorema

Pier Paolo Pasolini
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Un roman conceput in paralel cu turnarea controversatului film cu acelasi nume al lui Pasolini. In sinul unei familii instarite din Milano isi face...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0644-3
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Un roman conceput in paralel cu turnarea controversatului film cu acelasi nume al lui Pasolini.
In sinul unei familii instarite din Milano isi face aparitia un tinar misterios si foarte atragator, care ii seduce fizic si psihic pe toti membrii acesteia: tatal, mama, fiul, fiica si servitoarea. Apoi dispare la fel de brusc cum aparuse, lasindu-i pe toti prada unui vid existential care ia locul vietii conformiste in care se complacusera pina atunci. Un roman alegoric, despre puterea religiei, sexului sau artei de a produce o criza interioara care distruge ordinea aparenta a existentei individuale.

Autor: Pier Paolo Pasolini
Traducător: Alexandra-Maria Chescu
Data apariției: 2007
Editura: Polirom
Titlu original: Teorema
Pagini: 240
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură italiană, tânar misterios, seducător, conformism, sexualitate, alegorie, religie, artă, criză interioară
  • Pier Paolo Pasolini Pier Paolo Pasolini - Autor
    Pier Paolo Pasolini (1922-1975), celebru scriitor, artist, cineast si filosof. S-a impus la 19 ani ca poet, remarcindu-se ulterior prin romanul Ragazzi di vita (1955) si prin filmul Evanghelia dupa Matei (1964, premiat la Festivalul de la Venetia), ambele foarte...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

septembrie 2008, Scrisul Românesc - Gabriel Nedelea
"Formula, apropiata de un scenariu, oscileaza intre neorealism si realism simbolic, poetic, oferind o situatie frapanta care il cistiga pe cititor si prin usurinta cu care este infatisata. Este un roman scris cu dezinvoltura pentru un cititor sincer cu lecturile sale."
iunie 2007, Şapte seri - Ciprian Măceşaru
"Ceea ce inspaiminta cel mai tare in Teorema este aerul mesianic al tinarului. Al acelui Oaspete scris cu majuscula, care te duce cu gindul la Isus. O carte insuportabila! O carte de citit printre degete!"
5 iulie 2007, Cultura - Cristina Balinte
"Teorema apartine schemei logice «si»-«si», deopotriva o scriere despre sacru, ca si despre profan, despre religiozitate, ca si despre sexualitate, despre miracol, ca si despre blasfemie."
21 iunie 2007, Cultura - Cristina Balinte
"Straniu, deopotriva elegant si mirsav, iradiant si tenebros, religios si blasfemiator, mistic si erotic; un amalgam parabolic de romanesc, tragedie in versuri, scenariu cinematografic, despre intruziunea dezastruoasa a posibilei teofanii in principiile de viata ale familiei mic-burgheze."
16-22 iunie 2007, Suplimentul de cultură - Ana Maria Onisei
"Conceputa initial ca o tragedie in versuri, Teorema are acum forma unui roman, pastrind totusi citeva pasaje de poezie. Ce va placea la aceasta lectura, dincolo de stilul impecabil si de constructia proaspata, e fascinatia pe care o degaja. Ritmul e hipnotic, personajul principal, un «oaspete», cum il numeste Pasolini, exercita aceeasi putere asupra cititorului ca si asupra personajelor din poveste. Te tintuieste cu privirea, te manipuleaza cu mintea. Totul apare in cadre si detalii, «ochiul se fixeaza in real, unde zaboveste pentru exact atitea secunde, cit sa constientizezi contextul, gestul, dar sa-i pastrezi in gind misterul, complementar, exista cadre largi, fantastice, ca intr-o joaca nebuna, se deschid orizonturi, iar imaginatia o ia razna inspre lumi-limita»."
Time Out
"Parabola politica si fabula mistica, Teorema are rigoarea unei operatii matematice si intensitatea unei revelatii.” 

Opinia cititorilor