TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Povestea lui Orişicine

Philip Roth
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Povestea lui Orisicine (in original, Everyman) preia titlul unei opere anonime din literatura engleza a secolului al XV-lea (?1470). Scrisa in...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0483-8
Dimensiuni: 16x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Povestea lui Orisicine (in original, Everyman) preia titlul unei opere anonime din literatura engleza a secolului al XV-lea (?1470). Scrisa in cuplete rimate, piesa descrie in mod alegoric salvarea sufletului Omului (Everyman), pe care il ajuta Faptele Bune, dupa ce in clipa mortii il parasesc Prietenia, Frumusetea, Puterea, Stiinta, Bagarea de seama si Cele cinci simturi. Asemenea eroului piesei medievale, personajul lui Roth este un barbat care, dupa ce a gustat din plin placerile vietii, isi regreta tineretea si vigoarea, refuzind sa se caiasca pentru numeroasele greseli pe care le-a savirsit, desi, dincolo de evocarea unui trecut plin de succese profesionale si erotice, se simte nota nostalgica a parerii de rau dupa "lucrurile cu adevarat importante".

Autor: Philip Roth
Traducător: Fraga Cusin
Data apariției: 2007
Editura: Polirom
Titlu original: Everyman
Pagini: 256
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură americană, beletristică, roman psihologic, dramă, PEN/Faulkner Award, cuplete rimate, salvarea sufletului, piesă medievală
  • Philip Roth Philip Roth - Autor
    In anul 1997, Philip Roth a primit Premiul Pulitzer pentru Pastorala americana. In 1998 i‑a fost decernata, la Casa Alba, National Medal of Arts, iar in 2002, Gold Medal in Fiction, cea mai inalta distinctie a Academiei Americane, conferita anterior, printre altii,...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

martie 2008, Noua literatură - Cristina Chevereşan
"Cartea este o minicapodopera plina de suflet despre obsesiile trupului. Minimalist, concis, decis sa evite lamentarile iminente unui discurs funebru, scriitorul actioneaza cu finetea si dragostea de meserie ale unui ceasornicar. Sumbra ca preocupari, proza se umple de caldura odata cu invazia instantaneelor in sepia ale unei copilarii cu parfum de epoca si ale unor pasiuni invinse de timp, tentatie, intimplare."
iunie 2007, 24 Fun - Ştefan Agopian
"Philip Roth e considerat de multi cel mai mare prozator american in viata. La fel ca si Thomas Mann, Roth scrie intre doua romane importante cite unul fara mari pretentii, dar in care se simte mina marelui prozator. Povestea lui Orisicine este pur si simplu o poveste despre batrinete, boala si moarte... Sexul isi vira si el coada in toate astea."
24 martie 2007, Suplimentul de cultură - Ana-Maria Onisei
"Povestea lui Orisicine  da piept, fara ocolisuri, cu una dintre marile noastre temeri: degradarea (boala, teama, moartea). Si nici nu-si propune sa faca altceva decit sa ne treaca prin fata ochilor si-a mintii secvente de viata in lungul evolutiei dureroase: copilarie cu joaca, adolescenta cu nabadai, maturitate cu o sumedenie de (re)casatorii, peste care rinjeste, dintr-un colt intunecat, eventualitatea sfirsitului. De aceea din poveste lipseste ambalajul. Aici nu se vorbeste despre «altceva», pentru a ajunge, printre rinduri, la «acel ceva». «Acel ceva» te loveste direct in plex, iar cartea se insurubeaza in jurul mortii cu sunetul propriei constiinte."
11 mai 2007, Dilema Veche - Radu Cosaşu
"Viata, opera si moartea unui om «care era constient ca n-avea date particulare cu care sa se faleasca si care se socotea multumit sa traiasca dupa regulile obisnuite si sa se comporte mai mult sau mai putin ca restul lumii». Cu acea densitate si concizie a «ultimelor cinci minute», exacta si patetica, povestea orisicui, din copilaria si maturitatea absolut normale in voluptati, boli si erori, pina la sunetul tarinei peste capacul sicriului, «care copleseste fiinta umana cum n-o face nici un alt sunet». Hranita dintr-o tristete «indestula ca sa ajunga pentru toata lumea». De o sfisietoare bucurie, aceea a unei capodopere literare care indrazneste sa priveasca in ochi moartea lui Ivan Ilici."
The Observer
"O noua capodopera a unui talent incontestabil.” 
The Washington Post Book World
”Un roman remarcabil prin concizie si eleganta, dar si prin indrazneala cu care abordeaza o tema prea putin exploatata in literatura contemporana: degradarea trupului sub asaltul nemilos al timpului. Philip Roth ne ofera o meditatie tulburatoare despre conditia omului modern si relatia acestuia cu lumea si cu sine insusi.? 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus