TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Nemesis

Philip Roth
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Editie revizuita de Ramona Gönczöl Nemesis, cel mai recent roman al lui Philip Roth, relateaza istoria dramatica a lui Bucky Cantor,...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1976-4
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Editie revizuita de Ramona Gönczöl

Nemesis, cel mai recent roman al lui Philip Roth, relateaza istoria dramatica a lui Bucky Cantor, profesor de sport si supraveghetor de teren de joaca in Newark. In anul 1944, in oras izbucneste o epidemie de poliomielita care ucide sau schilodeste sute de copii. Bucky Cantor se straduieste din rasputeri sa opreasca asaltul ucigas al bolii, dar eforturile lui par inutile.

Criza morala a lui Bucky, un erou american tipic, este accentuata de faptul ca a fost declarat inapt pentru armata, in timp ce prietenii sai cei mai buni lupta pe front in al Doilea Razboi Mondial. Stors de puteri dupa eforturile facute pentru a impiedica raspindirea bolii, ispitit de logodnica lui, Marcia, sa fuga din oras intr-o tabara din munti, unde boala si moartea nu ii pot ajunge, si miniat impotriva unui Dumnezeu nemilos, care ucide copiii fara aparare, onestul Bucky Cantor se trezeste pus intr-o dilema morala teribila: orice ar face, risca sa regrete amarnic.

Autor: Philip Roth
Ediţie îngrijită de: Ramona Gönczöl
Traducător: Radu Pavel Gheo
Data apariției: 2011
Editura: Polirom
Titlu original: Nemesis
Pagini: 300
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură americană, literatură contemporană, 1944, copii, sport, poliomelită, moarte, Dumnezeu, dilemă morală, logodnică
 • Radu Pavel Gheo
  Traducător
  Philip Roth Philip Roth - Autor
  In anul 1997, Philip Roth a primit Premiul Pulitzer pentru Pastorala americana. In 1998 i‑a fost decernata, la Casa Alba, National Medal of Arts, iar in 2002, Gold Medal in Fiction, cea mai inalta distinctie a Academiei Americane, conferita anterior, printre altii,...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Philip Roth
  Autor
  Radu Pavel Gheo Radu Pavel Gheo - Traducător
  Radu Pavel Gheo a primit in 2011 premiul national de proza „Ziarul de Iasi”, premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, filiala Timisoara, si titlul „Romanul anului”, acordat de revista Tiuk!, pentru romanul Noapte buna, copii!, aparut in 2010 la...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

noiembrie 2011, Dilemateca, nr. 66 - Gabriela Glăvan
"In Nemesis, Roth reia una dintre temele predilecte ale scrierilor sale, inocenta tragica, dar o face explicit si sonor, in termenii raspicati ai retoricii comune, pe tonul revoltei existentialiste ce demasca raul divin, iar liniile nobile ale romanului, precum confuzia tragica sau fracturarea destinului individual in crevasele mortale ale timpului istoric, devin transparente si secundare."
aprilie 2013, Orizont nr. 4 - Radu Pavel Gheo
"A-l traduce pe Philip Roth nu este o sarcina usoara. Cine a avut ocazia sa-l citeasca in original sau sa-l traduca stie cit de versatil si de complex este stilul lui. Ceea ce se observa insa la traducere, la incercarea de a-i transpune cit mai fidel in limba romana atit substanta continutului, cit si pe cea a expresiei, de a-i pastra stilul nealterat (sau alterat la minimum), este dificultatea de a-i aseza fraza curgatoare, uneori ampla si foarte ramificata, dar si foarte coerenta, intr-o forma romaneasca. La Roth cuvintele se sudeaza parca unele de altele, formind blocuri compacte, unitare, de sens si de forma – ceea ce numim de obicei stilul unui autor –, iar cuvintele alese de fiecare data de autor sint precise si clare, impunind o precizie similara in limba romana."
28 iulie - 3 august , Dilema veche, nr. 389 - Claudiu Constantinescu
"In calitate de zeita a razbunarii, Nemesis se ocupa cu echilibrul intre fericirea si nenorocirile din vietile bietilor oameni. Misiune grea, as zice eu, si cam uritica. Ea poate trece drept justitie divina, dar, ca „implementare“, e ruda buna cu tragedia, cu ironia sortii sau cu absurdul. Sau cu toate trei laolalta, ca in acest recent roman al lui Philip Roth, unde un om bun ajunge sa fie impovarat de „bunatatea lui ferma si naturala“. (...) Aici e cald, bine şi pace. Dupa care, brusc, va fi curata catastrofa: o epidemie de poliomielita (boala misterioasa, la vremea aceea) schilodeste tot ce intilneste mai copilaros si mai nevinovat in Newark. Intr-un fel, poliomielita lui Philip Roth e opusul ciumei lui Camus: nu e alegorica si generala, ci concreta si personala; si nu foloseste parabola pentru a judeca istoria mare, ci porneste de la un accident al istoriei marunte pentru a te aduce, cu un ciudat duh al blindetii, la o discutie despre ratiunile sufletului. O discutie inspre care proza lui Roth urca lin, ca o rampa pentru persoanele in scaun cu rotile."
Library Journal
"Philip Roth, unul dintre cei mai de succes scriitori americani de azi, nu are rival in alegerea detaliului de atmosfera a secolului XX din New Jersey. In Nemesis, el atrage atentia prin finetea rece a observatiei, prin felul in care sint descrise efectele remuscarii asupra psihicului, futilitatea furiei indreptate catre Dumnezeu sau soarta si inabusirea fara rost a frustrarilor.”
The New Yorker
"Cartea lui Philip Roth are eleganta unei fabule si iminenta tragica a unei drame grecesti.” 
Kirkus Reviews
"Nemesis este o revelatie a prozei americane la fel de surprinzatoare precum descoperirea unei planete sau alinierea unei noi constelatii. Dintre toate romanele scrise de Philip Roth, Nemesis este poate cel mai intunecat, una dintre cele mai provocatoare carti contemporane.”

Opinia cititorilor