TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Însemnări dintr-un bordel turcesc

Philip Ó Ceallaigh
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Insemnari dintr-un bordel turcesc, volumul de debut al lui Philip O Ceallaigh, este o colectie de 19 povestiri, cu care a cistigat premiul Rooney...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0683-2
EAN-16: 978973460683
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Insemnari dintr-un bordel turcesc, volumul de debut al lui Philip O Ceallaigh, este o colectie de 19 povestiri, cu care a cistigat premiul Rooney pentru Literatura Irlandeza, Glen Dimplex New Writers Award si elogiile criticilor britanici si americani, care nu s-au sfiit, totusi, sa se recunoasca putin depasiti de lumea imaginata de autor. Si asta pentru ca realitatea pe care o descriu cele mai multe dintre povestirile sale este perioada tulbure a tranzitiei de la nicaieri spre nicaieri in care pare sa se fi impotmolit Romania postcomunista. Lumea cartierelor periferice cu blocuri cenusii, apartamente inghesuite, robinete care curg si acoperisuri desfundate, lumea satelor incremenite intr-un Ev Mediu prelungit, a imigrantilor ilegali din Statele Unite si a prostituatelor ex-sovietice care fac cariera pe malul Mediteranei. O lume de oameni singuri care se intilnesc si se despart, se cauta si fug de ei insisi, descrisa onest, simplu, fara false pudori si fara iluzii, dar fermecatoare prin micile ei detalii si, in fond, cea mai buna dintre lumile posibile, pentru simplul fapt ca este singura pe care o avem.

Autor: Philip Ó Ceallaigh
Traducător: Ana-Maria Lişman
Data apariției: 2007
Editura: Polirom
Titlu original: Notes from a Turkish Whorehouse
Pagini: 440
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură engleză, premiul Rooney pentru Literatură Irlandeză, Glen Dimplex New Writers Award, povestiri, post-comunism, România, tranziţie, imigranţi, prostituţie, periferie, Mediterana, singurătate, Bucureşti
  • Philip Ó Ceallaigh Philip Ó Ceallaigh - Autor
    Philip Ó Ceallaigh s‑a nascut in Waterford, Irlanda. A invatat sa citeasca folosindu‑se de dialogurile din benzile desenate, iar la virsta de noua ani a facut o pasiune pentru literatura SF. Din fericire, nu s‑a oprit aici: printre preferintele...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

Philip O'Ceallaigh în interviu cu Matei Martin, Dilemateca, august 2007 - Philip O'Ceallaigh
"Unii oameni au avut impresia ca e scris prea dur. Intr-adevar, am o relatie destul de antagonista cu cititorii. Stiu ca nu scriu frumos, delicat, ci mai degraba dens si agresiv. Unii critici nu au inteles aceasta abordare. Poate e si ciudat pentru ei, fiindca am descris un oras, un loc, un timp pe care ei nu il cunosc. Pentru un roman, e ceva firesc. Lor le este mai usor sa distinga in lumea pe care am imaginat-o eu orasul pe care il cunosc sau viata lor cotidiana. Lucruri care in Europa Occidentala ar putea parea exotice sint absolut normale aici. In Irlanda nu se intimpla niciodata nimic notabil. Acolo niciodata nu o sa ai ocazia sa urmaresti, o zi intreaga, pe viu, efectele unei inundatii la bloc. Aici nimeni nu se mira ca pomenesc asemenea patanii. Fac parte din viata adevarata."
august 2007, Le Monde Diplomatique - Bogdan Perdivară
"Dl O Ceallaigh este atent la detalii si minutios in construirea, din amanunte simple, fara edulcorari si pudori si fara excesive complicatii stilistice, a unei realitati consistente. Crochiurile sale minimaliste contureaza o scenografie cu blocuri igrasioase, locatari meschini si sate incremenite in istoria altor vremuri. O scenografie prin care personajele se misca in largul lor, deloc cliseizate, dar emblematice pentru un fel de a fi si pentru o stare de spirit pe care prozatorul, bine imbibat se pare cu spiritul locului, reuseste s-o redea la perfectie. Demonstrind bune abilitati de psiholog, dl O Ceallaigh are, in plus, o seninatate si o bucurie in a povesti care inca le lipseste in mare masura conationalilor nostri scriitori, inglodati adesea, cind vine vorba de istoria foarte recenta, in lamentari sterpe, grotesti si antipatice."
4/8 din 2010, Echinox - Mirela Dimitriu
"Phillip O Ceallaigh, de doua ori nominalizat pentru Frank O’Connor Prize si cistigatorul Rooney Prize si Glen Dimplex First Book Prize, al carui stil are influente recunoscute din proza lui Hemingway si Bukowski, reuseste sa contureze cu acuratete imaginea realitatii romanesti post-comuniste, dar nu se opreste aici; povestile lui isi schimba cadrul, oferind o scurta trecere in revista a tarilor vizitate. Este greu de trasat o linie intre ceea ce ar putea sau nu constitui elemente autobiografice. Insusi scriitorul afirma ca succesul neasteptat al volumelor sale a avut probabil de-a face cu modul lui de a scrie „cu o anumita candoare si sinceritate” si ca uneori sa incercat sa comprime intimplari la care a asistat de-a lungul anilor intr-o povestire ce se desfasoara pe parcursul unei singure zile."
31 iulie 2007, Gândul - Mihai Iovănel
"Nici pentru ca nu ati mai fi citit de mult un volum de nuvele si ar fi cazul sa reparati situatia. Ci pentru ca Philip O Ceallaigh e un scriitor adevarat. Gasiti aici povestiri care se petrec in medii majoritar umile si periferice, in America, Rusia, Turcia si, cele mai multe, in Romania. Nu veti gasi, in acest repertoriu larg, lucruri false sau lucruri pe care sa le simtiti ca false. Si nici chestii care sa se pastreze la suprafata lucrurilor. Atunci cind e vorba de «adevar» in literatura, adevarul acesta e ca o rata: se balaceste, dar se si scufunda. Irlandezul reuseste optim dozajul intre a descrie si a spune. Un lucru rar. De regula, autorii esueaza intr-una dintre urmatoarele doua optiuni: (i) tezismul (armarea povestii cu tot felul de simboluri si metafore; adevarata naratiune sta in descifrarea lor - o actiune de cele mai multe ori puerila; povestea propriu-zisa devine un simplu pretext, un hamal care se speteste ducind in circa niste tromboane); (ii) flecareala (citesti textul X si nu pricepi in ruptul capului de ce te tine de vorba autorul lui). Lui O Ceallaigh ii sint suficiente 10 pagini ca sa te umple de realitatea lucrurilor despre care scrie. Si nu la modul usurel, ci intr-un fel amplu si decisiv."
Philip O'Ceallaigh în interviu cu Ovidiu Simonică, 26 iulie-1 august 2007, Observator Cultural - Philip O'Ceallaigh
"Un scriitor trebuie sa fie conectat cu alti oameni. Nu trebuie sa ai o idee elitista despre scris si sa crezi ca scrisul, literatura sint pentru oameni superiori sau mai educati, ca ar fi ceva pentru un cenaclu. De ce e atit de greu sa fii accesibil? Daca scrii trebuie sa te straduiesti sa nu fii greu de citit. Eu nu vreau sa-mi explic Romania, vreau doar sa o inteleg, vreau sa stiu ce a fost in spatele oamenilor care locuiesc in cartierele periferice ale Bucurestiului."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus