TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Un om în întuneric

Paul Auster
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Cel mai recent roman al autorului, Un om in intuneric (2008), ofera cititorilor o poveste emotionanta in care imaginarul si realul se intrepatrund,...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46- 1640-4
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Cel mai recent roman al autorului, Un om in intuneric (2008), ofera cititorilor o poveste emotionanta in care imaginarul si realul se intrepatrund, iar istoria, fictiunea si cinematografia isi imprumuta coordonatele. Victima a unui accident de masina care-l tintuieste in scaunul cu rotile si a unor remuscari amare care-i rapesc somnul, criticul literar August Brill, eroul principal al romanului, impleteste in noptile sale de insomnie firele narative ale unor povesti in care lumi paralele par sa se multiplice la nesfirsit. Episoade de o violenta salbatica in care absurditatea razboiului este denuntata vehement se alatura evocarilor nostalgice si digresiunilor de tot felul in mrejele fanteziei, in cautarea disperata a unui drum catre lumina. Iar acesta exista, pare sa spuna Auster in finalul romanului sau, si nu are decit un singur sens pe care toti trebuie sa-l urmam, in timp ce lumea sucita se invirte mai departe.

Autor: Paul Auster
Traducător: Daniela Rogobete
Data apariției: 2010
Editura: Polirom
Titlu original: Man in the Dark
Pagini: 228
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură americană, distopie, S.U.A., război, societatea americană
  • Paul Auster Paul Auster - Autor
    Prozator, poet și eseist american, de asemenea, scenarist și traducător. Paul Auster s-a născut la 3 februarie 1947, în Newark, New Jersey, SUA. După terminarea ciclului secundar, pleacă în Europa, apoi se întoarce în America pentru a...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

7 aprilie 2010, Cultura
"Proza zilelor noastre a atins finetea si rafinamentul unei alte arte, orfevraria. Cititorul pasionat de fictiune contemporana a constatat insolitare spectaculoasa a romanului ca tematica si subiect, ca subtilitate a formei si a formulei narative. Romancierul a regasit placerea de a povesti, dar nu renunta la scamatorii care sa-l tina pe cititor cu ochii lipiti de paginile cartii. Asa cum a redescoperit ce sursa minunata ofera misterele mari sau mici ale istoriei literare (scriitorii devenind personaje), si cate sine se pot exploata benefic din toate artele, de la sculptura de garguie la film, de la caligrafie la miniaturi. Paul Auster probeaza experimentele si reusitele fictiunii contemporane prin romanul sau recent aparut Un om in intuneric (traducere de Daniela Rogobete). De proportii reduse (226 de pagini), romanul reuseste sa imbine povestea unei familii cu dramele istoriei, distopia Americii pustiite de un razboi civil cu meditatia asupra filmului si asupra conditiei de scriitor. Toate firele stralucitoare ale filigranului sunt perfect sudate intr-o naratiune subiectiva a personajului, August Brill, critic literar, silit in urma unui accident sa accepte postura de observator al lumii."
12 martie 2010, Suplimentul de cultură - Florin Irimia
"Un om in intuneric, penultimul roman al lui Auster, este o compozitie elegiaca, grava, dar nu si cinica. Este o meditatie asupra destinelor umane, in care, de cele mai multe ori, greselile sint pe masura regretelor ulterioare, mari si inevitabile. Tot ce putem face este sa invatam sa traim cu ele si poate, la un moment dat, extenuat i dupa atita suferinta, sa le accepta m ca atare. Iar odata cu acceptarea, poate avem norocul sa vina si impacarea, cu noi insine, dar si cu ceilalti."
11 februarie 2010, Dilema Veche - Claudiu Constantinescu
"Un om in intuneric povesteste o noapte de insomnie. Insomniacul aflat pe acest lung drum al noptii catre zi este un critic literar de gazeta, retras din activitate de trei ani si septuagenar, vaduv, aflat acum sub acelasi acoperis cu fiica sa si cu fiica fiicei. Interesant este ca noaptea aceasta de nesomn – care nu-i nici prima, nici ultima, nici de dragoste, nici de rezboi, ci de batrinete perfect civila – face ce face si aduna, pina la urma, istorii legate tocmai de iubire si de razboi, indiferent ca ele vin dispre rememorarile protagonistului sau dinspre fabulatiile lui. Cum s-ar zice, daca insomnia tot este treaza, macar sa fie si de vis, si de cosmar. La capatul acestor nopti albe, veti avea «povestea vietii» protagonsitului «istoria familiei» lui, o «cronica a unei lumi disparate», dar si o proza care vrea sa impace experimentele de arhitectura epica si trucurile narative cu rara, greu avuabila, puternica, buna emotie. Un gest pe masura unui senior al literaturii."
The New York Review of Books
"Un om in intuneric este o lectura minunata, sub bagheta unui magician.” 
San Francisco Chronicle
"O carte exceptionala... Probabil cea mai buna carte a lui Paul Auster de pina acum. La fel ca marele roman antirazboi Abatorul cinci al lui Kurt Vonnegut, Un om in intuneric atinge o profunzime a sentimentelor si emotiilor rar intilnita. Este cu adevarat o opera de arta.” 
The Philadelphia Inquirer
"Un roman fascinant, prin toate gindurile si emotiile pe care ajunge sa ti le inspire neincetat, obsedant chiar, fara sa-ti lase timp de respiro!” 
Seattle Times
"Paul Auster te atrage intr-un labirint literar si iti insceneaza o poveste pe care te intrebi uimit, la tot pasul, cum o va termina.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus