TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Ultimele o sută de zile

Patrick McGuinness
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Un roman despre sfirsitul comunismului in Romania Actiunea romanului se petrece la Bucuresti, spre sfirsitul regimului comunist. Subiectul, punctat...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-2588-8
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Un roman despre sfirsitul comunismului in Romania

Actiunea romanului se petrece la Bucuresti, spre sfirsitul regimului comunist. Subiectul, punctat pe alocuri de date fictive (toponime imaginare, personaje aluzive, perioade istorice decalate), surprinde „ultimele o suta de zile” inainte de caderea comunismului si de exe­cutia lui Nicolae Ceausescu si a sotiei sale, in iarna anului 1989. Protagonistul cartii este un tinar de origine britanica, sosit la Bucuresti ca sa predea la catedra de limba engleza a universitatii, care se trezeste in mijlocul unei lumi duplicitare – pe de-o parte, populatia traieste ca in stare de asediu, cu magazine goale, in blocuri care se darima, fara apa sau curent electric, si cu un sentiment al paranoiei ce pune stapinire pe toate, in vreme ce Securitatea pindeste din umbra; pe de alta parte, exista o infloritoare piata neagra, nomen­claturistii se bucura de cartiere selecte, cluburi si restaurante, iar marele proiect de modernizare al lui Ceausescu preschimba orasul de la o zi la alta. Peisajul devine din ce in ce mai sumbru, pe masura ce insatisfactia acuta isi croieste drum spre suprafata, iar tara recurge la o revolutie singeroasa.

Autor: Patrick McGuinness
Traducător: Ana-Maria Lişman
Data apariției: 2012
Editura: Polirom
Titlu original: The Last Hundred Days
Pagini: 344
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură engleză, literatură contemporană, roman, comunism, Ceauşescu, totalitarism, revoluţie, corupţie, Securitatea, paranoia
  • Patrick McGuinness - Autor
    Patrick McGuinness, poet si prozator, s-a nascut in 1968, in Tunisia. Traieste in Tara Galilor, insa si-a petrecut o parte din viata in mai multe tari, precum Venezuela, Iran, Belgia, Anglia si Romania. Este profesor de franceza si literatura comparata la Universitatea Oxford, traducator al lui Stephane Mallarme si editor al unei cunos­cute antologii de poezie simbolista franceza. Primul sau volum de poezie, The Canals of Mars, a aparut in 2004, urmat de 19th...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

21 aprilie 2012, Suplimentul de cultură, nr. 352 - Costi Rogozanu
"Patrick McGuinness a prins si o nominalizare la Man Booker Prize in 2011 cu romanul Ultimele o suta de zile, povestea fictionalizata a ultimelor zile ale regimului Ceausescu vazuta de un tinar englez de 20 si ceva de ani, venit sa predea la Universitatea Bucuresti. Ultimele o suta de zile, un compendiu de legende urbane romanesti sau locuri comune vestice despre Romania comunista. Patrick McGuinness e evident unul dintre multii meseriasi ai scrisului (…)"
21 aprilie 2012, Suplimentul de cultură, nr. 352 - Florin Irimia
"Chiar si in momente ca acestea, de criza, cind pentru a nu stiu cita oara romanii iar nu o duc bine, lectura Ultimelor o suta de zile vine ca un dus rece peste memoria noastra amortita, ocupata poate cu evenimente mai apropiate de prezent decit cele din ‘89. E foarte util, cred eu, mai ales pentru cei ce regreta anii aceia, ca periodic cineva sa ne reaminteasca cum traiam acum douazeci si ceva de ani, nu ca sa ne dam seama cit de bine traim azi, nici vorba, ci ca sa intelegem de ce dupa atita vreme continuam sa traim prost."
15 mai 2012, Revista 22 - Codruţ Constantinescu
"Traducerea rapida a lucrarii in limba romana ramine laudabila, caci ne ofera posibilitatea de a ne privi trecutul recent in oglinda. Insa este aceasta oglinda una autentica sau doar tremuratul unei ape care, stim bine, distorsioneaza imaginea celui care se oglindeste? Atunci cind deschizi o carte al carei titlu este Ultimele o suta de zile, iar subtitlul, cel de prezentare, Un roman despre sfirsitul comunismului in Romania, ai anumite asteptari justificate, mai ales daca este scris de un strain care s-a aflat in acele momente de cumpana in Republica Socialista Romania, avind posibilitatea de a observa, oarecum detasat, dar atent, prabusirea unei lumi corupte pina in maduva oaselor si nasterea alteia, cam la fel de viciate, din start."
15 mai 2012, Omul care aduce cartea”, PRO Tv - Dan C. Mihăilescu
"Un roman ciudat, provocator, bizar, care va avea in mod sigur o cariera hermeneutica deosebita. Ultimele o suta de zile – un roman palpitant, captivant si delirant, chiar, pe alocuri."
The Independent
"La citeva saptamini de la publicare, romanul de debut al lui Patrick McGuinness s-a regasit, pe buna dreptate, pe lista nominalizarilor la Man Booker Prize. Ultimele o suta de zile isi desfasoara actiunea in Bucurestiul anului 1989 si readuce la viata starea de neincredere din perioada in care tarile din blocul comunist isi duceau la capat propriile revolutii .”
The Spectator
"In timp ce cladirile sunt demolate, iar personalitatea orasului stearsa, identitatile par sa devina tranzitorii. Supravegherea si coruptia invadeaza atit de puternic aceasta lume, incit moneda de schimb a relatiilor umane se degradeaza, iar inocenta isi pierde valoarea pe zi ce trece.”    
Lloyd Jones
"O revolutie povestita de un visator plimbindu-se printre umbrele unui oras in pragul disparitiei, devenit abstract.” 
The Times Literary Supplement
"Ultimele o suta de zile dezvolta fara retinere atit scene de mare intimitate, cit si secvente fruste, care au ca personaj principal multimea, pe fundalul unui regim comunist care se dezintegreaza si capata o noua forma. Romanul reuseste sa fie in acelasi timp amuzant si inspaimintator, sceptic, dar nu otravit fatal de o asemenea experienta.”

Opinia cititorilor