TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Trilogia regenerării [Regenerarea • Ochiul Din Uşă • Drumul Fantomă]

Pat Barker
Primul Război Mondial a decimat o întreagă generaţie de bărbaţi europeni. Conştientizarea acestei pierderi oribile, reacţia...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-707-285-6
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback

Trilogia regenerării [Regenerarea • Ochiul Din Uşă • Drumul Fantomă]

MAI MULTE DESPRE CARTE

Primul Război Mondial a decimat o întreagă generaţie de bărbaţi europeni. Conştientizarea acestei pierderi oribile, reacţia guvernamentală rigidă şi oarecum pasivă faţă de această realitate au determinat până la urmă o dărâmare a idealului victorian şi o mişcare de idei puternică în rândul intelectualilor englezi. Acesta este punctul de plecare al lui Pat Barker, atunci când reface – în cadrul unui roman complex – drama psihologică ce a marcat familii, pentru care violenţa şi moartea au constituit o realitate terifiantă.
Trilogia regenerării cuprindeRegenerareaOchiul din uşă (Premiul Guardian pentru beletristică, 1993) şiDrumul fantomă (Premiul Booker pentru beletristică, 1995).

O carte care pleacă de la un fapt de viaţă autentic şi care ficţionalizează experienţa pe front a doi poeţi englezi cunoscuţi – Siegfried Sassoon şi Wilfred Owen – ce au trăit în prima parte a secolului XX. Un mare roman care a devenit clasic al literaturii.

În 1917, ofiţerul britanic Sassoon a scris o declaraţie prin care condamna războiul. În loc să fie dus la curtea marţială, a fost trimis la Craiglockhart War Hospital din Edinburgh pentru a i se aplica o terapie de şoc. Acolo fost luat în grijă de doctorul William Rivers, psihiatru şi antropolog cu faimă bună.
Doctorul Rivers a fost zguduit de perfecta luciditate a pacientului său şi de caracterul cât se poate de raţional al poziţiei pe care o apăra deşi, în acel context nesupunerea faţă de angajamentul militar al unui ofiţer de nădejde, care fusese înainte decorat pentru meritele lui, părea un gest de nebunie. Prin urmare, Rivers începe să se îndoiască puternic de rolul care-i revine, şi anume vindecarea pacienţilor (tratamentul agrementat la vremea aceea se baza pe aplicarea de şocuri electrice) în vederea retrimiterii lor pe front.
Un roman psihologic despre nevroza pe care războiul o poate induce în existenţa oamenilor, despre relaţii complicate de iubire şi despre dificultatea de a-ţi reface viaţa în urma unor experienţe traumatizante. Doctorul Rivers, personaj real de altfel, a fost se pare un pionier al psihiatriei în măsura în care a îmbinat terapia tradiţională terifiantă ce se aplica în ospiciile militare cu terapia prin cuvânt iniţiată de Freud.

Autor: Pat Barker
Traducător: Lidia Grădinaru
Data apariției: 2009
Editura: Trei
Titlu original: The Regeneration Trilogy
Pagini: 848
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
roman psihologic, Primul Război Mondial, nevroză, traume, terapie
  • Pat Barker - Autor
    Pat Barker s-a născut la Thornaby-on-Tees în 1943. A urmat Facultatea de Economie din Londra şi a fost profesoară de istorie şi politică. Printre cărţile ei se numără Strada Unirii (1982), care a câştigat premiul Fawcett în 1983, Anglia Lizei (1986), Omul care nu există (1989) şi foarte aplaudata Trilogia regenerării, care cuprinde Regenerarea, Ochiul din uşă, câştigătoare în...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

Jonathan Coe
«Un extraordinar tur de forţă literar... Sunt convins că Trilogia va fi recunoscută drept una dintre puţinele opere originale ale literaturii britanice din ultimul secol.» 
Independent on Sunday
«Pat Barker excelează în atacarea temelor pe care le abordează în acest roman – natura curajului, a bunătăţii, a crudităţii şi ipocriziei, ce se întâmplă atunci când mentalul experimentează zonele-limită, ce înseamnă să fii om – toate acestea traduse în scris cu rigurozitate şi o extraordinară putere de convingere... un roman fascinant!» 
Daily Telegraph, Books of the Year
«O scriitoare îndrăzneaţă şi articulată – e o adevărtă plăcere să o citeşti.» 

Opinia cititorilor