TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Anii de ucenicie ai lui August Prostul (Ediţia 2005)

Norman Manea
Colecții/Serii: Ego-Grafii
ISBN: 973-46-0105-9
Dimensiuni: 12x18,5 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Data apariției: 2005
Editura: Polirom
Pagini: 240
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, derizoriu, deraiere, degradare, uman, eroism
  • Norman Manea Norman Manea - Autor
    Norman Manea (n. 1936), unul dintre cei mai apreciati prozatori si eseisti romani, profesor de literatura europeana si „writer in residence” la Bard College, New York. De la debutul din 1966 si pina in 1986, cind a plecat din tara, a publicat 10 volume,...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

ianuarie 2006, Timpul - Doris Mironescu
"Eseul-colaj Anii de ucenicie ai lui August Prostul nu este o parabola in spiritul literaturii care, in epoca, articula un limbaj dublu, orientat atit spre cenzura, careia incerca sa-i menajeze susceptilitatile, cit si spre public, avizat asupra potentialului subversiv al cartii. In schimb, volumul se construieste dintr-o poveste realizata in stilul de obscuritati controlate si de lirism neologic caracteristic lui Norman Manea, intersectata strins de diferite alte fragmente, epice sau nu, ce ilustreaza climatul intelectual si (mai ales) moral din anii ’50. «Obsedantul deceniu» al totalitarismului romanesc este cadrul de formare al unui tinar, desemnat prin initialele A.P. (August Prostul), printre poeti betivi dar devotati cauzei si intelectuali savanti, dar de putina consistenta morala."
aprilie 2007, aLtitudini - Dan Gulea
"Anii de ucenicie ai lui August Prostul este romanul formarii unui scriitor in anii ’50. «Putin gol, putin haos, putina moarte», o definitie-corolar a personajului principal pentru «nevoile omului» si pentru arta, a carei functie este echivalentul «spaimei de moarte a omului practic», cuvinte preluate de Norman Manea de la Radu Petrescu."
16 februarie 2006, Observator cultural - Carmen Muşat
"Aflat in dezacord cu sine, cu ideologia care l-a fundamentat, precum si cu necesitatile de guvernare, comunismul romanesc este vazut de Norman Manea ca sinteza grotesca a stalinismului si nazismului, epoca in care strategiile de inlocuire prolifereaza in toate domeniile vietii sociale, economice si culturale, intr-un ritm ametitor. Cu atit mai important este rolul care ar trebui sa revina intelectualului si, implicit, gindirii critice, intr-un context in care confuzia valorilor este politica de stat, iar luciditatea anihilata programatic. In ipostaza sa de August Prostul, avatar contemporan al bufonilor shakespearieni, artistul are importanta menire de a deconstrui mecanismul complicat al falsului. Partitura sa nu ia sfirsit odata cu prabusirea regimului totalitar, cita vreme societatea umana sta in permanenta sub semnul carnavalului, al exacerbarii violentei si al refuzului de a vedea in Celalalt un partener demn de respect, si nu o provocare si o amenintare la adresa majoritatii."
Lucian Raicu
"Veritabil roman al formatiei artistului, o explicatie din interior, insotita de o convingatoare sustinere, de o declarata apologie a conditiei de scriitor. Analiza a actului creator si a celui de receptare, a devenirii artistice si intelectuale, a formarii scriitorului intr-o epoca data si nu numai in ea, marturisire asupra creatiei, a chinului si a bucuriei de a scrie pentru a fi si pentru a supravietui, Anii de ucenicie este si un roman politico-etic, unul din cele mai bune care s-au scris la noi in ultima vreme, o extraordinara reconstituire a unei epoci de avint si dezordine, de ameteala, patetism si ridicol, o reconstituire care, apelind la masive montaje de presa si la o superioara regie a punerii in pagina, izbuteste sa fie, ca putine altele, deplin verosimila si obiectiva, deplin credibila si creditabila... Bresa aceasta nu se face numai prin problematica atacata cu gravitate, dar si printr-o mare deschidere de perspectiva, neobisnuita – dar atit de necesara – in romanul politic, spre grotesc, bufonerie si bizarerie, spre un impresionant, extrem de original fantastic al enormitatii.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus