TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Căpitanul Mihalis HF-NIK-CPMLSM-14-N-001
Vezi
galerie

Căpitanul Mihalis

de Nikos Kazantzakis

Titlu apărut în colecția Raftul Denisei la Humanitas Fiction

Id: #238993

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Libertate sau Moarte
 

Descriere produs

„Când am început, acum, la bătrâneţe, să scriu Căpitanul Mihalis, scopul meu ascuns a fost acesta: să salvez, îmbrăcând-o în cuvinte, priveliştea lumii aşa cum au creat-o ochii mei de copil. Şi când spun priveliştea lumii vreau să spun priveliştea Cretei”, scrie Kazantzakis în prologul romanului său, o impresionantă frescă istorică şi totodată o emoţionantă poveste bazată pe evenimente reale din tulburata şi tulburătoarea existenţă a insulei Creta, patria autorului.

 

Alături de Viaţa şi peripeţiile lui Alexis ZorbasHristos răstignit din nou şi Ultima ispită a lui HristosCăpitanul Mihalis (Libertate sau Moarte) rămâne una dintre cele mai cunoscute opere ale scriitorului cretan. Fundalul istoric al naraţiunii este perioada revoltei antiotomane a cretanilor din anul 1889 (insula Creta a luptat pentru eliberare două sute de ani, într-un lung şir de înfruntări între greci şi turci). În 1889, în satul-fortăreaţă Megalo Kastro (astăzi Iraklion, oraşul natal al lui Kazantzakis), viaţa comunităţii – furnicar pitoresc şi pestriţ de greci şi turci trăind laolaltă, zdruncinat la răstimpuri de cutremure de pământ şi legănat, în rest, de valurile mării şi de briză – este ritmată de încleştările violente dintre rezistenţa antiotomană (cetele neînfricaţilor „căpitani” creştini – căpetenii ale comunităţilor cretane) şi turcii mereu puşi pe măcel şi distrugeri. Se perindă pe scena romanului marinari, negustori, proprietari de prăvălii şi taverne, preoţi şi călugări, clopotari, învăţători, doctori, bătrâni căpitani veterani, copii care se pregătesc să ajungă şi ei bărbaţi de arme neînfricaţi, gospodine, smintiţi şi caraghioşi ai satului, bei, cadâne şi paşale. Iar dintre figurile brave de palicari, cea al cărei crez şi strigăt de bătaie, „Libertate sau Moarte!", răsună aprig este a căpitanului Mihalis (posibilă întruchipare a tatălui scriitorului, Mihalis Kazantzakis) – erou asemenea celor din Grecia epopeilor homerice.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Nikos Kazantzakis

Traducător: Ion Diaconescu

Data apariției: noiembrie 2014

Titlu original: Ο καπετάν Μιχάλης: Ελευθερία ή θάνατος

ISBN: 978-973-689-767-2

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 528

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas Fiction

Teme: iubire, conflict, creștinism, război, societate

 

Din blogul Cartepedia

Cartepedia Cartepedia

,,De două ori pe lună, redacția revistei Semne Bune vine în vizită pe Cartepedia și îți recomandă cele mai interesante lecturi pe care poți pune mâna. ...“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

„Căpitanul Mihalis este lumea întreagă. Este scris din inimă, din spirit, din suflet, din rărunchi, cu forţă şi cu umor pătrunzător. Este o lucrare de Maestru.”

Saturday Review

„Un roman care se aseamănă din multe puncte de vedere cu Pentru cine bat clopotele şi despre care se poate spune, pe bună dreptate, că este o poveste plină de însemnătate, frumoasă şi extrem de vie.”

Kirkus Reviews

„Cartea lui Kazantzakis e plină de farmecul sălbatic al vremurilor străvechi... şi ne aminteşte parcă de unul dintre acele vechi, impunătoare dansuri din Creta care dăinuie până astăzi.”

Lawrence Durrell, la BBC Three
Nikos Kazantzakis
Nikos Kazantzakis
Autor

NIKOS KAZANTZAKIS s-a născut pe 18 februarie 1883 la Iraklion, în insula Creta,...

vezi autor