TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Pacientul englez

Michael Ondaatje
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Pacientul englez are drept personaje centrale patru oameni cu existente pustiite, impinsi de hazard sub acoperisul unei foste manastiri italiene, la...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1930-6
EAN-16: 978973461930
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Pacientul englez are drept personaje centrale patru oameni cu existente pustiite, impinsi de hazard sub acoperisul unei foste manastiri italiene, la sfirsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. E Hana, o infirmiera amortita de spectacolul suferintei si mortii atitor soldati ingrijiti; Caravaggio, un hot si spion mutilat, dependent de morfina; Kip, un genist sikh care-si pune zilnic viata in pericol dezamorsind bombe; si mai e misteriosul pacient cu trupul ars, de nerecunoscut, ingrijit de Hana, pe care lumea il ia drept englez si care incepe sa dezvaluie incet, incet o poveste de dragoste, cu aventuri in desert si razboi, ce ajunge sa-i bintuie si sa-i transforme pe ascultatorii sai. Pentru acest roman, autorului i s-a decernat prestigiosul Booker Prize si Governor General’s Award in Canada.

Pacientul englez a fost ecranizat cu acelasi titlu in 1996, in regia lui Anthony Minghella, cu Ralph Fiennes si Kristin Scott Thomas in rolurile principale.

Autor: Michael Ondaatje
Traducător: Monica Wolfe-Murray
Data apariției: 2011
Editura: Polirom
Titlu original: The English Patient
Pagini: 360
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
beletristică, roman, al Doilea Război Mondial, infirmieră, pacient, dragoste, roman de război, morfină, spion, Booker Prize, literatură canadiană
  • Michael Ondaatje - Autor
    Michael Ondaatje s‑a nascut in Sri Lanka, in 1943, si s‑a mutat in Marea Britanie si apoi in Canada, unde locuieste in prezent. Si‑a facut studiile la Universitatea din Toronto si Queen’s University din Kingston, Ontario; in 1971 a devenit profesor la Universitatea York din Toronto. A publicat mai multe volume de poezii si un volum de memorii, Running in the Family (1983). Este autorul a sase romane: Coming Through Slaughter (1976), In pielea unui leu...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

septembrie 2011, Dilemateca, nr. 64 - Codrin Liviu Cuţitaru
"Problema identitatii traverseaza ca un fir rosu opera de pina acum a lui Michael Ondaatje (n. 1943). Provenit din indepartata Sri Lanka, educat in Anglia si naturalizat (din 1962) in Canada, scriitorul a trait, cu intensitate maxima, „dedublarile” culturale, descrise atit de plastic de Edward Said in Orientalism, folosindu-le ulterior ca sursa primara de inspiratie pentru epicul lui. Romanul cel mai aclamat al lui Ondaatje, distins cu Booker Prize, tradus in numeroase limbi (…), ecranizat cu imens succes, The English Patient/Pacientul englez (1992), transforma dilema identitara in nucleu epic."
7 iulie 2012, bookblog.ro - Raisa Stoleriu
"Scriitor ce experimenteaza cu forma prozei, Ondaatje arata in acest roman coliziunea dintre istoria personala a unui om si cea sociala, creionind un joc intre individual si colectiv, dintre elementele exterioare ce ne formeaza si amintirile intime, ce ne definesc."
26 aprilie 2012, Cultura - Rodica Grigore
"Michael Ondaatje are o extraordinara capacitate de a scrie un text care isi cucereste cititorul de-a dreptul senzorial, autorul incepind, adesea, cite un nou capitol cu o imagine vizuala, esential fiind, pentru el, detaliul menit a sublinia umanitatea personajelor sale si, doar indirect, tragismul razboiului. Iar alegind sa-si incheie fiecare capitol nu prin relatarea unei intimplari sau a unui eveniment istoric, ci prin evidentierea amintirilor protagonistilor, Ondaatje se dovedeste capabil sa exprime nu doar suferinta profunda a celor patru dezradacinati din vila San Girolamo, ci si imposibilitatea lor de a depasi conflictele determinate de nenumaratele istorii ale unui „razboi post-apocaliptic”.
Interviu cu Michael ONDAATJE in Magazine Littéraire, redat de Virgil STANCIU, 1 decembrie 2012, in Tribuna, nr. 246Eram un baiat singuratic, care petrecea mult timp de unul singur, dar constient de ceea ce se intimpla. Ma tenta sa fac multe prostii, sa incalc decenta. In internatul unde eram, in Sri Lanka si apoi in Anglia, inventam povesti, minteam pentru a rezista, pentru a supravietui in colectiv. […] Exista un moment precis cind scriitorul se poate intoarce la trecutul sau, ca sa-l reinventeze. Proza de fictiune imi ofera infinite posibilitati de a-mi aminti de trecut, de a-l inregistra si a-l intelege. Nu cred ca e vorba de nostalgie sau de infrumusetare: toate personajele mele sint invalizi, arsi, accidentati, ca in Pacientul englez sau Obsesia lui Anil si in aproape toate celelalte carti.
Time
"Un roman ca un covor zburator, a carui magie face lumile apuse si timpurile uitate sa-si spuna povestea … o carte ca un vis, cum rar au mai aparut in ultimii ani. ” 
Don DeLillo
"Pana indeminatica a lui Ondaatje tese ca intr-o pinza istoriile unor oameni inlantuiti fara scapare in tot soiul de povesti de dragoste si razboi. Pacientul englez este o capodopera a fictiunii contemporane. ” 

Opinia cititorilor