TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Micul dejun al campionilor

Kurt Vonnegut
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Batrinul scriitor de SF‑uri necunoscute, Kilgore Trout, unul dintre personajele favorite ale lui Vonnegut si „eminenta cenusie” a...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1146-1
EAN-16: 978973461146
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Batrinul scriitor de SF‑uri necunoscute, Kilgore Trout, unul dintre personajele favorite ale lui Vonnegut si „eminenta cenusie” a romanului Micul dejun al campionilor sau La revedere, trista zi de luni (1973), descopera ingrozit ca un vinzator de masini din Vestul Mijlociu, Dwayne Hoover, ia fictiunile sale drept realitate. Cuprins de dementa, acesta din urma incepe sa creada ca toti oamenii din jurul sau sint roboti inventati cu unicul scop de a‑i sustine lui existenta, de a‑l mira sau soca, de a scoate de la el mereu alte insiruiri de cuvinte sau reactii. In viziunea lui Hoover, el este singura fiinta de pe planeta care dispune de liber-arbitru, iar restul lumii pare o gluma proasta. Fireste, nu asta intentionase Kilgore Trout cu povestile lui trasnite, dar pentru Vonnegut acesta este pretextul pentru a explora propriile subiecte de interes – de la razboi, sex, rasism si iubire la succes, politica si poluare (pe scurt, lucrurile care chiar conteaza) – intr‑o satira vicleana si periculos de amuzanta, care incearca sa ne aduca aminte ca sintem in stare sa vedem si adevarul. 

Autor: Kurt Vonnegut
Ilustrator: Kurt Vonnegut
Traducător: Carmen Paţac
Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Titlu original: Breakfast of Champions
Pagini: 344
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură americană, SF, Kilgore Trout, roboți, ficțiune, satiră, nebunie, umor, iluzie, adevăr, ecranizare

Recenzii

Dan Andrei Rareș Dan Andrei Rareș Micul dejun al campionilor Fire temporale, care se întrepătrund, se împletesc, se întorc, se înnoadă și creează legături cauzale, din ce în ce mai atent detaliate cu cât înaintează romanul, coincidenţe extraordinare, sincronicităţi şi un tip special de corespondenţe, caracteristic lui Vonnegut, unde două lucruri ajung să fie aruncate în aceeaşi categorie numai prin lipsa evidentă a oricărei asemănări. O altă caracteristică vonnegutiană e naraţiunea care se schimbă constant de la urmărirea unui personaj la altul şi se întrerupe mereu pentru a introduce alte schimbări ale coordonatelor: monologuri şi povestiri...
Vezi mai mult

Opinii Editoriale

februarie 2009, Dilemateca - Ştefania Mihalache
"Micul dejun al campionilor, desi scris in 1973 de Kurt Vonnegut, are parte de o actualitate (poate) ingrijoratoare. Citindu-l, simti in spatele lui vocea lui Michael Moore si asociezi volumul cu unul din performance-urile incisive din emisiunile acestuia menite sa expuna pacatele celei mai puternice natiuni. Sec, curajos, folosind un instrumentar echivalent cu privirea “instrainata” a formalismului rus, asortat cu desene in maniera naiva a conceptelor “tari” din mitologia natiunii americane, Vonnegut construieste satiric universul american…"
decembrie 2008, Idei în Dialog - Ioan Stanomir
"Micul dejun al campionilor comunica, in virtutea unui principiu al vaselor comunicante, cu o intreaga retea de texte ce alcatuiesc domeniul naratiunilor lui Kurt Vonnegut. Temele revin si interogarea destinului uman este realizata intr-o maniera ce refuza, programatic, scriitura “realista”. Actorii din textele lui Vonnegut sint entitati animate de energia demonica a miscarii intre universuri aparent separate ermetic."
4 ianuarie 2012, bookaholic.ro - Ioana Epure
"…Vonnegut isi exprima liber si direct, neingradit de nici o pretentie literara sau vreun joc subtil al ideilor, toate nemultumirile lui apropo de America. O lamentatie de trei sute si ceva de pagini, in care toate personajele, situatiile si decorurile sint construite cu un unic scop: sa ne arate mizeria in care se scalda o natiune despre care multa lume crede ca e tarimul fagaduintei. Vag, spre final, Vonnegut da totusi dovada si de optimism – peste toate relele lumii planeaza constiinta umana si liberul arbitru, ca o posibila salvare, ca singurul lucru care ne diferentiaza de robotii care il innebunesc in final pe Dwayne Hoover. Asta mi s-a parut cea mai frumoasa problematizare din roman…"
Time
"Micul dejun al campionilor este o carte fantastica: scoate la iveala ca pe banda toate nemultumirile legate de America si le face sa para proaspete, amuzante, socante, pline de ura sau adorabile.” (The New York Times) „Vonnegut este George Orwell, doctorul Caligari si Flash Gordon, amestecati laolalta intr-un singur scriitor – un savant dement, caraghios, dar de o inalta tinuta etica.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus