TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Să nu mă părăseşti (Top 10+)

Kazuo Ishiguro
Colecții/Serii: Top 10+
Katie H. este educatoare. Slujba ei este aceea de a-i ajuta pe „copiii-clone” sa creada ca, in institutia de la Hailsham, intre...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-2020-3
EAN-16: 978973462020
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Katie H. este educatoare. Slujba ei este aceea de a-i ajuta pe „copiii-clone” sa creada ca, in institutia de la Hailsham, intre vizionarile de scene erotice din filme si joaca, intre colectiile de reviste sau carti si iazul cu rate, ei vor uita adevaratul si unicul motiv al existentei lor, acela de a dona organe. In scurta lor viata, care se intinde pret de un numar limitat de „donatii”, ei asteapta plini de speranta ziua cind vor avea parte de libertatea din spatele gardului de sirma ghimpata si cind vor inceta sa mai fie simple some, corpuri cultivate pentru piese de schimb.

Tragic, emotionant, tensionat si cu un final surprinzator, Sa nu ma parasesti este unul dintre cele mai bune romane al lui Ishiguro, nominalizat la Booker Prize, National Book Critic Circle Award si Arthur C. Clarke Award si inclus pe lista celor mai bune carti ale anului in The New York TimesPublishers Weekly si in numeroase alte reviste prestigioase.

Editia a II‑a

Autor: Kazuo Ishiguro
Traducător: Vali Florescu
Data apariției: 2011
Editura: Polirom
Titlu original: Never Let Me Go
Pagini: 324
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literatură britanică, viitor, clonare, iubire, datorie, sacrificiu, dramă, Booker Prize, educatoare, copii, triunghi amoros
Locuri în topurile Cartepedia
  • Kazuo Ishiguro Kazuo Ishiguro - Autor
    Kazuo Ishiguro s-a născut la Nagasaki în 1954 şi a imigrat în Marea Britanie în 1960. A debutat ca prozator la douăzeci şi opt de ani cu Amintirea palidă a munţilor (Polirom, 2007), roman recompensat cu The Winifred Holtby Prize of the Royal...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Recenzii

Ștefania Matei Ștefania Matei Să nu mă părăsești Romanul Să nu mă părăseşti, a apărut în colecţia Biblioteca Polirom în anul 2006 şi a fost reeditat în colecţia Top 10+. Este al cincilea roman al scriitorului japonez, stabilit în Anglia, Kazuo Ishiguro. Să nu mă părăseşti este un roman construit ca un puzzle, pe măsură ce amintirile personajului principal sunt instruite. Vocea narativă încearcă să fie cât mai obiectivă şi să redea cât mai clar şi structurat ceea ce pare a fi viaţa unui donator de organe, a unei clone umane. Am putea vorbi chiar de un bildungsroman care se centrează pe vieţile a trei personaje:...
Vezi mai mult

Opinii Editoriale

iulie 2011, pe AltIaşi.ro - Ştefania Matei
"Sa nu ma parasesti este un roman construit ca un puzzle, pe masura ce amintirile personajului principal sint insiruite. Vocea narativa incearca sa fie cit mai obiectiva si sa redea cit mai clar si structurat ceea ce pare a fi viata unui donator de organe, a unei clone umane. Romanul ar putea fi o alegorie la miturile clasice transpusa intr-o problematica moderna. Este un roman care parca surprinde dintr-o suflare esenta naturii umane si o supune unei disectii prin aplicarea la alte tipuri de caractere. Aparute „artificial”, aceste personaje intrunesc contopirea a doua lumi ce nu tin neaparat sa se impace: cea stiintifica, rationala si cea inclinata spre afect, intocmai cum ar fi lumea dinafara noastra si cea de dinauntru."
27 septembrie 2011, Orizont, nr. 9 - Cristina Chevereşan
"Dincolo de suprafata usor de redat si cliseizat (un trunghi amoros intre clone), Ishiguro ascunde o istorie abia schitata din gesturi, schimburi de ocheade fugare si cuvinte niciodata la voia intimplarii. Privita din afara, cu ochi critic, ea seamana inspaimintator de mult cu povestea orbirii noastre cotidiene. Dupa cum observa Joseph O'Neill, un alt maestru al stilului, „Inaintarea ezitanta a copiilor inspre constientizarea propriului chin e o versiune extrema, sfisietoare, a exodului tuturor copiilor din inocenta in care lumea adulta, binevoitoare dar frauduloasa, conspira sa-i tina captivi. Daca avem noroc, crestem in siguranta si miracol, dupa care sintem lasati prada faptului grotesc al propriului sfirsit. Si apoi?”. Delicat si transant, de o nemiloasa blindete, romanul lui Ishiguro se incheie, asemenea vietii, fara promisiunea unui „apoi”.
23 ianuarie 2012, Opinia Veche, nr. 419 - Livia Rusu
"Romanul Sa nu ma parasesti se contureaza cu un inceput care nu pare a prevesti avalansa de tragedii care-i urmeaza, ca un loc in care arta si creativitatea sint singurele semne ca nefericitii protagonisti sint purtatori de suflet si functioneaza guvernati de aceleasi principii ale omenirii, cu exceptia unei pasivitati in fata mortii."
19 august 2011, bookaholic.ro - Alina Purcaru
"Acest roman, tulburator cum putine as putea numi, e legat prin fire ascunse de alte carti-surori, din alte spatii si din alte vremuri. Carti cum e Castelul sau cum e Moartea lui Ivan Ilici. Nu ma refer la stilistica, ci la felul in care sfirsitul te izbeste in plex si-ti da peste cap orice fel de confort ai fi avut pina atunci. Pare (…) o lume foarte familiara, la prima vedere cu nimic diferita de ce cunoastem si traim cu totii. Doar ca, din cind in cind, apar detalii mici si situatii stranii, infasurate in ceva ambiguu, fantomatic si angoasant, care musca din desenul familiar. Si totul se petrece usor, ca-ntr-o alunecare lenta, de nimic bruscata, catre acel punct imposibil de suportat, dar inevitabil, de care devii tot mai constient, pe masura ce dai paginile. De la Sa nu ma parasesti se poate incepe un eseu lung si stufos despre libertate, despre destin, despre sens, arta si dragoste, despre posibilitatea salvarii. Ultima ar provoca probabil, cele mai multe pagini cocolosite, pline de pete si de taieturi."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus