TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Un oarecare Lucas

Julio Cortázar
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
O noua traducere din opera lui Julio Cortazar, unul dintre cei mai importanti autori sud-americani, „argentinianul care a stiut sa se faca...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1606-0
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback

MAI MULTE DESPRE CARTE

O noua traducere din opera lui Julio Cortazar, unul dintre cei mai importanti autori sud-americani, „argentinianul care a stiut sa se faca iubit de toata lumea.” (Gabriel García MArquez)

Un oarecare Lucas este un volum compus din pasaje independente de proza, care se leaga in virtutea relevantei lor fata de personajul central, pe nume Lucas. In spatele numelui, se ascunde un Julio Cortazar care examineaza pianistii sai favoriti, vietile unor artisti excentrici, obiceiurile familiilor argentiniene, iubirea si prietenii, transgresind intr-o minunata joaca, neconventionala, fara limite. Micile povestiri din acest volum abordeaza o gama larga de stiluri si subiecte, de la absurd, la ironic, la tragic si induiosator – mai mult decit o creatie literara, aceasta carte este o pledoarie impotriva solemnitatii.

Autor: Julio Cortázar
Traducător: Mona Ţepeneag
Data apariției: 2010
Editura: Polirom
Titlu original: Un tal Lucas
Pagini: 204
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură sud-americană, literatură argentiniană, Buenos Aires, jazz, familie, iubire, prietenie, experiment literar, neconvenţional, pasaje independente, absurd, ironic, tragic
  • Julio Cortazar Julio Cortázar - Autor
    Unul dintre cei mai importanti autori sud‑americani, scriitorul argentinian Julio Cortázar s‑a nascut pe 26 august 1914 la Bruxelles. Debuteaza in 1938 cu volumul de poeme Prezente. In 1951 ii apare volumul de povestiri Bestiar, urmat de Sfirsitul jocului...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Recenzii

Romeo Aurelian Ilie Romeo Aurelian Ilie Un oarecare Lucas Cine este acest Lucas? Oare să fie un oarecare? De ce Lucas? Putea fi de bună seamă un oarecare Julio, nu? Și așa și este. Pentru că de fapt Lucas este însuși Julio Cortázar, iar prin gura lui Lucas se dezvăluie ca într-un joc de puzzle gândirea și atitudinea față de lume și artă a aceluiași personaj straniu, întotdeauna ascuns, Julio Cortázar. Ce gândire, ce atitudine? Până și un copil mic își dă seama că cele scrise în această carte sunt farse peste farse. Dar Cortázar chiar așa vede lumea. Deviza lui în viață și în artă este mai mult ca sigur: Fii cronop! Nu te lua...
Vezi mai mult

Opinii Editoriale

mai 2010, Suplimentul de cultură - Bogdan Romaniuc
"Gasim aici povesti, intimplari de zi cu zi, ginduri, impresii artistice, hobby-uri, experiente traite in familie si printre prieteni, toate prezentate cu umor, in ciuda caracterului absurd al celor mai multe dintre ele, ceea ce a facut ca Un oarecare Lucas sa fie considerata o pledoarie impotriva solemnitatii. Se simt dispretul pentru rutina si dorinta imensa de schimbare, de ruptura cu tot ceea ce este vechi sau, mai bine zis, invechit."
iulie, 2010, Dilemateca - Radu Cosaşu
"Nu cunosc vreun Cortazar oarecare; chiar cind se distreaza intens, ca aici, e adorabil"
aprilie, 2010, Corso, nr. 3 - Alina Purcaru
"Daca exista cu adevarat o meteorologie a lecturii, nu cred ca este un anotimp mai potrivit sa-l citesti pe Cortazar ca primavara. Aceasta carte mica este tradusa in premiera si este mai mult experimentala decit restul povestirilor lui. Este facuta din farime de jazz, imagini vechi si iubiri domoale, inca una despre imposibilitatea de a fi «un oarecare», boala care-i tine vii pe eroii lui Cortazar."
8 aprilie 2010, Academia Caţavencu - Cristian Teodorescu
"Cine sta sa-si contabilizeze toate timpeniile, ciudateniile si gindurile rusinoase care-i trec prin cap? Si citi ne permitem sa le si povestim pentru a le confirma celor din jur parerea proasta pe care oricum o au despre noi sau macar speranta ca ne-ar putea surprinde cu pantalonii in vine? Cortazar a facut-o – nu in nume propriu, ci in contul unui oarecare Lucas, dar suficient de straveziu incit sa poata fi recunoscut si sa-si contrarieze cititorii pe vremea cind era marele scriitor in viata. Sa ne intelegem, Lucas al lui nu e un tembel, caruia Cortazar ii imprumuta o parte dintre trasaturile sale, pentru a stirni risul intelegator al prostilor cu pretentii, ci un scriitor inteligent si cultivat care mai poate sa se mire de idioteniile care se intimpla in jurul sau, dar si de sincopele propriei sale inteligente. La noi, singurul scriitor important care a recunoscut ca are si momente de prostie, fiindca nu poti fi inteligent tot timpul, a fost Alecu Paleologu, dar n-a facut o carte din asta, fiindca nu le avea cu fictiunea. Iar Cortazar isi permite sa-l vire pe Lucas al lui printre prostii si locuri comune poate si pentru ca acelasi Lucas e in stare sa atinga si sublimul, uneori la fel de ridicol, in aceasta carte de povestiri si insemnari ciudate."
Latin American Literary Review
"Un oarecare Lucas este o colectie de proza scurta, uneori despre, alteori narata de un evident personaj-Cortazar, dintr-o lunga traditie de astfel de personaje. Cititorii fideli vor recunoaste in acest Lucas un cronop mai ceva ca toti cronopii, o fiinta care gindeste prea mult, bea prea mult, isi face griji prea mult si pentru lucruri mai degraba stranii, ii plac filmele vechi, jazzul si critica contemporana. Si nu-i plac nedreptatea, dogma, conventiile sociale, televizorul, -ismele si -ologiile de toate felurile.” 
Gabriel Garcia Marquez
"Idolii trezesc respect, admiratie, dragoste si, bineinteles, mari invidii. Ca foarte putini scriitori, Cortazar inspira toate aceste sentimente, dar inspira si unul mai putin obisnuit: devotamentul. A fost, poate fara voia lui, argentinianul care a stiut sa se faca iubit de toata lumea.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus