TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Cât de mult o iubim pe Glenda

Julio Cortázar
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Cit de mult o iubim pe Glenda este o colectie de zece povestiri: cosmaruri care se petrec la lumina zilei, permutari imperceptibile intre realitate...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1498-1
Dimensiuni: 11x18 cm
Tip copertă: Paperback

Cât de mult o iubim pe Glenda

MAI MULTE DESPRE CARTE

Cit de mult o iubim pe Glenda este o colectie de zece povestiri: cosmaruri care se petrec la lumina zilei, permutari imperceptibile intre realitate si fantastic, umor, violenta si melancolie. De la ambiguitatea extrema, care comunica cu tine fara sa-ti dai seama, construindu-ti in minte imagini care n-au fost niciodata pe hirtie, la structuri perfect coerente, dar cu atit mai nelinistitoare, temele lui Cortazar se incheaga dincolo de limbajul nostru, de gindurile pe care ni le-am fi imaginat posibile, jucindu-se cu visele, pisicile si femeile, pictura, timpul sau muzica in infinitele ei intelegeri...

 „Acest sentiment al fantasticului, care cred ca se reflecta in majoritatea povestirilor mele, poate fi inteles ca o forma de instrainare; vi se poate intimpla si dumneavoastra, oricind, poate vi s-a si intimplat, mie mi se intimpla tot timpul, in tot felul de momente pe care le-am putea numi prozaice, in camera, in autobuz, sub dus, in timpul unei discutii, la plimbare, apare ca niste mici paranteze inconjurind realitatea imediata. Nu e ceva exceptional, pentru oamenii sensibili la fantastic... este aici, la fiecare pas, vreau sa zic, in orice moment, si consta mai presus de toate in faptul ca tiparele logicii, cauzalitatea timpului si a spatiului, toate cele pe care inteligenta noastra le accepta de la Aristotel incoace drept imuabile, sigure si linistitoare sint brusc rasturnate, afectate de un soi de... vint interior, care disloca, cere imperios o schimbare.” (Julio Cortazar)

Autor: Julio Cortázar
Traducător: Lavinia Similaru
Data apariției: 2009
Editura: Polirom
Titlu original: Queremos tanto a Glenda
Pagini: 224
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literatură sud-americană, povestiri, fantastic, umor, mister, melancolie, violentă
  • Julio Cortazar Julio Cortázar - Autor
    Unul dintre cei mai importanti autori sud‑americani, scriitorul argentinian Julio Cortázar s‑a nascut pe 26 august 1914 la Bruxelles. Debuteaza in 1938 cu volumul de poeme Prezente. In 1951 ii apare volumul de povestiri Bestiar, urmat de Sfirsitul jocului...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

Mihaela SPINEANU-FRANK, septembrie 2009, in Elle
"Zece povestiri de exceptie, in care iubitorii literaturii lui Cortazar vor gasi acel univers specific scriitorului argentinian – o lume ambigua, usor distorsionata, cu mici fante de comunicare intre realitate si fantastic. Un amestec desavirsit de suspans, joc intelectual si conflicte emotionale intense."
Ana Maria ONISEI, august 2009, in TABU
"Cortazar creeaza o lume croita din frinturi de istorie: pagini din ziare, documente, fotografii, adunate intr-un album destinat generatiei viitoare. Un detaliu: filmul «Blow-up» (1967) al lui Michelangelo Antonioni este inspirat din nuvela lui Cortazar, «Funigei»."
Bogdan ROMANIUC, 29 august-4 septembr, in Suplimentul de cultura
"Cit de mult o iubim pe Glenda poate fi citit si ca un joc, un joc cu femei si pisici, un joc cu iubirea si razbunarea, un joc cu fantasticul si miraculosul, prezent de altfel in viata noastra de zi cu zi."
Elisabeta LASCONI, 19-25 septembrie 200, Romania literara
"Cit de mult o iubim pe Glenda cuprinde povestiri mult mai complicate, cu un alt tip de elaborare. Tehnica sugestiei s-a rafinat, semnele misterului se strecoara in text fara sa mai poata fi depistate usor, fantasticul difuz si insinuant are o forta de acaparare totala."
19 noiembrie 2009, Orizont
"Un grup de cinefili patimasi o adora pe vedeta Glenda Garson. Vizionarea filmelor ei respecta un adevarat ritual. Pe masura ce idolatria sporeste, admiratorii, organizati precum o societate secreta, hotarasc sa elimine din filmele Glendei orice ar putea trece drept imperfectiune, indifferent ca e vorba de calitatea imaginii sau de vicii scenaristice. Va observa cineva? Intriga povestirii ce da titlul acestui volum de proza scurta (poate unul dintre cele mai bune ale lui Cortazar) urmeaza intocmai banda Mobius realitate-fictiune, trezie-vis, viata-moarte cu care ne-a obisnuit argentinianul. Fantasticul sau ramine mereu subtil, melancolic, musical, suprinzator. Intimplarile ti se servesc in cantitati mici, imbietoare, ca dintr-o cutie cu praline. In Orientarea pisicilor, de pilda, un barbat priveste cum o femeie si o felina se alinta reciproc, excluzindu-l. trebuie sa ajungi la ultima fraza, pentru a putea savura un truc demn de lucrarile lui Magritte.
Rodica GRIGORE, 13 februarie 2011, in revista Cultura
"Borges avea dreptate, fara indoiala, atunci cind spunea ca „nimeni nu poate repovesti un text cortazarian, caci fiecare povestire consta, daca e sa ne raportam la nivelul riguroasei exactitati, intr-un anumit numar de cuvinte asezate intr-o anumita ordine. Insa daca vom incerca sa le repovestim, punindu-le laolalta, indiferent cum vom proceda, vom constata ca intotdeauna se pierde esentialul…“ Se intimpla asa si pentru ca marile teme abordate de scriitorul argentinian implica un anumit mod de tratare care exclude rezumatele, oricit de elaborate ar incerca ele sa fie, caci mai cu seama in volumul acesta se mizeaza mult pe cautarea identitatii, pe singuratatea omului, mereu captiv in mijlocul marelui oras sau chiar al micii sale case, sau, la un alt nivel de semnificatii, pe aducerea in prim plan a realitatii ce se ascunde in spatele celor mai obisnuite aspecte ale vietii de zi cu zi."

Opinia cititorilor