TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Grădina plăcerilor lumeşti

Joyce Carol Oates
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Oates creeaza portretul celei mai memo­rabile dintre eroinele sale, Clara, frumoasa fiica a unor muncitori agricoli sezonieri, aflati mereu pe...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-2377-8
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Oates creeaza portretul celei mai memo­rabile dintre eroinele sale, Clara, frumoasa fiica a unor muncitori agricoli sezonieri, aflati mereu pe drumuri. Hotarita sa se ridice deasupra violentei si saraciei din viata ei, Clara se lupta pentru independenta bazindu‑se pe cei patru barbati care ii marcheaza destinul: tatal ei, un muncitor inasprit de greutati si clocotind de resentimente; Lowry, care o salveaza pe adolescenta de familia ei si ii ofera prima imagine despre dragoste; Revere, bogatasul insurat care ii promite stabilitate; si Swan, fiul ei, care poarta povara identitatii bulversate a mamei sale. Romanul Gradina placerilor lumesti este o poveste in care drama si viata se impletesc, o capo­dopera timpurie apartinind uneia dintre cele mai mari scriitoare americane in viata.

Gradina placerilor lumesti (1967) este al doilea roman scris de Joyce Carol Oates si primul din celebra trilogie a autoarei, care mai include Expensive People (1968) si them (1969).

Autor: Joyce Carol Oates
Traducător: Mihaela Negrilă
Postfaţator: Joyce Carol Oates
Data apariției: 2012
Editura: Polirom
Titlu original: A Garden of Earthly Delights
Pagini: 540
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură americană, literatură contemporană, roman, trilogie, muncitori sezonieri, independenţă, sărăcie, dragoste, adolescenţă, identitate

Opinii Editoriale

nr. 641, 14 septembrie, Observator cultural - Cristina Manole
"Gradina placerilor lumesti (…) o lume a sudului faulknerian, o lume de oameni de prisos, care populeaza altfel proza scriitoarei. Viata e aspra, nu e loc de prea multe bucurii, o lupta surda pentru orice. Chiar si pentru a fi tu insuti. Personaje puternic conturate. Apoi scriitura, de o taietura clasica, fara artificii stilistice si paranteze experimental-teoretice, cum se purta deja in anii ’60, ce preia mare parte din incarcatura dramatica a cartii. Bogatie si saracie, violenta, sentimente si resentimente, o poveste despre lumea americana perceputa direct si nu prin cliseele hollywoodiene sau paginile din Life. O proza marinpredista fara Poiana lui Iocan. O prozatoare americana care ar merita sa fie descoperita si de lumea cititoare romaneasca."
nr. 365, 8 septembrie, in Suplimentul de cultură - Florin Irimia
"Depasind cinci sute de pagini si bucurindu-se si de o postfata foarte utila semnata de autoare, Gradina placerilor lumesti impresioneaza atit prin dimensiuni, cit si prin coerenta, scriitoarea propunindu-si – si reusind – scrierea unei adevarate „epopei americane”, in stilul lui Dreiser si Faulkner. (…) Un roman timpuriu, dar revazut prin prisma maturitatii, ambitios si lipsit de orice pudoare, 100% marca Joyce Carol Oates."
7 septembrie 2012, BookMag.ro - Adriana Gionea
A"Scriitoarea a reusit sa redea transformarile psihologice ale unei supravietuitoare. Fiecare virsta este redata asemenea unei ipostaze unice a protagonistei. Exista o Clara–naiva, o Clara–adolescenta–rebela, o Clara–seducatoare, dar ascunsa de protectorul bogat, si o Clara–mama. Doar gradina placerilor lumesti ramine aproape neschimbata, asemenea unei ispite ce-i promite libertatea fara teama consecintelor meschine. In tacere, sevele gradinii s-au transformat insa, au devenit mature. Indiferent de unghiul din care poti analiza povestea Clarei, romanul scris de Joyce Carol Oates merita fiecare pagina citita pe-ndelete!"
Joyce Carol Oates citată de Virginia Costeschi, 3 august 2012, BookMag.ro - Joyce Carol Oates
"Da, tin [jurnal], e un fel de scrisoare continua catre mine, mai ales pe teme literare. Ce revelatii am mai avut, ce simt dupa ce termin un roman, si aici pot sa trec de la frustrare la inertie si depresie. Jurnalul este forma mea de meditatie cind nu scriu fictiune."
29 martie 2013, BookMag.eu - Dora Constantinovici
"Gradina placerilor lumesti este impartita in trei capitole despre trei barbati: Carleton, Lowry si Swan. Personajul principal este insa Clara, sarantoaca alba (white trash). Clara, fetita nascuta intr-un sant, pe marginea drumului, intr-o seara ploioasa si verzuie de sfirsit de mai, imediat dupa un accident. Condamnata la saracie inca de cind s-a nascut, ramasa orfana de mama si cu un tata alcoolic, Clara invata rapid ca singura ei avere este ea insasi. Frumusetea sa, expresia constienta numai ochi pe care o foloseste ca sa-i dezarmeze pe oameni, femei si barbati deopotriva, apare insa mereu cu un scop [...]."
27 septembrie 2012, bookblog.ro - Elena Potocean
"Inca de la primele pagini m-a surprins realismul care imbraca fiecare rind, facindu-ma sa ma gindesc la afirmatia lui Stendhal: „romanul e o oglinda care se plimba pe un drum, reflectind cind azurul aerului imaculat, cind gunoiul santurilor murdare”. Realism creat cel mai bine prin limbajul aparte, care este si punctul forte al autoarei, mai ales in aceasta parte, unde, cu un stil brut, aproape barbatesc, puncteaza fara menajamente chestiuni mai delicate, nelipsind nici violenta sub diverse forme, care i-a atras si multe critici. Dar a acuza scriitura lui Oates de prea multa violenta e ca si cum ai acuza viata de prea multa realitate."
Newsweek
"Ca mai toti scriitorii moderni importanti – Joyce, Proust, Mann –, Joyce Carol Oates se identifica in intregime cu materialul cartii pe care-o construieste: spiritul unei societati aflate intr-un moment important al istoriei ei.” 
The New York Times Book Review
"Ceea ce ne indeamna sa tot revenim in Tinutul lui Oates este darul ei de a transforma pagina de carte intr-o fereastra; ai putea sa juri ca dincolo de aceasta fereastra e viata de toate zilele.” 
The Washington Post Book World
"Nimeni nu cunoaste intunericul de nepatruns al firii noastre, nimeni nu cunoaste inchisoarea pe care o creeaza narcisismul omului contemporan mai bine decit Joyce Carol Oates.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus