TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Omul duplicat

José Saramago
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Tertuliano Maximo Afonso, protagonistul romanului Omul duplicat, este profesor de istorie la liceu. Este divortat, deseori deprimat si duce o viata...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1544-5
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover
Alte volume:
Omul duplicat (Top 10+) Omul duplicat (Top 10+) José Saramago

MAI MULTE DESPRE CARTE

Tertuliano Maximo Afonso, protagonistul romanului Omul duplicat, este profesor de istorie la liceu. Este divortat, deseori deprimat si duce o viata de rutina. Urmind sfatul unui coleg de a incerca sa se distreze putin, intr-una din zile isi inchiriaza un film, care insa nu-i face nici o placere. Tirziu in noapte, se trezeste din somn cu sentimentul ca exista o prezenta straina in casa. Revine in sufragerie, unde lasase deschis video-player-ul cu filmul inauntru, si descopera figura unui actor care ii seamana absolut perfect. Din acest moment, povestea se va transforma intr-un thriller, in care victima se afla in cautarea propriei identitati – daca nu a acelei ordini ce trebuie descifrata in orice haos.

Autor: José Saramago
Traducător: Georgiana Bărbulescu
Data apariției: 2009
Editura: Polirom
Titlu original: O Homem Duplicado
Pagini: 320
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literatură portugheză, profesor de istorie, depresie, rutină, fantastic, thriller, identitate, video, ordine, haos
  • José Saramago José Saramago - Autor
    José Saramago s‑a născut la 16 noiembrie 1922 în Azinhaga (Ribatejo), într‑o familie modestă. Destinul său scriitoricesc a avut o traiectorie uluitoare, culminînd cu decernarea Premiului Nobel pentru Literatură (1998). După...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

iunie 2010, Dilemateca - Alexandru Budac
"Omul duplicat, scris la citiva ani dupa Toate numele, este inca o parabola, iar eroul ei descinde din domnul José, desi nu se dovedeste la fel de convingator. Poate tocmai datorita faptului ca arhivarul purta pe umeri intreaga incarca tura emotionala si reusea sa o transmita atit celorlalte personaje, cit si cititorilor, Saramago a simtit aici nevoia sa suplineasca lipsa de consistenta a lui Tertuliano, cu prea multe artificii autoreferentiale. Naratorul intervine mereu si descrie didactic cum isi construieste personajul sau in ce fel intentioneaza sa respecte/incalce anumite conventii romanesti." In Toate numele, divagatiile si mixarea vocilor serveau fluidizarii genurilor (birocratul kafkian devine mai intii detectiv, apoi hermeneut al semnelor lasate de oameni dupa moarte) si improvizatiei pe clapele sufletului. In schimb, Tertuliano ramine un artefact. Cautarile lui nu se dilueaza in emotie, suspansul nu devine revelatie. Doar cele doua femei, prietena profesorului si sotia actorului, compenseaza dublarea masculina prin palpabila tandrete. Nu vom sti niciodata daca in poveste avem un caz de clonare, pentru ca Saramago nu agreeaza solutiile facile. Ni se spune doar ca istoria predata de Tertuliano e precum un bonzai si ca orice sopirla s-ar ascunde la umbra lui, tot va ramine cu virful cozii afara.
ianuarie 2010, Marie Claire - Elena Stancu
"Romanul e scris in binecunoscutul stil al autorului, cu fraze lungi, descriptive si anevoioase, dar felul abrupt de a intra in poveste iti capteaza atentia de la primele pagini. Protagonistul, Tertulliano Maximo Afonso, profesor de istorie, e divortat, depresiv si duce o viata de rutina. La recomandarea unui coleg, inchiriaza un film si, cu surprindere, pe ecran descopera figura unui actor care ii seamana perfect iar el incepe sa isi puna intrebari legate de propria identitate."
Diario de Noticias
"Omul duplicat este, intr-adevar, un formidabil eseu asupra identitatii, asupra relatiei dintre noi si ceilalti, asupra conditiei umane.” 
Jose Saramago
"Intr-un fel, se poate spune ca, litera cu litera, cuvint cu cuvint, pagina cu pagina, carte dupa carte, am reusit cu succes sa implantez in omul care eram personajele pe care le-am creat. Cred ca fara ele n-as mai fi cel care sint azi; fara ele poate ca viata mea n-ar fi reusit sa devina altceva decit un schita imprecisa, o promisiune care, ca atitea altele, n-ar fi ramas decit o promisiune.” 
The New York Times
"Avem de a face cu un fenomen neiertator de violare a teritoriului: o invazie mutuala de identitate. Desi duplicatii se despart cu dintii strinsi (ca sa nu muste), o ura metafizica, letala, a prins deja radacini in relatia dintre ei. Va creste intr-o razbunare care se manifesta in simetrii neinfricate si duce la tragedie – pusa in scena cu suspans si dezvoltata cu ingenuitate. Mai mult, pentru ca acesta este un roman de Saramago, ceea ce este ingrozitor, apoi trist pina la lacrimi, apoi ironic pina la diabolic, reuseste sa fie de asemenea si amuzant. Si dincolo de asta, exista tandretea. Scriitorul foloseste o singura masca si pentru tragedie, si pentru comedie.”   
Jose Saramago
"Cred ca romanul nu este intr-atit un gen literar, cit un spatiu literar, ca o mare umpluta de multe riuri. Romanul primeste frinturi ale stiintei, filozofiei, poeziei, le contine pe toate; nu inseamna pur si simplu sa spui o poveste.” 
The New York Times
"Romanele lui Jose Saramago inventeaza o circumstanta ciudata – un fel de ce-ar fi daca, cum se intimpla in science fiction – pe care o populeaza cu o umanitate nefericita... Si inainte de a-si lasa personajele sa se miste, aranjeaza pentru ele o comedie umana, in care sa se poata juca. O gradina edenica cu un sarpe viclean si un mar care explodeaza. In diferite proportii, este vorba de o furie sociala – melancolica, amuzanta si uneori inspaimintatoare.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus