TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Manual de pictură şi caligrafie PO-JOS-MADPIC-10-N-001
Manual de pictură şi caligrafie
Vezi
galerie

Manual de pictură şi caligrafie

de José Saramago

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #204867

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Protagonistul romanului Manual de pictura si caligrafie este un pictor mediocru, desemnat prin initiala H., care primeste comanda de a face portretul lui S., directorul unei mari companii. Dureros de constient de propriile limite, H. recurge la paginile unui jurnal ca mijloc de-si analiza slabiciunile estetice si de a se intelege pe sine insusi, descoperind astfel ca simte nevoia sa picteze si un al doilea portret al lui S. Munca la respectivele portrete, cel academic, pictat in modul consacrat si instituit de normele comenzii, si cel realizat cu intentia, nefinalizata, de a capta imaginea „adevaratului S.”, pune in discutie insusi fundamentul actului de creatie estetica. O poveste fascinanta, dezvoltind una dintre temele predilecte ale lui Saramago: relatia dintre realitate si reprezentarea artistica.

Manual de pictura si caligrafie este romanul de debut al lui Jose Saramago, publicat in 1977, nucleul din care se vor dezvolta capodoperele ulterioare ale scriitorului portughez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, 1998. 

extinde
 

Detalii produs

Autor: José Saramago

Traducător: Georgiana Bărbulescu

Postfaţator: Mioara Caragea

Data apariției: 2010

Titlu original: Manual de Pintura e Caligrafia

ISBN: 978-973-46-1747-0

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 304

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 120g/m

Editura: Polirom

 

Opinii editoriale

"Cuvintele sint in schimb mai dure, mai greu de manevrat decit pensulele si mai egale in culoare decit vopselele. Totusi, undeva pe la mijlocul Manualului, Saramago scrie: „Analizind bine aceste subtilitati observ ca nu sint prea multe deosebiri intre cuvintele care uneori sint vopsele si vopselele care nu pot rezista dorintei de a fi cuvinte”.

Scriitura fragmentara si apropierea foarte mare a cartii de forma eseistica ne fac sa numim acest roman Eseu despre arta. Mai ales ca exista deja in opera lui Jose Saramago un Eseu despre orbire si un Eseu despre luciditate. Chiar subtitlul Manualului de pictura si caligrafie a fost la inceput, in prima editie, esaio de romance."

23 octombrie 2010, Suplimentul de cultură, nr. 287 - Bogdan Romaniuc

"Manual de pictura si caligrafie incorporeaza reflexivitatea ca dimensiune explicita a discursului, prezentind o serie de caracteristici tipic moderniste. Spatiul fictiunii este organizat in jurul unui subiect perceptiv, care dezvolta diferite variante de monolog interior, vizind atit modalitatile de autoreprezentare, cit si problematica reprezentarii: transpunerea «realului» in varii discursuri (pictura si scris) si iluzia mimesis-ului (portretul si autobiografia). Bazat pe un pact de veracitate, mimesis-ul este la fel de conventional ca si formele artistice inradacinate in imaginar, ceea ce implica o problematizare a «traducerii» interartistice si interdiscursive (de la pictura la literatura)."

Mioara Caragea

"Saramago nu este un autor care submineaza diverse formule literare dintr-o simpla intentie ludica sau vocatie a gratuitului. Intregul sau proces creator este determinat de necesitatea interioara a semnificatiei. Iar reversul discursului sau romanesc conduce, in mod logic, la controversa, la o lume uimitoare unde poeticul se elibereaza total, intr-o incercare de a surprinde viitorul posibil.” 

Luis de Sousa Rebelo
José Saramago
José Saramago
Autor

José Saramago s-a născut la 16 noiembrie 1922 în Azinhaga (Ribatejo), într-o fam...

vezi autor