TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Călătorie prin Portugalia

José Saramago
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
In anul 1979, José Saramago porneste intr-o lunga calatorie prin tara sa, de la nord la sud, care se va incheia in vara anului urmator....
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1633-6
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

In anul 1979, José Saramago porneste intr-o lunga calatorie prin tara sa, de la nord la sud, care se va incheia in vara anului urmator. Rezultatul acestei explorari este Calatorie prin Portugalia, o carte dedicata in primul rind portughezilor, dar nu numai, menita sa readuca in prezent o multitudine de informatii istorice si culturale, sa preschimbe cliseele patriotarde pe care timpul si sistemele educationale le-au impamintenit in mintile tuturor si sa refaca un traseu al adevarurilor si al frumoaselor legende care populeaza o lume in pericol de a fi data uitarii.

Cind Jose Saramago s-a hotarit sa scrie o carte despre Portugalia, si-a dorit ca aceasta sa fie diferita de altele cu acelasi subiect: i-a reusit pe deplin. Inregistrindu-si impresiile de calatorie despre tara pe care o iubeste mai mult decit pe oricare alta, Saramago pune Portugalia intr-o lumina pe care numai un autor genial o poate nascoci. Fie ca descrie o fortareata medievala sau donjoanele intunecate ale unui castel, el face locurile pe care numai turistii le mai viziteaza astazi sa prinda viata si sa-si spuna singure povestea.

Autor: José Saramago
Traducător: Mirela Stănciulescu
Data apariției: 2011
Editura: Polirom
Titlu original: Viagem a Portugal
Pagini: 480
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literatură portugheză, jurnal de călătorie, istorie, societate, clişee, premiul Nobel, mănăstiri, turism, călătorie, legende, uitare
  • José Saramago José Saramago - Autor
    José Saramago s‑a născut la 16 noiembrie 1922 în Azinhaga (Ribatejo), într‑o familie modestă. Destinul său scriitoricesc a avut o traiectorie uluitoare, culminînd cu decernarea Premiului Nobel pentru Literatură (1998). După...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

octombrie 2011, Orizont - Radu Ciobanu
"Ceea ce ramine dupa lectura ultimei file a acestei carti este imaginea unei lumi extraordinar de vie, de diverse, de colorate. E lumea Portugaliei profunde, in care Calatorul se simte acasa si se bucura la fiecare pas si popas sa-i descopere izbinzile spirituale si mizeria, adversitatile istorice si enigmele, peisajele, tipologia si limbajul absolut particular al toponimelor. Cartea lui Jose Saramago este un cod al calatorului si al calatoriei vazuta ca experienta decisiva de viata, capabila sa marcheze ireversibil o existenta. De aceea si sustine la un moment dat ca ar trebui instituita poate profesia de calator. Dar numai pentru cei care au aceasta vocatie. Adica pentru cei care calatoria nu se sfirseste niciodata."
aprilie 2011, Contemporanul nr. 4 - Mirela Stănciulescu
"Calatorie prin Portugalia prefigureaza ideea unui roman pe care vrea sa-l publice Saramago mai tirziu, pe nume Pluta de piatra, care este, la rindul sau, o carte a unei alte calatorii. O calatorie fabuloasa, din seria celor fictive, o deplasare in afara (pe ocean) a unui calator care de data aceasta este insasi Peninsula Iberica – un calator care se intoarce spre sine, devenind un Mare Descoperitor al fiintei umane care se trezeste aruncata, fara voie, intr-un timp primordial. Iata o noua similitudine intre cele doua carti. Calatorie prin Portugalia este un sfirsit aparent doar el constituind, de fapt, un nou inceput, deoarece in conceptia lui Saramago, cunoasterea (descoperirea printr-o calatorie initiatica) nu se poate incheia niciodata: „Trebuie sa reincepi calatoria. Intotdeauna. Calatorul pleaca din nou”.
17 ianuarie 2012, bookaholic.com - Ioana Epure
"Ei bine, in Calatorie prin Portugalia, Saramago tocmai asta face: se urca la volanul masinii si strabate tara de la nord la sud, trecind deopotriva prin orase precum Porto, Coimbra, Lisabona sau Evora si prin catune uitate de lume, unde, cu o curiozitate demna de un calator adevarat, asculta povestile oricui e dispus sa le impartaseasca. Nu va asteptati insa la un ghid de calatorie – pentru ca nu asta e. In ciuda faptului ca si-a pus cap la cap impresiile intr-un volum, calatoria lui Saramago e o experienta intima, subiectiva, pe care si-o asuma inca din prefata."
15 februarie 2011, Adevărul literar şi artistic - Dana G. Ionescu
"Dupa ce a strabatut aproape zi de zi orase si sate portugheze, avintindu-se atit in zonele consacrate ale unei identitati culturale seducatoare, cit si in Portugalia nedescoperita de ochii turistilor si nici chiar de cei ai localnicilor, José Saramago si-a creat o Portugalie personala aproape impenetrabila pentru cititorul care vrea sa gaseasca in aceasta carte un ghid, fie el si subiectiv. Calatorie prin Portugalia este oglinda unui tinut interior, configurat din imaginile perceptute de „calatorul” care a scris la persoana a III-a."
Jose Saramago
"Una peste alta, cred ca nu sint un romancier, ci mai degraba un eseist ratat, care s-a apucat sa scrie romane tocmai pentru ca nu stia sa scrie eseuri.” 
José Saramago
"Aceasta Calatorie prin Portugalia este o poveste. Povestea unui calator pe parcursul calatoriei pe care a facut-o, povestea unei calatorii care a transportat cu sine un calator, povestea unei calatorii si a unui calator reuniti intr-o contopire cautata a celui care vede si a ceea ce este vazut, o intilnire nu intotdeauna tihnita de subiectivitati si obiectivitati.” 
The Seattle Times
"Ceea ce ar trebui sa va atraga mai intii atentia este numele lui Saramago, vocea care de obicei pluteste peste lumea fictiunii si care acum stapineste si lumea reala, lumea Portugaliei natale.” 
The New York Times
"Saramago este unul dintre cei mai empatici scriitori, cu un ochi limpede si o intelegere a lucrurilor pe care nu le rupe de mediul lor: iata o calitate care in zilele noastre se cheama intelepciune.” 

Opinia cititorilor