TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Călătoria elefantului

José Saramago
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Calatoria elefantului, roman aparut in 2008, relateaza voiajul epic al lui Solomon, elefantul, calatoria pe care a facut-o in secolului al XVI-lea,...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1604-6
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Calatoria elefantului, roman aparut in 2008, relateaza voiajul epic al lui Solomon, elefantul, calatoria pe care a facut-o in secolului al XVI-lea, cind regele Joao al III-lea i l-a oferit in dar varului sau Maximilian, arhiduce al Austriei. Nu este un roman istoric, ci un amestec de fapte reale si imaginare, indemnindu-ne sa recunoastem realitatea si fictiunea ca fiind o unitate indisolubila – trasatura majora a tuturor marilor opere. Este, de asemenea, o reflectare asupra conditiei umane, cu umor si ironie, trasaturi ale viziunii autorului, nemilos de patrunzatoare, venind impreuna cu acea forma de infinita compasiune cu care Saramago percepe slabiciunile umane.  

Autor: José Saramago
Traducător: Mioara Caragea
Data apariției: 2010
Editura: Polirom
Titlu original: A Viagem do Elefante
Pagini: 216
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură portugheză, călătorie, sec. XVI, regele Joao al III-lea, fantastic, umor, ironie
 • Mioara Caragea
  Traducător
  José Saramago José Saramago - Autor
  José Saramago s‑a născut la 16 noiembrie 1922 în Azinhaga (Ribatejo), într‑o familie modestă. Destinul său scriitoricesc a avut o traiectorie uluitoare, culminînd cu decernarea Premiului Nobel pentru Literatură (1998). După...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • José Saramago
  Autor
  Mioara Caragea - Traducător
  Mioara Caragea (n. 1954). Doctor in Filologie, lector la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Limbi si Literaturi Straine. A tradus din Agustina Bessa-Luis („Sibila”), Eca de Queiroz („Orasul si muntele”), Jose Saramago („Memorialul minastirii”, „Istoria asediului Lisabonei”, „Evanghelia dupa Isus Cristos”, „Toate numele”). Autoare de manuale universitare, studii si articole. A primit Premiul Societatii de Limba Portugheza din Lisabona, Premiul...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

10 aprilie 2010, Suplimentul de cultură - Bogdan Romaniuc
"Saramago rescrie povestea elefantului renuntind la datele istorice si ne transpune intr-un film din secolul al XVI-lea peste care lipeste subtitrari in limba noastra. Toate acestea «pentru a suplini ignoranta sau insuficienta cunoastere a limbii vorbite de actori». Calatoria elefantului este in primul rind un roman picaresc, la prima vedere scris sub forma unui jurnal de calatorie, dar care ascunde observatii pretioase, nu atit din punct de vedere istoric, cit mai ales filosofic. Cartea este si o satira politico-religioasa. Eliminarea majusculelor si a majoritatii semnelor de punctuatie atrage atentia cititorului si asupra formei romanului, iar comentariile ironice ale naratorului ne amintesc de Cervantes. Calatoria lui Solomon este o alegorie a conditiei umane, in care se regasesc, deopotriva, oameni si elefanti, uniti de acelasi destin. Iata doar doua dintre aceste asemanari, atit de des intilnite in Calatoria elefantului: la intrebarea comandantului despre ce va face cu elefantul la Viena, cornacul raspunde: «Ce faceam si la Lisabona, nimic important... il vor aplauda mult, va iesi lume in strada, iar apoi il vor uita, asta e legea vietii, triumf si uitare... Elefantii si oamenii, intotdeauna». Si altadata: «Cred ca, in capul lui Solomon, a nu vrea si a nu sti se confunda intr-o mare interogatie asupra lumii in care a fost pus sa traiasca, de altfel, cred ca, in aceasta interogatie, ne intilnim cu totii, noi si elefantii»."
Jose Saramago
"M-a fascinat ideea calatoriei elefantului, ca metafora pentru viata. Cu totii stim ca vom muri, dar nu si circumstantele...” 
DiArio de Notícias
"Cel mai interesant lucru, in Calatoria elefantului, este de fapt munca in sine cu ironia – de buna seama cathartica –, modul in care aceasta devine mecanismul narativ central al intregii aventuri de care are parte fenomenalul elefant Solomon.” 
El País
"Protagonistul acestei istorii, in tacerea sa de pahiderm, sugereaza cumva ca oamenii nu s-au schimbat prea mult, in ciuda secolelor care au trecut de la extraordinara calatorie pe care Saramago o spune cu atita umor.” 

Opinia cititorilor