TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Cercul închis

Jonathan Coe
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Cel mai recent roman al lui Jonathan Coe inchide bucla initiata prin Clubul putregaiurilor (2001). Cartea fotografiaza destinul unei generatii...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-46-0057-5
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Cel mai recent roman al lui Jonathan Coe inchide bucla initiata prin Clubul putregaiurilor (2001). Cartea fotografiaza destinul unei generatii adolescente pe vremea sindicalismului salbatic si mature in clipa cind lumea se pregateste pentru Virusul Mileniului. Au trecut intre timp peste douazeci de ani. Elanurile juvenile s-au potolit, ambitiile s-au pliat pe noul context, carierele si-au desenat conturul. Personajele din Cercul inchis scot din buzunar o oglinda strecurata de cineva acolo in anii ’70 si incearca sa se identifice. Chiar atit de mult a trecut? Si chiar atit de puternica a fost schimbarea? Se pare ca da. Cine si-ar fi inchipuit ca marea promisiune artistica Benjamin Trotter va ajunge contabil, ca zeflemitorul lui frate Paul se va inregimenta in Noul Laburism sau ca Sean Harding va esua, cu tot cu satira lui mordanta, intr-un grupuscul neonazist? Cu umor, verva si duiosie, Jonathan Coe reia povestea unor fosti tineri furiosi pe care viata i-a domesticit treptat. Spre regretul lor si, fireste, al nostru.

Cercul inchis are toate ingredientele unui bestseller: trama inchegata, personaje memorabile, simetrii rafinate si un deznodamint surprinzator.” (The New Yorker)

Autor: Jonathan Coe
Traducător: Radu Paraschivescu
Data apariției: 2006
Editura: Polirom
Titlu original: The Closed Circle
Pagini: 600
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură engleză, beletristică, generaţie 70, sindicalism, adolescenţă, laburism, satiră, neonazism, tineri furioşi
 • Radu Paraschivescu
  Traducător
  Jonathan Coe Jonathan Coe - Autor
  Jonathan Coe (nascut in 1961 la Birmingham) a studiat la Trinity College, Cambridge, luindu‑si apoi doctoratul la Warwick University. Inainte de a se dedica scrisului, a predat poezie engleza la Warwick University si a compus muzica de jazz. Primele sale romane...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Jonathan Coe
  Autor
  Radu Paraschivescu Radu Paraschivescu - Traducător
  Radu Paraschivescu (n. 1960, Bucureşti) trăieşte în Balta Albă şi se visează la Roma. E mefient faţă de avioane, reptile şi sfaturile medicilor. Croieşte articole pentru ziare şi reviste, se ocupă cu hermeneutica ofsaidului în emisiuni de...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

Jonathan Coe în interviu cu Ioana Chira, ianuarie-februarie 2, Harper’s Bazaar, nr. 27 - Jonathan Coe
"Nu ma simt impacat cu mine insumi si cu lumea din jur daca nu scriu. Scriu pentru ca mi se pare neplacut sa nu scriu. Exista un soi de placere primara in faptul de a crea ceva, de a realiza un obiect (o poveste, chiar daca este abstracta, tot un obiect ramine). E placerea de a adauga lumii ceva ce nu exista inainte. Poti pierde asta din vedere cind scrii pentru ca scrisul este un proces indelungat si dificil, care presupune multe compromisuri."
8 septembrie 2006, România literară - Codrin Liviu Cuţitaru
"Cercul inchis este, prin urmare, romanul dezamagirilor maturizarii, urmarind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens si George Eliot (daca ar fi sa fac doua filiatii culturale, tot in spatiul anglofon) modul in care marile sperante se transforma, ultimativ, in marile depresii. Dincolo de destinele protagonistilor, Cercul inchis metafora din titlu se refera, la prima vedere, la un fapt concret din interiorul romanului: Paul Trotter este membru al unui asa-zis «cerc inchis», format din oameni de afaceri si politicieni, cu intilniri regulate si cvasi-secrete, sugestie a unei realpolitik, derulate, cu precadere, in spatele usilor inchise; totusi, trimiterea mai subtila pare a fi la grupul, ipotetic, «inchis», in care se desfasoara drama deziluziei individuale si colective si care functioneaza ca model «mic» al universului «mare») teleobiectiveaza si destinul comunitar. Textul are macar trei componente de «istorie» asa-zicind «contemporana», mergind pe reflectarea, in viata personajelor, pe rind, a falimentului industriei de masini autohtone in Marea Britanie si preluarea ei de catre Germania (episodul inchiderii uzinei din Longbridge, cu toate traumele psihologice si jocurile politice pe care le declanseaza in roman, e o aluzie la acest fapt), a tragediei americane de la World Trade Center (ca simbol morbid al debutului unei noi ere, descinsa din recuzita butaforica a «milenaristilor» apocaliptici, era prezumtiv singeroasa) si a inceputului razboiului irakian (ca premisa a disparitiei suveranitatii Angliei in politica internationala). Ele accentueaza starea de «final», de «sfirsit al istoriei», pe care Coe o acrediteaza la un nivel subliminal. Deceptiile si nostalgiile vietii nu reprezinta apanajul prin excelenta al individului supus timpului, ci si fenomenalitati istorice, rasfrinte pe palierul de manifestare a unor intregi colectivitati. «Istoriile» personale merg in paralel cu «istoria» comunitara, in care se reflecta aidoma frunzelor in apa unui lac gigantic."
22 ianuarie 2006, Evenimentul zilei - Bogdan Perdivară
"Narator care stie sa captiveze, cu un umor completat de o difuza nostalgie, Jonathan Coe intrepatrunde mai multe povesti despre modul in care spatiul politic-social si cultura de consum ale Angliei contemporane ajung sa influenteze destinele personale, reflectind, adesea, absurditatea lumii de la sfirsitul secolului XX."

Opinia cititorilor