TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Strada Sardinelor

John Steinbeck
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Personajele din romanul Strada Sardinelor isi duc viata la periferia oraselului Monterey, printre pescariile de sardine. Doc, protagonistul povestii,...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1801-9
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat
Alte volume:

MAI MULTE DESPRE CARTE

Personajele din romanul Strada Sardinelor isi duc viata la periferia oraselului Monterey, printre pescariile de sardine. Doc, protagonistul povestii, este biolog marin, studiaza si aduna creaturi ale oceanului de pe toata coasta Californiei. Majoritatea acestora sint trimise la universitati, muzee si laboratoare de pe intreg continentul. Insa, dincolo de pasionanta sa activitate, Doc este un personaj excentric pentru cei din jurul sau: un individ maruntel cu o barba impresionanta si accese de furie oarba. Insa poate fi si cea mai charismatica si amabila fiinta din lume, genul de om care isi scoate palaria cind trece pe linga un ciine, iar ciinele ii raspunde cu un zimbet – si, de asemenea, un excelent asculta­tor, curios sa afle cite ceva despre oricine, astfel incit toata lumea care il cunoaste ii arata simpatie. Acesti oameni simpli si sinceri, stingaci si nepriceputi intr-ale vietii vor deveni, noua ani mai tirziu, protagonistii celebrului roman Joia dulce.

John Steinbeck a primit Premiul Nobel pentru Literatura in anul 1962.

 Romanul Strada Sardinelor a fost ecranizat in regia lui David S. Ward, cu Nick Nolte in rolul principal.

Autor: John Steinbeck
Traducător: Ioana Miruna Voiculescu
Data apariției: 2010
Editura: Polirom
Titlu original: Cannery Row
Pagini: 232
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură americană, California, periferie, biolog marin, excentric, carismatic, simpatie, simplitate, sinceritate
  • John Steinbeck John Steinbeck - Autor
    John Steinbeck s-a născut în 1902, în Salinas, California, oraş aflat la câţiva kilometri de Coasta Pacificului şi în apropiere de fertila Salinas Valley, o regiune care, de altfel, a furnizat fundalul predilect pentru o bună parte dintre...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

decembrie 2010, Dilemateca - Dragoş Zetu
"Principalul merit al cartii lui Steinbeck este felul in care reuseste sa surprinda culoarea locala. Una din temele centrale ale cartii este legata de sentimentul apartenentei la un anumit spatiu intim, personajul principal nefiind altcineva decit Comunitatea. Romancierul surprinde aici o parte a societatii americane care, desi amorala, pastreaza totusi o doza de inocenta, nefiind afectata de ideologia utilitarista a visului american la care aderasera locuitorii Lumii noi. Strada Sardinelor nu este doar o carte bine scrisa care subliniaza complexitatea interact iunii umane, ci si o dovada a faptului ca o opera fictionala nu se sprijina numai pe intriga si pe complexitatea actiunii, ci si pe felul in care personajele sustin edificiul epic."
20 octombrie 2010, Dilema Veche - Claudiu Constantinescu
"Si asa o gasiti si in Strada Sardinelor, carte cu o voga mult mai mica decit Oameni si soareci, Fructele miniei sau La rasarit de Eden, dar cu un suflet al scriiturii care iti tine, pur si simplu, de cald. In fond, romanul povesteste cum o strada intreaga poate conspira pentru organizarea unei petreceri-surpriza, sarbatoritul fiind preferatul comunitatii: Doc, «proprietarul si directorul Laboratorului Vestic de Biologie», tip singuratic, dar prietenos, mare amator de bere si muzica gregoriana, dispus sa asculte flecarelile oricui si sa «le transforme intr-un soi de intelepciune care sa ti se potriveasca»... Iar pentru a intelege bine frumusetea acestei conspiratii, ne vor fi prezentate – in portrete-medalion sau scene «la minut»– si cadrul, si personajele planuitei petreceri (mari figuri, desi marunte). Asa se incheaga un soi de Amarcord pe americaneste, o «monografie locala» de un sarm uschit si nesfirsit."
15 octombrie 2010, Suplimentul de cultură, nr.286 - Codrin Liviu Cuţitaru
"Romanul „culturii marginalilor”, prin excelenta, ramine insa Cannery Row/Strada Sardinelor (1945), publicat, recent, la Polirom, intr-o foarte buna traducere romaneasca."
Susan Shillinglaw
"Drumul marii experiente a Vestului se sfirseste cu Strada Sardinelor de pe tarmul Pacificului; dar, in loc sa faca din acest sfirsit un motiv de disperare, Steinbeck isi roaga pur si simplu cititorul sa observe cu atentie ceea ce se afla la capatul pamintului, la fel cum Doc cerceteaza Marele Ochi de Apa din Monterey. Aici vietuiesc personaje aduse parca de valurile oceanului: Mack si baietii, Doc, Dora Flood, Lee Chong si, cel mai extravagant dintre toti, Henri, artistul ce construieste o barca cu care ii e teama sa navigheze. Cu totii traiesc la marginea societatii, insingurati si totusi impreuna, depinzind unii de altii pentru a supravietui.” 
Daily Telegraph
"Strada Sardinelor este cel mai frumos omagiu adus de Steinbeck tinutului sau natal: o lume cruda si aspra, dar populata de personaje pitoresti care ii confera caldura, exuberanta si culoare.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus