TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Leaving Las Vegas

John O'Brien
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Leaving Las Vegas este o emotionanta poveste de dragoste dintre o tirfa, Sera, si un scenarist alcoolic dezabuzat, Ben, care a pierdut totul din...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0775-4
EAN-16: 978973460775
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Leaving Las Vegas este o emotionanta poveste de dragoste dintre o tirfa, Sera, si un scenarist alcoolic dezabuzat, Ben, care a pierdut totul din pricina bauturii. Unul dintre ei, barbatul, respinge viata, in vreme ce Sera, prostituata, se straduieste sa se bucure de ea. Destinele celor doi oameni, aparent atit de diferiti, se intersecteaza, iar ei ajung sa formeze o pereche legata printr-o ciudata forma de prietenie, care seamana foarte tare cu iubirea. Sera, o fire independenta, lucreaza ca prostituata pe cont propriu, iar problemele ei incep in momentul in care este descoperita de fostul ei peste, Al – un emigrant arab, pe numele sau adevarat Gamal Fathi –, de care fugise cu ani in urma. Brutal si usor dezechilibrat mintal, Al o sileste sa reia vechea lor relatie chiar in momentul in care Sera ajunge sa-l cunoasca pe Ben. Romanul lui O’Brien este incarcat de brutalitate si mizerie, dar tonul general reuseste sa fie in acelasi timp tandru si dur, aspru si duios.

Leaving Las Vegas a fost ecranizat in 1995 de Mike Figgis, cu Nicolas Cage si Elisabeth Shue in rolurile principale. Pentru rolul din acest film, Nicolas Cage a cistigat premiul Oscar si Globul de Aur pentru cel mai bun rol masculin, in anul 1996.

Autor: John O'Brien
Traducător: Radu Pavel Gheo
Data apariției: 2007
Editura: Polirom
Titlu original: Leaving Las Vegas
Pagini: 272
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură americană, dragoste, prostituată, scenarist, alcoolism, prietenie, proxenet, arab, brutalitate, mizerie
 • Radu Pavel Gheo
  Traducător
  John O'Brien - Autor
  John O’Brien (1960-1994) s-a nascut in Oxford, Ohio si a absolvit liceul Lakewood in 1978. Leaving Las Vegas este romanul sau de debut, publicat in 1990. Cartea reprezinta si testamentul talentatului autor american. Prozatorul s-a sinucis la doua saptamini dupa ce a aflat ca romanul sau va fi adaptat pentru cinematograf. Dupa moarte i-au mai fost publicate doua romane – Stripper Lessons (1997)si The Assault on Tony’s (1996).
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • John O'Brien
  Autor
  Radu Pavel Gheo Radu Pavel Gheo - Traducător
  Radu Pavel Gheo a primit in 2011 premiul national de proza „Ziarul de Iasi”, premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, filiala Timisoara, si titlul „Romanul anului”, acordat de revista Tiuk!, pentru romanul Noapte buna, copii!, aparut in 2010 la...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

februarie 2008, Timpul - Adrian Acatrinei
"Limbajul poate parea socant pentru cei nefamiliarizati cu argoul stil Philip Roth, Henry Miller & co. Aceasta carte nu e pentru pudibonzi, hotarit lucru. Sau poate ca e tocmai pentru ei; autorul n-a trait indeajuns pentru a preciza acest lucru. Cartea se citeste usor, desi are 270 de pagini. E insa greu de inteles un destin ca al celor doi. Sa ne intelegem: in logica unu si cu unu fac doi. Ben si cu Sera nu fac nici macar unu. Nici unul dintre ei nu are un destin finit, evolutia lor evita cu putin o limita care se apropie de zero. Salvarea lui Ben este sa fie mort de beat. La propriu. Salvarea Serei este sa il accepte asa cum e, cu tot cu dorinta lui ciudata de a disparea pur si simplu. Las Vegas-ul e zugravit ca un edificiu al hazardului: poti sa mizezi totul pe o carte, fara remuscari inutile. Poti sa pierzi totul sau sa cistigi totul. Aici Dumnezeu e mort ca intr-un roman naturalist."
25 ianuarie 2008, Orizont - Cristina Chevereşan
"Perceputa drept profunda poveste de dragoste, Leaving Las Vegas este mai degraba o carte despre subzistarea capacitatii de a simti in conditii prea putin propice. Infiriparea unei legaturi stabile intre Ben si Sera constituie punctul luminos si oarecum surprinzator al unei istorii altfel sumbre, iar moartea alcoolicului - elementul ce confera credibilitate si coerenta unei scrieri usor categorisibila drept «mizerabilism». Luptind impotriva aparentei si chiar esentei unor indivizi lipsiti de perspectiva, O’Brien reuseste sa activeze coarda sensibila, sa demonteze stereotipul, sa impresioneze. Pentru vietile irosite nu exista scuze. Doar regrete."
16 iulie 2009, Cultura - Rodica Grigore
"Leaving Las Vegas se transforma, pe nesimtite, dintr-o carte ce parea gata de a pune in fata cititorilor interesati inca o imagine mai mult sau mai putin relevanta a marelui si zgomotosului oras al placerilor, intr-o scriere grava, ce converteste spatiul citadin intr-o extraordinara metafora, cadrul cel mai potrivit pentru sfirsitul – sau inceputul – calatoriei protagonistilor, spre moarte sau spre viata. Totul descris pe fondul profund uman al sentimentului de dragoste care ii uneste pe cei doi si ii salveaza mereu de caderea in grotesc si derizoriu, John O'Brien demonstrind, deci, ca si intr-un secol al vitezei, iubirea neconditioanta este posibila, afirmind, practic, la tot pasul umanitatea profunda a personajelor sale."
Jay McInerney
"Leaving Las Vegas e un portret dur, realizat fara menajamente, al vietii din patura de jos a unui oras plin de oameni bogati si risipitori. E in egala masura socant si inviorator. John O’Brien a fost un scriitor extrem de talentat, care a creat poezie din materiale dintre cele mai sordide, iar romanul lui e superb si cutremurator.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus