TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Biblia de neon

John Kennedy Toole
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Romanul Biblia de neon, publicat in 1989, a fost scris cu 35 de ani in urma, Toole nedorind niciodata sa-l incredinteze publicarii. Scrisa la virsta...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-46-0474-0
EAN-16: 973460474
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Romanul Biblia de neon, publicat in 1989, a fost scris cu 35 de ani in urma, Toole nedorind niciodata sa-l incredinteze publicarii.

Scrisa la virsta de numai 16 ani, intr-un stil mai retinut si mai melancolic decit acela al operei care l-a consacrat postum pe Toole, Biblia de neon este povestea maturizarii unui baiat dintr-un orasel din Mississippi. David traieste impreuna cu mama sa, care nu si-a revenit niciodata de pe urma mortii tatalui lui David in cel de-al Doilea Razboi Mondial, si cu matusa Mae, o fosta cintareata de bar, pe care tirgul o priveste cu ochi rai, banuind-o de moravuri usoare. Urmarindu-i pe cei din jur cu un ochi atent si sensibil la detalii, David devine tot mai constient de bigotismul si prejudecatile lor rigide si simte nevoia de a se apara si izola de lume. Romanul reuseste sa comunice o emotie autentica, intr-un stil simplu si direct, reprezentind o realizare uimitoare pentru virsta frageda a scriitorului.

John Kennedy Toole este autorul bestsellerului international Conjuratia imbecililor (Polirom, 2005), pentru care i s-a decernat postum Premiul Pulitzer

Autor: John Kennedy Toole
Traducător: Cristian Neagoe
Data apariției: 2006
Editura: Polirom
Titlu original: The Neon Bible
Pagini: 232
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură americană, beletristică, maturizare, missisipi, bigotism, prejudecăţi, izolare
  • John Kennedy Toole - Autor
    John Kennedy Toole s‑a nascut in 1937, la New Orleans. Copilaria lui a stat sub semnul unei mame autoritare, care il considera geniu. A absolvit Tulane University, si‑a luat masteratul la Columbia University si a predat la University of Southwestern Louisiana, Hunter College si Dominican College. Respingerea manuscrisului a ceea ce avea sa fie romanul Conjuratia imbecililor ii provoaca o grava depresie. Isi gaseste refugiul in alcool si analgezice si renunta la...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

februarie 2007, Playboy - Dan Silviu Boerescu
"La virsta de 16 ani, inaintea Conjuratiei imbecililor, si cu 16 ani inainte sa se sinucida, in New Orleans exista un scriitor incredibil de care nu aflase nimeni. Romanul face dovada unui talent incomod."
3 februarie 2007, Suplimentul de cultură - Ana-Maria Onisei
"Fragilitatea si nostalgia care se insinueaza printre rindurile acestei carti sint asemenea ingenuitatii unei priviri de copil atunci cind il intrebi prea multe lucruri ce tin de lumea «oamenilor mari». El poate trece drept confuz, dar intuieste, simte, percepe si exprima suficient. Finalul Bibliei de neon nu e unul asteptat in sensul ca ar fi previzibil, doar ca atmosfera apasatoare – senina, altfel, in conditia ei – te lasa in imposibilitatea de a spera. Poti, cel mult, sa astepti alaturi de personaje o fringere a falsului echilibru. Si sa accepti directetea unui povestitor precoce, genial."
20-26 septembrie 200, Observator cultural - Doina Ioanid
"Romanul te cucereste prin simplitatea naratiunii si prin vizinea needulcorata asupra vietii. Biblia de neon este un roman despre caderea in lume, despre complicatele relatii cu ceilalti, despre neputinta tragica de a schimba mersul lucrurilor, un roman uimitor de matur, scris cu o profunzime si o simplitate de invidiat."
19 ianuarie 2007, Cotidianul - Ioana Calen
"Biblia de neon este una dintre ele mai placute surprize editoriale din ultimele citeva luni. Taietura nesofisticata de fraza, descrierile metodice, felul in care se creeaza analogiile si in care se leaga intimplarile cu ideile si modul in care se produc flashback-urile trimit cu gindul la o logica de copil. Profunzimea, ironia si atentia la detaliu din unele pasaje referitoare la societatea si comunitatea in care a crescut autorul denota insa o minte lucida, matura, care stie si a vazut multe si poate judeca foarte obiectiv lucrurile. Spre deosebire de Conjuratia imbecililor, care are o naratiune bine stapinita, puternica si cruda, Biblia de neon este de un lirism tandru, simtindu-se foarte usor vocea din off de copil."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus