TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Maestrul din Petersburg

J.M. Coetzee
Colecții/Serii: Raftul Denisei
J.M. Coetzee, laureat al Premiului Nobel (2003) pentru literatura, si Fiodor Dostoievski, unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii. Ce au in...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-689-235-6
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback
Alte volume:

Maestrul din Petersburg

MAI MULTE DESPRE CARTE

J.M. Coetzee, laureat al Premiului Nobel (2003) pentru literatura, si Fiodor Dostoievski, unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii. Ce au in comun? Un roman, Maestrul din Petersburg, scris de primul despre viata celui de-al doilea.

Dostoievski, cel pe care il cunoastem filtrat printr-o sensibilitate contemporana, este aparent un antierou: un barbat intre doua varste, care si-a pierdut credintele tineretii si se indreapta cu pasi repezi spre ruina trupeasca si spirituala. Tocmai acest barbat isi asuma insa elucidarea unui mister cumplit, pe o veche schema a datoriei si paricidului simbolic: moartea fiului sau vitreg, Pavel. Intr-o Rusie violenta si opresiva, aflata in pragul revolutiei, Dostoievski gaseste printre hartiile fiului sau o lista neagra, ceea ce confirma asocierea lui Pavel cu gruparea anarhista Razbunarea Poporului, condusa de oportunistul Nechaev, chiar posibilul ucigas. Un bildungsroman care se deruleaza in sens invers, Maestrul din Petersburg urmareste traseul psihologic al scriitorului care, pe fondul unei stranii si contorsionate povesti de dragoste tarzii, isi descopera fiul prezent prin absenta. Revelatia din final, cand Dostoievski se vede reflectat in ochii fiului sau prin intermediul unor scurte povestiri ale acestuia pe tema paricidului, pune coroana de spini pe fruntea unei civilizatii aflate in pragul descompunerii. Romanul lui Coetzee lanseaza intrebari despre constiinta, luciditate si suferinta intr-un stil nuantat, deloc emfatic, chiar daca sunt filtrate prin mai multe secole literare, fiecare cu raspunsurile lui.

Autor: J.M. Coetzee
Traducător: Maria Berza
Data apariției: 2008
Titlu original: The Master of Petersburg
Pagini: 228
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
Dostoievski, paricid, Imperiul rus, literatură, civilizaţie
  • J.M. Coetzee J.M. Coetzee - Autor
    John Maxwell Coetzee (n. Cape Town, 9 februarie 1940) îşi încheie strălucit studiile de literatură engleză şi matematică la University of Cape Town în 1961, apoi se mută în Anglia, unde lucrează ca programator. Îşi ia...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

Lucian Popa, "Dostoievski si demonul sau apocrif", Observator cultural nr. 175 (433), 24-30 iulie 2008
"Forţa cărţii provine mai ales din dimensiunea literară, de la aspectele stilistice şi pînă la armătura romanului. Greu de plasat într-un anume curent postmodern, volumul cucereşte prin complexitatea schemei narative, prin aerul rusesc al tipologiilor, aer pe care nu îl calchiază simplu, fără personalitate, ci pe care îl ancorează într-o viziune originală asupra vieţii interioare dostoievskiene." 
Kirkus Reviews
"In Maestrul din Petersburg, temele dostoievskiene -- nebunia, moartea, paricidul -- sunt filtrate extrem de inspirat prin sensibilitatea contemporana si ideile filozofice ale unui foarte important scriitor al secolului XXI, J.M. Coetzee." 
The Wall Street Journal
"Un studiu extraordinar al misterelor intunecate ale creativitatii, durerii si relatiei dintre tati si fii, ca si al marilor teme rusesti: dragostea si moartea." 
Los Angeles Times
"O explorare provocatoare si ironica a felului in care arta se oglindeste in viata. O drama a creatiei si o anatomie a obsesiei." 

Opinia cititorilor