TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Băile Kiraly

Jean Mattern
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Un roman vibrind de sensibilitate, cuceritor prin naturaletea, limpezimea si eleganta stilului, Baile Kiraly reprezinta povestea unei triple cautari:...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1356-4
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Un roman vibrind de sensibilitate, cuceritor prin naturaletea, limpezimea si eleganta stilului, Baile Kiraly reprezinta povestea unei triple cautari: a identitatii, a originilor si a cuvintelor. Copil solitar, marcat de moartea tragica a surorii mai mari si de tacerea parintilor ziditi in doliul lor, Gabriel devine un om incapabil sa-si exprime sentimentele profunde si autentice fata de sotia sa si de cel mai bun prieten. In mod paradoxal, meseria lui consta in gasirea cuvintelor potrivite; dar si acesta se dovedeste a fi doar un alt mod de a fugi de realitate, caci Gabriel nu face altceva decit sa traduca vorbele asternute de altii pe hirtie, baricadat in spatele unui munte de dictionare. O calatorie la Budapesta, unde participa la un colocviu al traducatorilor lui Thomas Mann, ii ofera ocazia de a reinnoda legatura cu o tara despre care parintii au refuzat sa-i vorbeasca si din care nu cunoaste decit savoarea preparatelor culinare si murmurul stins al unei limbi care i-a fost interzisa. Confruntat cu propriile amintiri, taceri si tradari, Gabriel isi incepe lunga si emotionanta confesiune adresata unui fiu al carui nume inca nu il cunoaste.

Autor: Jean Mattern
Traducător: Silviu Lupaşcu
Prefaţator: Gabriela Adameşteanu
Data apariției: 2009
Editura: Polirom
Titlu original: Les bains de Kiraly
Pagini: 200
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură franceză, identitate, origine, cuvinte, doliu, sentimente, incapacitate de exprimare, traducători, confesiune, paternitate
 • Silviu Lupaşcu
  Traducător
  Jean Mattern - Autor
  Jean Mattern s-a nascut in 1965, intr-o familie de origine est-europeana. Dupa obtinerea licentei in literatura comparata, si-a construit o cariera de succes in domeniul editorial. In prezent, lucreaza la prestigioasa Editura Gallimard, unde coordo­neaza colectia de literatura straina Du Monde Entier si colectia Arcades, consacrata scriitorilor contemporani de origine straina. De acelasi autor, la Editura Polirom a mai aparut romanul Baile Kiraly (2009).
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Jean Mattern
  Autor
  Gabriela Adameşteanu
  Prefaţator
  Silviu Lupaşcu - Traducător
  Autor al unor volume diverse (Stylit, povestiri, 1993; Pelerinajul sensual, eseuri, 2001; Sarutul divin, eseuri, 2001; Cartea de crystal, roman, 2002), Silviu Lupascu este doctor in istorie si specialist in studii biblice. 
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Silviu Lupaşcu
  Traducător
  Gabriela Adameşteanu Gabriela Adameşteanu - Prefaţator
  Gabriela Adameşteanu Absolventă a Facultăţii de Litere. Pînă în 1990, redactor de dicţionare (timp de 19 ani) şi redactor de literatură română (timp de 5 ani). A condus revista 22 (timp de 13 ani) şi suplimentul ei Bucureştiul cultural...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

mai 2009, in Dilemateca - Gabriela Glăvan
"Romanul implica si o dialectica de fond, intre tacere si exprimare, fie ca prin verbalizarea directa se intelege comunicarea propriu-zisa, confesiunea sau exprimarea starilor ambigue ale constiintei. Gabriel percepe constant greutatea cuvintelor, simte acut necesitatea de a redescoperi o limba, o cultura si un spatiu ce i-au determinat in mod necesar existenta. Calatoria spre centrul imaginar al identitatii sale, cu toate implicatiile ei simbolice si concrete, este un gest recuperator ce cauta reechilibrarea individului in raport cu sine insusi."
mai 2009, Dilemateca - Matei Martin
"Romanul e scris cu discretie de un autor sensibil si tacut, de un scriitor care parca isi cenzureaza propriile emotii, care le interzice personajelor sale excese sentimentale."
mai 2009, Noua literatură - Cristina Chevereşan
"Baile Kiraly vorbeste despre cautari si despre definiri de sine si de ceilalti, despre drama existentei intre (spatii, stari, identitati coerente), despre optiuni personale ce pot afecta un intreg micro-univers. Simbolurile si intrebarile retorice – uneori subtile, alteori evidente, apasatoare –, fac scriitura de neignorat. Jean Mattern ofera o carte concentrata, intensa, cu final deschis; dupa cele citeva ore de lectura, are sansa de a starui in minte."
Jean Mattern în dialog cu Smaranda Vultur, iulie 2010, Orizont - Jean Mattern
"Scrisul ne permite sa revelam sufletul uman, cred profund in asta. E ceea ce explica nevoia pe care au resimtit-o oamenii din cele mai vechi timpuri de a povesti istorii: pentru a intelege, pentru a se intelege, pentru a intelege lumea. Dar aceasta intelegere nu are in ea insasi nimic ce ar tine de o terapie. Psihanaliza – pe care o consider o inventie majora a umanitatii – functioneaza diferit, intr-un alt mod, ea incearca intr-adevar sa vindece fiintele ranite, eliberindu-le prin limbaj. Scrisul nu poate inlocui acest travaliu, chiar daca psihanaliza il precede adeseori." Dar scrisul ne deschide calea spre alte posibilitati existentiale, spre o transfigurare a adevarului prin arta. Nu cred in eficacitatea colectiva a unei arte angajate, dar arta, literatura, da, joaca un rol esential in a permite omului accesul la o alta forma de umanitate
9-15 aprilie 2009, Observator cultural - Carmen Muşat
"Intr-o traducere supla si expresiva, ce transpune fidel melodia interioara a frazelor, romanul lui Jean Mattern spune o poveste convingatoare despre imposibilitatea comunicarii si neputinta de a fi tu insuti in absenta memoriei."
9-15 aprilie 2009, Dilema Veche
"Are un rafinament atit de inspirat – al scriiturii, al constructiei – incit deturneaza artificialitatea inspre autenticitatea unor trairi tari si complicate. Mattern e un delicat subtil care tese din ceturi marunte negura grea si adinca a unui suflet strivit. Proza lui pune un pariu – atit de dificil astazi – cu patosul, pe care il cistiga intr-un mod deloc patetic, pe tonul soptit al unui singuratic obisnuit cu tacerea."
Jean Mattern în interviu cu Doina Ioanid, 9-15 aprilie 2009, Observator cultural - Jean Mattern
"Gabriel este inchis, intemnitat in tacere. Este, de fapt, povestea familiei sale. Ceea ce transmiti se face atit la modul activ, cit si pasiv. De obicei, esti marcat si de ceea ce este spus, dar si de ceea ce ramine nespus, de ceea ce e trecut sub tacere. Fiecare dintre noi se construieste in aceasta dialectica. Problema lui Gabriel este ca exista un dezechilibru in familia sa in ceea ce priveste suferinta. Exista o dubla suferinta: aceea a unei plecari, plecarea din tara de origini, si suferinta in fata mortii, suferinta unui doliu. Din cauza acestei duble taceri, lui Gabriel ii vine greu sa-si construiasca propria poveste, istoria sa personala."
3 aprilie 2009, România literară - Mircea Mihăieş
"Cartea aparuta de curind la Polirom, Baile Kiraly, în traducerea plina de subtilitate a lui Silviu Lupescu, el lider maximo al editurii, cu o prefata de Gabriela Adamesteanu, este un emotionant studiu al tribulatiilor psihologico-identitare ale unui personaj prin excelenta dilematic. Baile Kiraly descrie aventura descoperirii unei identitati neştiute: Gabriel, un tinar ultrasensibil, incapabil sa se desprinda de marea tragedie a pierderii surorii, Marianne, e o varianta a contrario a lui Mersault, din Strainul lui Camus. Daca eroul lui Camus trece prin lume fara sa fie atins de absolut nimic, Gabriel e un personaj-ecorseu: el resimte cea mai fragila adiere a existentei si reactioneaza disproportionat la încercarile prin care ii e dat sa treaca."
Le Point
"Scrisul ne elibereaza de ceea ce n-am stiut niciodata sa spunem. Coordonator al colectiei de literatura straina a editurii Gallimard si originar din Europa de Est, autorul nu a negat niciodata latura autobiografica a cartii sale. Insa a stiut sa dea o forma romanesca subtila unui subiect esential: jocurile noastre cu limbajul. Jean Mattern s-a aplecat asupra acestei teme cu o onestitate, o exigenta si un stil admirabile. Romanul lui este povestea unui doliu imposibil, a unei cautari a originilor si a adevarului.” 

Opinia cititorilor