TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Cartea fugilor

Jean-Marie Gustave Le Clézio
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Cartea fugilor (1969) descrie cu o fina intuitie psihologica angoasa fiintei in fata constiintei subite a faptului ca lumea a devenit un spatiu de...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1579-7
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

Cartea fugilor (1969) descrie cu o fina intuitie psihologica angoasa fiintei in fata constiintei subite a faptului ca lumea a devenit un spatiu de nelocuit, din care nu exista alta posibilitate de evadare decit o fuga perpetua. Antrenindu-ne in virtejul unui ritm nebunesc si al unei imaginatii debordante, calatoria pe care o intreprinde in jurul lumii tanarul Hogan, un vietnamez de nouasprezece ani din Lang Son, ne dezvaluie un univers ostil, monstruos, impinzit de orase alienante, populatii care mor in cea mai neagra mizerie si intinse regiuni devastate, un univers in care nimeni nu poate prinde radacini. Transformind calatoria intr-o adevarata „arta a fugii“, Le Clezio surprinde cu o subtilitate admirabila dorinta de evadare si foamea obsesiva dupa o alta lume care il mina pe tanarul Hogan de la un capat la altul al pamantului, il impiedica sa se aseze in vreun loc anume, il constring sa ramina permanent in miscare.

Cistigator al Premiului Nobel pentru Literatura 2008.

Autor: Jean-Marie Gustave Le Clézio
Traducător: Rita Chirian
Data apariției: 2009
Editura: Polirom
Titlu original: Le Livre des fuites.Roman d’aventures
Pagini: 304
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literatură franceză, premiul Nobel, roman psihologic, vietnamey călătorie în jurul lumii, univers ostil, angoasă, alienare, evadare, mişcare

Opinii Editoriale

aprilie 2010, Dilemateca - Ştefania Mihalache
"Cartea fugilor da o masura maximala obsesiei scriitorului, imbogatind galeria personajelor operei autorului cu o alta figura a maretiei solitare si hoinare: Jeunne Homme Hogan, un globe-trotter vietnamez, care fuge cu disperarea universala a intregii umanitati. Singuratatea si fuga sint doua note constante in simfonia narativa lecleziana si amindoua au radacini in ceea ce romancierul crede ca este raul fundamental al lumii: pre-scrierea ei prin limbaj, prin semne si, de aici, vicierea ei prin social. Singuratatea este nu doar o imposibilitate a relationarii cu Celalalt, ci o singuratate damnata a sinelui. De acest tip de singuratate fuge meteoric Hogan, strabatind orase, deserturi si catune, mereu in cautarea unui autentic de neexprimat care sa-l redea pe el, siesi."
4 februarie 2011, Observator cultural, nr 561 - Dana Pîrvan Jenaru
"Prin Cartea fugilor, Le Clézio scrie un „antiroman“, o replica polemica la literatura de aventuri a secolului al XIX-lea, ilustrind multe dintre trasaturile Noului Roman. Pe de alta parte, insa, se delimiteaza si de aceasta directie (mai precis de tehnica romanelor lui Robbe-Grillet), indeosebi prin dimensiunea poetica a scriiturii, prin extensia metaforizanta a ideilor. Arta de a transcrie senzatii variate si intense, microscopice sau capabile sa sugereze infinitul, rezultate dintr-un neobosit si original joc intre concret si abstract, este punctul de excelenta pe care il atinge Le Clézio in acest roman. (…)" Meditatiile si construirea imaginilor societatii dezumanizate se impletesc cu reflectiile legate de natura fictiunii, de limitele scriiturii, de raportul indeterminat dintre literatura si realitate. Respingind conventiile romanului realist, Le Clézio propune un nou tip de scriitura care sa sustina si formal ideea unei societati descentrate, rezultatul fiind un roman fragmentat, amestec de capitole narative, poeme, dialoguri, meditatii libere, parabole, scrisori, cuvinte-cheie scrise cu majuscula, desene, scheme etc. Ca si in alte romane de-ale sale, eroul este un un alter ego al scriitorului, in sensul ca viata sa pare destinata hoinarelii, cutreierarii lumii. Jeune Homme Hogan este un tinar de aproape treizeci de ani (si nu de nouasprezece ani, cum apare in prezentarea editurii), nascut in Vietnam, care colinda lumea din margine in margine, pentru a „recentra“ umanul. Cartea fugilor este un roman cu un singur erou, locuit de o singura idee: fuga continua, desprinderea de tot ceea ce este conventional.
Le Figaro
„Simtindu-se acasa pretutindeni si nicaieri, acest exilat de bunavoie si-a mutat mereu centrul dintr-un punct intr-altul al planetei, nereusind sa prefere sau sa aleaga unul anume. Le Clézio este scriitorul fugilor – un dezradacinat prin vocatie, un om fara adapost pe intreg cuprinsul lumii –, preferind hazardul calatoriilor rutinei mult prea linistitoare a unei patrii… ” (                                                                                                                                                                                                                                        
Le Clezio, Dans la foret des paradoxes
"Sa actioneze – iata ce-si doreste mai presus de toate scriitorul. Sa actioneze mai curind decit sa fie un simplu martor. Sa scrie, sa imagineze, sa viseze in asa fel incit cuvintele, plasmuirile si visurile sale sa influenteze realitatea, sa schimbe spiritele si inimile, sa creeze o lume mai buna .” 
Le Magazine Litteraire
"Personajele lui Le Clezio, de la tinarul Hogan din Cartea fugilor la Laïla, naratoarea din Pestisorul de aur, sint sortite hoinarelii. Nomazi, vagabonzi sau straini – o intreaga umanitate care isi cladeste existenta pe un principiu al miscarii, inteleasa ca un simbol prin excelenta al libertatii.” 
Le Magazine Litteraire
"Plecind urechea la vocile tacute, literatura lui Le Clézio nu este una a evaziunii, ci mai curind una a cautarii – cautarea unei comori ascunse, pe care cititorul atent reuseste intotdeauna sa o descopere: case fara ziduri, un timp circular, o fericire cucerita. ” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus