TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Firida Rușinii HF-ISK-FIRIDR-16-N-001
Vezi
galerie

Firida Rușinii

de Ismail Kadare

Titlu apărut în colecția Raftul Denisei la Humanitas Fiction

Id: #242875

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Romanul Firida Rușinii face parte din „ciclul otoman”, scris de Ismail Kadare în anii ’70, care îi oferă prilejul unei meditații asupra opresiunii și a terorii într-un stat totalitar.

 

În prima jumătate a secolului al XIX-lea, pe fundalul decăderii inevitabile a Imperiului Otoman, Ali Pașa din Ianina își clădește un principat independent. Pentru a preîntâmpina extinderea rebeliunii, sultanul îl pedepsește cu cruzime, expunându-i capul în piața centrală din Istanbul, în firida destinată trădătorilor. Ismail Kadare reconstituie cariera acestui personaj misterios, născut albanez, dar integrat perfect în mecanismul înșelător al administrației otomane. Ali Pașa - admirator al lui Napoleon Bonaparte, cu care a întreținut relații diplomatice, și al poetului George Byron, pe care l-a găzduit în drumul acestuia spre Grecia - a dus o viață plină de fast, dar s-a comportat ca un satrap oriental, strivind fără milă orice tentativă de a i se contesta autoritatea.

 

Fără să-și propună să scrie un roman istoric, Kadare recompune cu detalii de mare finețe atmosfera capitalei otomane, dominată de puterea absolută a suveranului, precum și angrenajul cumplit căruia îi cad victime nu numai cei învinși, ci și învingătorii.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Ismail Kadare

Traducător: Marius Dobrescu

Data apariției: februarie 2016

Titlu original: Kamarja e turpit (La niche de la Honte)

ISBN: 978-606-779-009-2

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 224

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas Fiction

Teme: totalitarism

 

Opinii editoriale

„Kadare a terminat Firida Ruşinii în 1976, an în care, scrie el, «de la Tirana veneau ştiri proaste. Comploturi demascate în serie. Arestări una după alta. Teroare». În acest roman, unul dintre puţinele asupra cărora autorul nu a făcut modificări, tragicul rămâne neatins. Aici nu este loc pentru grotescul cu care el îşi echilibrează, de obicei, cealaltă parte a operei. Pentru că aici, în Firida Ruşinii, Kadare demontează şi expune piesă cu piesă mecanismul fricii; acel mecanism de care oricărui regim ar trebui să-i fie ruşine, ne spune el printre rânduri.”

Éric Faye

„Imperiul Otoman este mai puțin o realitate istorică și mai mult o formă de a proiecta în trecut preocupări cât se poate de contemporane, imposibil de evocat fără această travestire. (...) Kadare își însușește prezentul situându-l într-un trecut birocratic și crud.”

Jean-Paul Champseix, Cahiers Balkaniques
Ismail Kadare
Ismail Kadare
Autor

Ismail Kadare s-a născut la Gjirokastra, în Albania, în 1936. A absolvit filolog...

vezi autor