TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Discipolul

Iris Murdoch
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Actiunea romanului este plasata in Ennistone, un orasel fictiv din apropierea Londrei, renumit pentru baile sale termale si faimosul filozof John...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0742-6
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback

MAI MULTE DESPRE CARTE

Actiunea romanului este plasata in Ennistone, un orasel fictiv din apropierea Londrei, renumit pentru baile sale termale si faimosul filozof John Robert Rozanov, care urmeaza sa se intoarca in curind acasa. Pina atunci, insa, romanul debuteaza cu o drama: George McCaffrey, unul dintre localnici, incearca sa-si omoare sotia. Restul familiei McCaffrey, un conglomerat de personaje imprevi­zibile, se incheaga treptat in jurul lui George, comentindu-i actiunile.

„Ce scamator irezistibil si incorigibil este Iris Murdoch! Oare ce alt romancier a mai reusit, asemenea ei, sa inventeze noi si noi personaje care continua sa ne fascineze chiar si dupa ce am lasat cartea din miini?” (John Updike)

Autor: Iris Murdoch
Traducător: Antoaneta Ralian
Data apariției: 2007
Editura: Polirom
Titlu original: The Philosopher’s Pupil
Pagini: 616
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură britanică, băi termală, dramă, crimă, personaje imprevizibile, faimos filozof
 • Antoaneta Ralian
  Traducător
  Iris Murdoch - Autor
  Iris Murdoch (1919‑1999) s‑a nascut la Dublin, dar si‑a petrecut copilaria la Londra. Studiaza limbile clasice, istoria antica si filosofia la Somerville College, Oxford. Intre anii 1948 si 1963 tine prelegeri de filosofie la St Anne’s College, Oxford, dupa care se dedica exclusiv scrisului. In 1956 se casatoreste cu scriitorul si criticul literar John Bayley, care ii va sta alaturi pina la moarte. Emotionanta biografie Elegie pentru Iris, in care...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Iris Murdoch
  Autor
  Antoaneta Ralian Antoaneta Ralian - Traducător
  Antoaneta Ralian (n. 24 mai 1924 - m. 26 noiembrie 2015), absolventă a Facultăţii de Litere din Bucureşti, a fost cel mai productiv şi apreciat traducător din engleză pe care l-a dat România. A fost redactor de carte la Editura Univers. A semnat...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

mai 2008, Contemporanul - Aura Christi
"Tensiunea epica – in chip previzibil pentru cineva familiarizat cu teoria auerbachiana a aminarii actiunii propriu-zise in scopul cresterii tensiunii – sporeste si in Discipolul, un fascinant Bildungsroman, in care fiecare personaj locuit sau nu de foamea de existenta, asteapta revenirea in Ennistone – o localitate fictiva, departe de a fi provinciala, din vecinatatea Londrei – a filosofului John Robert Rozanov, plecat din acest orasel cu multe decenii in urma in favoarea unei cariere de profesor universitar si devenit, intre timp, o somitate de renume international."
27 octombrie-2 noiembrie, Suplimentul de cultură - Bogdan Romaniuc
"Iris Murdoch este una dintre «scriitoarele preferate ale britanicilor». Romanele sale, intense si ciudate, poarta amprenta filosofiei lui Platon si Sartre, dar si a psihanalizei freudiene. Pentru Murdoch, o arta mare, asa cum este cea a lui Shakespeare, trebuie sa fie «impersonala». «Viata este comica pentru ca nu este tragica, ci mai degraba teribila», spune autoarea romanului Discipolul, intr-un interviu acordat unei reviste franceze. Romanul fascineaza printr-un misterios joc al iluziilor in plasa caruia cad, rind pe rind, aproape toate personajele. La marginea scenei ramine doar Rozanov, salvatorul ce nu poate fi salvat, un dostoievskian de tipul lui Ivan Karamazov, un jucator care nu are nimic de pierdut."
Kingsley Amis
"Prin formidabila forta intelectuala pe care se intemeiaza romanele sale, Iris Murdoch este una dintre cele mai remarcabile scriitoare postbelice.” 

Opinia cititorilor