TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Sâmbătă

Ian McEwan
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Protagonistul sau, neurochirurgul Henry Perowne, observa in zorii unei zile de simbata un avion cu o aripa in flacari indreptindu-se spre aeroportul...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-46-0187-3
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Protagonistul sau, neurochirurgul Henry Perowne, observa in zorii unei zile de simbata un avion cu o aripa in flacari indreptindu-se spre aeroportul Heathrow. Cum in aceeasi zi urma sa aiba loc o demonstratie de protest impotriva razboiului din Irak, Perowne nu exclude posibilitatea unei deturnari a avionului de catre teroristi. Desi sursa pericolului se va dovedi a fi alta, aparitia lui vesteste un moment de cotitura in istorie si in viata protagonistului, pe care cititorul il urmareste mai ales prin intermediul monologului sau interior ce inregistreaza diferitele evenimente ale zilei: o operatie pe creier, un accident de masina, un joc de squash si o reuniune de familie in timpul careia atmosfera sumbra si nelinistea tot mai apasatoare ce se insinueaza peste lucruri si oameni fac loc unei violente explozive.

In anul 2005, romanul Simbata a fost nominalizat la Booker Prize, iar in 2006 a cistigat prestigiosul James Tait Black Memorial Prize.

Autor: Ian McEwan
Traducător: Dan Croitoru
Data apariției: 2006
Editura: Polirom
Titlu original: Saturday
Pagini: 424
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură engleză, beletristică, neurochirurg, accdient aviatic, operaţie pe creier, squash, reuniune de familie, sumbru, nelinişte
  • Ian McEwan Ian McEwan - Autor
    Ian McEwan, fiul unui sergent‑major, s-a nascut in 1948 la Aldershot, Hampshire si si-a petrecut copilaria la Singapore si Tripoli. Intre 1967 si 1970 a studiat literatura engleza la Sussex University, si si‑a luat masteratul in 1971 la University of East Anglia....
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Recenzii

Răzvan Cîmpean Răzvan Cîmpean Sâmbătă Sâmbătă e un roman care, aşa cum poate vă aşteptaţi, se întâmplă într-o singură zi. Revendicându-se, astfel, de la Ulise, romanul prezintă întâmplările zilei de 15 februarie 2003, deci protestele împotriva invaziei Iraqului, din perspectiva unui neurochirurg, Henry Perowne. Tocmai din această cauză, romanul abundă nu doar în terminologie medicală, foarte rar deranjantă pentru cititor, dar inclusiv într-o gândire detașată, analitică. Extrem de savuroase sunt pasajele în care Perowne vorbește despre literatura pe care e obligat de fiica lui, studentă la litere, să o citească, pentru că...
Vezi mai mult

Opinii Editoriale

3 februarie 2007, Suplimentul de cultură - Bogdan-Alexandru Stănescu
"Henry Perowne e un tip rational pina-n maduva oaselor (sau, mai bine zis, un rational de tipul McEwan, adica ascunzind resurse nebanuite de irationalitate si violenta sub masca unui «clasicism» tipologic), trasatura ce se dovedeste mai mereu sursa lasitatii: faptul ca nu pleaca imediat in urmarirea avionului nu are la baza nimic altceva decit o sumedenie de rationamente logice – flacara nu parea destul de mare, avionul isi mentinea totusi stabilitatea aterizarii, nu s-a auzit nici o explozie etc. Asta nu-l impiedica, in schimb, sa isi piarda dimineata in meditatii asupra starii lumii in care traim, dupa 11 septembrie 2001. Pericolul nevazut, starea de urgenta permanenta, nesiguranta vietii «civilizate» ii ocupa lui Perowne gindurile in acea dimineata de simbata cind pregateste vizita fiicei sale, poeta debutanta si rebela, reintoarsa din Franta universitara."
18 octombrie 2007, Cultura - Dana Ionescu
"O spun din capul locului: in Simbata, ultimul roman al lui Ian McEwan, tradus la noi anul trecut, veti gasi exact ceea ce va asteptati sa gasiti. Scris de mare rafinament, puternic, patrunzator, deschizator de meditatii si reverii si toate celelalte atribute ce pot descrie munca unui poet al evenimentelor transfiguratoare, cum pe drept a fost numit prozatorul britanic. Veti auzi permanent o voce dubitativa vorbind despre singuratate, batrinete, vina, alienare, iubire, moarte. Nu lipseste nimic din ce ii sta bine unui romancier al oricarei epoci, unul care se bucura de recunoastere universala, ba chiar e si considerat maestrul generatiei de scriitori din care face parte."
11 decembrie 2006, tolo.ro - Cătălin Tolontan
"Simbata e ultima carte a lui Ian McEwan si cea mai umana. In volumul aparut recent la Polirom, un medic londonez vede pe cer un avion in flacari, simbata, la 4 dimineata. Intr-o lume dominata de razboiul civilizatiilor, tratat pe multe pagini, unele antologice («radicalismul islamist va fi invins de shopping, nu de razboiul antiterorist»), doctorul se simte atacat. El, familia sa, socrul sau si chiar mama, aflata intr-un azil. Incidentul aviatic se dovedeste fara urmari, iar McEwan il lasa invelit intr-o ambiguitate minora. Pentru ca ziua de simbata a eminentului doctor de 48 de ani este atacata de unde nu se asteapta. De pe strada paralela. De linga scuarul familiar. Din vecinatatea care a nascut citiva borfasi londonezi get beget. Viata exemplara, statutul de meserias divin (absolut memorabile descrierile operatiilor si redarea culturii profesionale din spitalele occidentale, fara brizbrizuri si poleiala), chiar si respectarea regulilor nu-l ajuta cu nimic. Preocuparile pentru o nutritie adecvata, grija de a echilibra viata copiilor cu libertatea adultilor, toate sint deodata in aer. Smecherii de cartier ii patrund in casa, ii pun sotiei cutitul la git si comit cea mai de neiertat crima: strica ceremonialul simbetei, ziua in care oamenii activi, storsi de efort si cu nervii in piuneze incearca sa se regaseasca."
10-16 ianuarie 2008, Observator Cultural - Florin Irimia
"Simbata continua aceasta raportare ambivalenta la literatura, vazuta, pe de o parte, drept un izvor nesecat de spiritualitate si cunoastere, o sursa de emancipare intelectuala si emotionala, pe de alta parte, privita drept o activitate iluzorie si complet inutila a unor indivizi boemi, ineficienti, daca nu de-a dreptul parazitari, din punct de vedere social, si a caror ocupatie este oricum pe cale de disparitie."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus