TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Ochiul cosmologic

Henry Miller
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Cu Ochiul cosmologic, Henry Miller trece nonsalant de la elogiul filmelor unor regizori ca Buñuel sau Machatý la fascinatia pentru...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-2885-8
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback

MAI MULTE DESPRE CARTE

Cu Ochiul cosmologic, Henry Miller trece nonsalant de la elogiul filmelor unor regizori ca Buñuel sau Machatý la fascinatia pentru miracol a suprarealistilor, de la consideratii critice legate de operele lui D.H. Lawrence, Joyce, Proust sau Shakespeare la semnificatia tablourilor lui Hans Reichel; scriitorul se simte in elementul lui in orice fel de discurs, povestindu-si experientele sau expunindu-si ideile si opiniile fara false pudori sau inhibitii.

Autor: Henry Miller
Traducător: Cristina Felea, Mihaela Negrilă
Data apariției: 2013
Editura: Polirom
Titlu original: The Cosmological Eye
Pagini: 368
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură americană, cultură contemporană, pictură, suprarealism, critică, experienţe, idei, film
  • Henry Miller Henry Miller - Autor
    Henry Valentine Miller (1891-1980) s-a nascut in Yorkville, New York, intr-o familie de origine germana. Si-a petrecut anii de scoala in Brooklyn, intre 1909 si 1924 a lucrat in atelierul de croitorie al tatalui sau, a trecut prin greutati, slujbe prost platite, in...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

iunie 2013, onemagazine.ro - Virginia Costeschi
"Ochiul cosmologic de Henry Miller este o carte pe care trebuie sa o citesti daca vrei sa arzi etapele vizionarii unor filme suprarealiste sau lecturarii clasicilor precum Joyce, H.D. Lawrence si altii – parerile lui Miller sint respectate si frecvent citate."
8 iunie 2013, Suplimentul de cultură, nr. 402 - Florin Irimia
"Ca si celelalte volume de eseistica ale debordantului, neobositului, provocatorului Henry Miller, Ochiul cosmologic este un amestec fascinant (si ametitor) de genuri si stiluri, nota confesiv-anecdotica predominind totusi, ceea ce imprima culegerii un vadit caracter intim. Intr-adevar, nimic din ce se petrece in lume nu pare sa-i scape artistului („ar trebui sa ne purtam ca si cum ne-am afla cu adevarat in lume!”, zicea Breton), e conectat la tot, sublim si grotesc deopotriva, si indiferent despre ce-ar scrie/vorbi, Miller scrie/vorbeste cu patima, cu pofta, implicindu-se total in subiect, luindu-l si intorcindu-l pe toate fetele, epuizindu-l si nu lasindu-se epuizat de acesta. Adeseori, americanul socheaza prin franchete, prin lipsa oricaror inhibitii, adeseori ai impresia ca scrie parca sub efectul unor narcotice, adesea ni se prezinta parca prea bombastic, prea sigur pe sine, dar niciodata nu-l simti fals, cautat, artificial. Intr-adevar, atit de reala e scriitura sa, atit de intensa si de vie, incit iti dai seama ca Miller nu minte niciodata. Greseste, cu siguranta, dar de mintit nu minte."
5 iulie 2013, BookMag.eu - Adriana Gionea
"Pentru cititorii aflati pe urmele unui artist in orasele considerate o emblema a creatiilor sale, Ochiul cosmologic este un ghid excelent al Parisului, luat cu asalt de inovatori si de artisti damnati, si al New York-ului personal. Henry Miller ti le va prezenta asa cum numai un strain pierdut o poate face. Din cind in cind realitatea il oboseste, de aceea prefera destainuirile avind un iz neverosimil, suprarealist, asemenea unui delir cosmaresc imaginat. Asadar, sa nu te mire usurinta prin care pasajele autobiografice aluneca spre fragmente narative cu tenta experimentala, fara inceput si punct final, dar pline de-un lirism incandescent."
17 mai 2013, Observator cultural, nr. 673 - Cristina Manole
"Seria de autor Henry Miller [...] continua cu Ochiul cosmologic care devoaleaza cititorilor romani trasaturi mai putin cunoscute ale acestui complex scriitor american. Henry Miller publica Ochiul cosmologic in 1939, dupa ani buni de sedere (si de aventuri) la Paris. In fond, nu ar fi nici primul, nici ultimul scriitor cu necazuri cotidiene si editoriale – la Paris scrie citeva carti importante, care vor isi gasi cu greu un editor – sau cu necazuri amoroase, povestea iubirii lui cu nabadaioasa Anaïs Nin fiind deja de notorietate. Nota autobiografica din coada cartii – in acelasi ton de om vivace si mereu atent la viata din jur: „Scopul meu in scris este sa creez o REALITATE mai cuprinzatoare”, spune Miller. Care nu crede in fantosele „civilizatiei” (ghilimelele ii apartin), ci in valorile – simple si autentice – ale omului. De ieri, de azi, dintotdeauna."
The New Leader
"Henry Miller este scriitorul american care se apropie cel mai mult de Céline. El nu tinteste urechile, creierele, constiintele, ci viscerele si plexul solar.” 
The Guardian
"Lumea lui Miller s-a sprijinit in intregime pe furia creatoare («Refuz sa traiesc in felul asta o vesnicie; trebuie sa fie o cale de scapare...»), amestecata cu o viziune artistica demna de adevarata avangarda.”
Henry Miller
"Ce e un artist? E un om care are antene, care stie cum sa prinda curentii ce exista in atmosfera, in cosmos; de fapt, are doar dispozitivul de prindere. Cine e original? Tot ce facem, tot ce gindim exista deja si noi sintem doar niste intermediari, atita tot, care se folosesc de ceea ce pluteste in aer.”

Opinia cititorilor