TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Rugul PO-GYD-RUGUL0-15-N-001
Rugul
Vezi
galerie

Rugul

de György Dragomán

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #241410

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Un roman gotic al zilelor noastre, fascinant şi tulburător.

În urmă cu aproape un deceniu, prin Regele alb, cititorul lua contact cu o carte de mare succes, tradusă în toată lumea. Acum György Dragomán revine cu un roman plasat în acelaşi spaţiu transilvănean cvasificţional, o saga de familie ce reprezintă şi un tablou istoric contemporan.

O adolescentă pe nume Emma, rămasă orfană în urma unui accident, este crescută de bunica ei, o bătrînă cu un trecut învăluit în taine. Bunica o învaţă să descopere magia cotidiană, precum şi propriile-i puteri latente. Emma îşi trăieşte şi povesteşte ultimele momente ale copilăriei şi primele iubiri adolescentine într-un burg transilvănean din 1990, o lume ce îşi caută echilibrul după căderea regimului comunist şi moartea „comandantului suprem”.

Faptul că întreaga poveste este văzută de o fetiţă în prag de maturizare îi conferă un farmec aparte: prin prezenţa supranaturalului, a unor ritualuri bizare, cu tentă fantastică, Rugul glisează imperceptibil spre realismul magic, iar ecourile trecutului, evocate în poveşti paralele, leagă destinele personajelor de o istorie adesea atroce.

extinde
 

Detalii produs

Autor: György Dragomán

Traducător: Ildikó Gábos-Foarţă

Data apariției: septembrie 2015

Titlu original: Máglya

ISBN: 978-973-46-5659-2

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 344

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: comunism, copilărie

 

Opinii editoriale

Rugul e un roman cu trucuri şi capcane, un rug al cărui jar e greu de stins. Te tulbură, te pune pe gînduri, te rumegă între măsele, apoi te scuipă pe podea.”

Könyvesblog

„Pesemne că György Dragomán face apel la un soi de magie, căci reușește să ne determine nu numai s-o «citim» pe Emma, ci și să-i percepem universul prin toate simțurile noastre. Ne familiarizăm cu mirosurile, gusturile, obiectele care o înconjoară, cu amintirile pe care i le evocă acestea. Cu alte cuvinte, ne afundăm atît de mult în realitatea ei senzorială și în reflecțiile legate de aceasta, încît în cele din urmă am putea ajunge să credem că «Emma sunt eu!».”

Jelenkor

„Ceea ce vezi cînd ești copil și adolescent îți influentează puternic personalitatea. Pentru mine a fost un exercițiu neobișnuit să încerc să-mi amintesc și să pun pe hîrtie tot ce am văzut în orașul acela... În Rugul analizez ce se întîmplă cu noi atunci cînd ne cucerim libertatea. Mai mult, un adolescent percepe mult mai acut o astfel de problemă, pentru că ea e strîns legată de căutarea propriei identități. Emma vrea să afle cine e ea, care e trecutul ei și unde se ascunde acea libertate.” 

György Dragomán
György Dragomán
György Dragomán
Autor

György Dragomán este unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori magh...

vezi autor