TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Aparatul de fotografiat

Günter Grass
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Aparatul de fotografiat (2008) este un experiment autobio­grafic in care Günter Grass se foloseste de vocile celor opt copii ai sai si de...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1683-1
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

Aparatul de fotografiat (2008) este un experiment autobio­grafic in care Günter Grass se foloseste de vocile celor opt copii ai sai si de amintirile acestora despre tatal lor, intotdeauna ascuns in spatele masinii de scris. Daca in Decojind ceapa Grass scria despre propria tinerete pina in momentul publi­carii primului roman, Toba de tinichea, de data aceasta vorbeste despre perioada 1960‑1990, vazuta din perspectivele contradic­torii, critice, tandre si uneori acuzatoare ale copiilor sai. Apa­ratul de fotografiat care da titlul cartii este un instrument realmente magic, ce poate surprinde trecutul si viitorul deopo­triva, dar si adevarul dincolo de detaliile trecatoare. Un model Agfa de moda veche, aparatul este folosit de Marie, asistenta lui Grass, iar instantaneele surprinse de aceasta il inspira pe scriitor si ii fascineaza pe copii prin puterea lor asupra vietii si asupra artei. Cartea a fost receptata de critica literara drept un experiment extrem de indraznet, „cea mai buna scriere a lui Grass de multa vreme incoace”.

Autor: Günter Grass
Traducător: Ana Mureşanu
Data apariției: 2010
Editura: Polirom
Titlu original: Die Box. Dunkelkammergeschichten
Pagini: 224
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literatură germană, autobiografic, voci, copii, scriitor, perspective, Agfa, fotografii, experiment
  • Günter Grass Günter Grass - Autor
    Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1999, Günter Grass (n. 16 octombrie 1927 - d. 13 aprilie 2015) poet, nuvelist, dramaturg, sculptor, romancier și grafician german, își cucerește cititorii cu capodopera sa Toba de...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

21 decembrie 2010, Cultura - Elisabeta Lasconi
"Grass se aventureaza la o insolitare socanta a autobiografismului: tatal conturat din amintirile celor opt copiii, intr-un amestec de basm si imagine, de fabulos si concret, de subiectivitate si document (caci aparatul ce imortalizeaza tot ce conteaza pentru autor, obiecte si gravuri proprii, are si el o istorie, fiind salvat din darimaturile Berlinului). Cartea a aparut in Germania in 2008, cu titlul Die Box, denumirea unui vechi aparat de fotografiat de tip Agfa Box. Nobelizatul din 1999 a prins gustul marturisirii, iar romanul autobiografic din 2006 Decojind ceapa a provocat imens scandal mediatic, chiar lansarea «cutiei de poze» a cuprins si promisiunea unei carti noi la care scriitorul deja lucreaza. Se profileaza astfel o trilogie autobiografica, rivalizind poate cu trilogia Danzig-ului?"
12 aprilie 2011, Dilema veche nr. 378 - Marius Chivu
"Daca va place Gunter Grass, daca sinteti curiosi cum mai experimenteaza scriitorul octogenar, daca ati citit cu sufletul la gura Decojind ceapa, inseamna ca deja v-ati luat Aparatul de fotografiat (traducere de Ana Muresanu, Editura Polirom), continuarea marturisilor sale in cheia fictiunii celei mai sofisticate."
L’Express
"Aparatul de fotografiat este o autobiografie deghizata, in care autorul le da cuvintul celor opt copii ai sai, nascuti de patru mame. Scriitorul se strecoara pe neobservate in acest concert de voci pentru a aduna si a inregistra anecdote si confidente, discutii despre amorurile lui sinuoase, despre optiunile politice, calatorii, preferinte estetice si relatii de familie. In chip de comentarii la o serie de instantanee neobisnuite, copiii lui Grass recompun istoria tumultuoasa a propriei familii, aducindu-l in scena, ca niste maestri-papusari, pe tatal lor si povestile sale.” 
Publishers Weekly
"Experiment fictional si, in acelasi timp, o continuare, la un alt nivel, a marturisirilor incepute in Decojind ceapa, Aparatul de fotografiat il numara printre personajele sale pe scriitorul insusi, intr-o ipostaza inedita: aceea de tata. In acest dialog regizat cu subtilitate si maiestrie, amintirile se contrazic sau se suprapun, rivalitatile reinvie si, sub ochiul atotvazator al magicului Agfa Box, dorintele cele mai tainice ies la iveala.” 
Günter Grass
"Pentru mine, politica si literatura nu au fost niciodata contrarii care se exclud: limba in care scriu sufera de politica; tara in care scriu indura din greu consecintele politicii sale; cititorii cartilor mele sint, ca si mine, autorul, marcati de politica. Ar avea prea putin sens sa caut idile apolitice, caci, pe nesimtite, chiar si metaforele lunii au devenit macabre.” 

Opinia cititorilor