TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Ultima comandă

Graham Swift
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Romanul Ultima comanda este o poveste despre identitate, iubire si loialitate, interesanta si impresio­nanta mai ales prin circumstantele sociale...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0325-1
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Romanul Ultima comanda este o poveste despre identitate, iubire si loialitate, interesanta si impresio­nanta mai ales prin circumstantele sociale pe care ni le propune autorul, situind actiunea intr‑o Londra postbelica, proletara. Patru barbati se intilnesc in circiuma lor preferata dintr‑un cartier muncitoresc al Londrei. Sint pe cale sa por­neasca intr‑un pelerinaj ce are ca tel imprastierea cenusii unui tovaras din razboi, Jack Dodds, prieten a trei dintre ei si tata adoptiv pentru al patrulea. Dar, inainte sa ajunga in oraselul de pe malul marii unde vor duce la indeplinire „ultima comanda” a regretatului Jack, complicatele relatii dintre cei patru, implicindu‑le de asemenea pe sotiile si copiii lor, se dezvaluie lent, prin impletirea multiplelor fire narative si a vocilor personajelor. Dincolo de prietenia si de loialitatea care ii leaga, fiecare are un secret intunecat, iar in dialogul lor molcom si aparent banal se pot ghici vinovatii, tra­dari si resentimente puternice, pe cale sa rabufneasca. 

Roman distins cu prestigiosul Booker Prize in 1996 si ecranizat in 2001, cu Michael Caine si Helen Mirren in rolurile principale. 

Autor: Graham Swift
Traducător: Cristina Poenaru, Petru Creţia
Data apariției: 2009
Editura: Polirom
Titlu original: Last Orders
Pagini: 392
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură engleză, Booker Prize, identitate, iubire, social, Londra, postbelic, proletari, pelerinaj, prietenie, secret întunecat, resentimente, ecranizare
 • Petru Creţia
  Traducător
  Graham Swift Graham Swift - Autor
  Graham Swift s‑a nascut in 1949 la Londra si a studiat la Dulwich College si Queen’s College (Cambridge), iar apoi la Universitatea din York. Este unul dintre cei mai apreciati romancieri contemporani din Marea Britanie. In anul 1983 a fost inclus de Book...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Graham Swift
  Autor
  Petru Creţia Petru Creţia - Traducător
  Petru Creţia (1927-1997), important filolog, elenist, editor, traducător, eseist. În perioada 1952-1971 a urmat o carieră universitară, fiind asistent, apoi lector la Secţia de limbi clasice a Facultăţii de Litere din Bucureşti. În anii...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

octombrie 2009, Dilemateca - Codrin Liviu Cuţitaru
"Fictiunea lui Swift devine un edificiu migalos, edificiu situat pe un teren miscator – al psihologiei individuale si colective. Faptul ca arhitecturile lui sofisticate ramin in picioare, in asemenea conditii, este un argument al artei narative a scriitorului."
9 octombrie 2011, Cultura, nr. 38 - Rodica Grigore
"Ultima comanda rescrie – si reciteste – pagini esentiale ale literaturii de limba engleza, cita vreme autorul isi asuma pe deplin toate experimentele modernismului, iar constructia generala a cartii tinde sa fie structurata, nu o data, astfel incit sa urmeze modelele de functionare ale gindirii, nu doar pe cele ale vorbirii – fie ea si colocviala, Graham Swift reusind, asadar, sa duca mai departe ceea ce incepuse Virginia Woolf mai cu seama in Valurile, text oscilind permanent intre trecut si prezent, prin intermediul monologurilor interioare ale personajelor. Numai ca la Graham Swift acest flux al constiintei devine si lucid efort de meditatie nu doar asupra existentei personajelor implicate, ci de-a dreptul asupra conditiei umane, aducind, indirect, in centrul atentiei, secolul XX in ansamblu, marcat de conflagratii mondiale si de violenta, toate de natura a pune insasi speranta in viitor sub un urias semn al intrebarii."
6 martie 2011, Echinox - Narcisa Braşoveanu
"Continutul narativ e aici construit astfel incit sa reuneasca simultan evenimente disparate, iar actorii-naratori, prin povestirile individuale intretesute, creeaza, in ordinea tabulara, o spatialitate extinsa temporal. Mai mult, prezenta golurilor informationale si a celor vizuale, precum si a capitolelor individualizate, a locurilor investite cu trasaturile temporale ale prezentului deigetic si, in cele din urma, paradoxurile de natura paraleptica (capitolul in care Jack Dodds apare in cadrul naratiunii de parca ar fi inca in viata) reprezinta tot atitea strategii de „spatiere” a povestirii. Departe de a fi un scriitor aflat in lumina reflectoarelor, Graham Swift este unul dintre scriitorii postmodernisti britanici atipici, remarcindu-se mai degraba prin izolarea fata de publicul cititor, dar si prin slaba aderenta comunicativa cu agentii domeniului publicistic."
19 noiembrie 2009, Orizont - Elena Crasovan
"Cartea este foarte bine scrisa, itele povestilor divergente sint maiestrit manipulate, secretele – gradual dezvaluite. Naratiunea principala se desfasoara intr-o singura zi, relatind viata obisnuita a unor oameni comuni. Dar, printre intimplari cotidiene, ies la iveala tragedii personale, iubiri tradate, asteptari inselate, multe lucruri niciodata spuse, intr-o ultima calatorie, un priveghi care incepe intr-un pub din Londra, continua intr-o masina inchiriata si se incheie pe cheiurile din Sud, la Margate, odata cu aruncarea in mare a cenusii lui Jack Arthur Dodds. Mortul e, de fapt, protagonistul, prezent de la inceput pina la sfirsit. Cutia cu cenusa ii reuneste pe toti in barul „lor”, de ea se impiedica pe rind prietenii, si-o paseaza, o ratacesc, nu stiu cum se cuvine s-o tina, ce ar trebui sa faca cu ea. Si impiedicindu-se de aceste „ramasite”, personajele il invoca mereu pe Jack cel viu, cu amintirile necosmetizate ale celor patruzeci de ani traiti alaturi."
Sunday Times
"Un roman care priveste in fata efemeritatea existentei umane si totodata aduce un omagiu simplu si nesentimental curajului de a-ti infrunta soarta.” 

Opinia cititorilor