TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Lumina zilei

Graham Swift
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Lumina zilei (2003) are aparenta unui roman politist, al carui pretext este o crima pasionala. Misterul ce urmeaza a fi dezlegat nu priveste insa...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-46-0473-2
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Lumina zilei (2003) are aparenta unui roman politist, al carui pretext este o crima pasionala. Misterul ce urmeaza a fi dezlegat nu priveste insa autorul crimei, ci imprejurarile care l-au impins sa comita acest gest disperat. Povestea dureroasa din spatele asasinatului este relatata din perspectiva anchetatorului, George Webb, detectiv particular si fost politist. Amanuntele crimei sint dezvaluite treptat, suprapunindu-se cu episoade disparate din trecutul acestuia – printre altele, sfirsitul carierei sale de politist in urma unui caz nefericit, cu implicatii familiale majore. Pendularea intre trecut si prezent aduce la lumina zilei drame si secrete fascinante, ce se intrepatrund intr-un montaj narativ complex. Reflectiile si intrebarile personajului arunca o noua lumina asupra intimplarilor marunte ale vietii. Cine este cel urmarit si cine este urmaritorul? Cind trebuie sa renuntam la statutul nostru de observatori pentru a ne implica in actiunile celor din jur? George Webb cauta sa descopere resorturile profunde ale actiunilor umane, irationalitatea ascunsa sub aparente, fatalitatea pasiunilor devoratoare.
Stilist redutabil, autorul efectueaza in acest roman un adevarat tur de forta. Naratiunea propriu-zisa este concentrata la maximum, pe parcursul unei singure zile de noiembrie din anul 1997 si intr-un colt al Londrei delimitat de Wimbledon, Fulham si Putney Vale. Limbajul condensat, ca intr-un raport de politie, contrasteaza in chip admirabil cu subtilitatea rasturnarilor de sensuri si a observatiilor neasteptate.

Autor: Graham Swift
Traducător: Luana Schidu
Data apariției: 2006
Editura: Polirom
Titlu original: The Light of Day
Pagini: 448
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură engleză, beletristică, roman poliţist, crimă pasională, detectiv particular, drame, secrete, londra
  • Graham Swift Graham Swift - Autor
    Graham Swift s‑a nascut in 1949 la Londra si a studiat la Dulwich College si Queen’s College (Cambridge), iar apoi la Universitatea din York. Este unul dintre cei mai apreciati romancieri contemporani din Marea Britanie. In anul 1983 a fost inclus de Book...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

septembrie 2007, Dilemateca - Răzvan Petrescu
"Citesti cartea aproape cu aceeasi placere din copilarie, pe care o credeai pierduta pentru totdeauna. Sigur, la mijloc e si traducerea excelenta, perfect balansata, a Luanei Schidu – ma intreb ce-o fi simtit cind Webb spune la un moment dat ca traducatorii sint niste umbre, doar niste jumatati de oameni. Eu as fi scos fraza asta. In fond, macar la atita sa aiba dreptul si traducatorii, sa taie ce-i intristeaza. Din fericire si absolut nefiresc, in ultimii zece ani au aparut citiva super traducatori, tineri, printre ei si domnisoara Schidu (laureata a Premiului pentru Anglistica «Andrei Bantas»), care ne fac vietile mai usoare, mai cinstite, mai infidele, mai periculoase. Cititi Lumina zilei noaptea, nu va veti mai duce a doua zi la serviciu. Nici nu merita."
martie 2007, Glamour - Ana Maria Sandu
"George Webb, un detectiv particular, este cel care relateaza povestea. Nu numai ca nu se rezuma la rolul de simplu observator, ci se implica afectiv in cazul in care incearca sa-l rezolve: o crima pasionala.Pe masura ce ancheta avanseaza, lucrurile se complica. Pendularea intre trecut si prezent il face pe detectiv sa scoata la iveala o gramada de drame si de secrete. Ale celor implicati in acest caz, dar si ale lui. George incearca sa inteleaga mecanismul care face posibil ca mina care mingiie sa ridice si cutitul si sa injunghie cu singe rece. Si, un amanunt important, in timp ce pe masa din bucatarie se afla mincarea preferata a lui Bob Nash (medicul ginecolog asasinat). O poveste palpitanta, cu iz de policier si multe implicatii psihologice."
15 martie 2007, Cultura - Cătălin Sturza
"Care e legatura dintre profesia de detectiv si cea de scriitor? Aflati citind romanul lui Swift, in care identitatea criminalului iese rapid la iveala si in care detectivul e plictisit si plicticos. Adevaratul mister: reteta insasi a romanului politist."
10 februarie 2007, Suplimentul de cultură - Ana-Maria Onisei
"Cind m-am apucat de citit Lumina zilei, am pornit cu prejudecata ca probabil o sa am de-a face cu o banala istorioara politista, in care tensiunea maxima va fi direct legata si provocata de elucidarea crimei. Numai ca – si aici intervine partea frumoasa – crima e doar pretextul unei cazuistici a introspectiei. De fapt, intreaga poveste (totusi bine legata) e parca inventata pentru a servi drept... element introductiv. Cu alte cuvinte, interesant trebuie sa fie nu "subiectul" in sine al romanului, cit ceea ce face obiectul lui: transformarile naturii umane, prinse intre moralitate si imoralitate, esec si succes, iubire si inselaciune. Iar bucatile puzzle-ului sint adunate – cu suficienta maiestrie stilistica – rind pe rind si asamblate intr-un peisaj cu nuanta dramatica."
1 februarie 2013, Tribuna, nr. 230 - Virgil Stanciu
"In The Light of Day (Lumina zilei traducere romaneasca de Luana Schidu, Polirom, 2006), autorul imprumuta formula romanului politist, naratiunea luind forma unei anchete si naratorul fiind insusi investigatorul, dar accentul, departe de a cadea pe spectaculos, este plasat pe psihologia personajelor implicate, pe nevoia de a cunoaste resorturile ascunse ale actiunilor umane, profilul psihologic din spatele comportamentului, modul in care trecutul nedeslusit influenteaza, ba chiar determina, actiunile prezente."
New York Review of Books
"Swift este, cu siguranta, unul dintre cei mai buni romancieri contemporani ai Angliei.” 

Opinia cititorilor