TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Trei zile cu mama

Francois Weyergans
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Un roman in care Francois Weyergans incearca sa-i aduca un omagiu mamei sale, dar si sa-si reconstituie propria copilarie. Numai ca, in cuprinsul...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-46-0392-2
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Un roman in care Francois Weyergans incearca sa-i aduca un omagiu mamei sale, dar si sa-si reconstituie propria copilarie. Numai ca, in cuprinsul cartii, autorul devine naratorul Weyergraf, care isi inventeaza, la rindul sau, un Graffenberg, care va inventa un Weyerstein, fiecare comunicindu-i celuilalt una dintre cele mai neplacute experiente traite de un scriitor: blocajul creator, neputinta creatoare, angoasa, incremenirea in proiect. Multiplicind la nesfirsit vocile narative, ca intr-un joc de oglinzi, Weyergans-autorul dezvaluie, de fapt, omul din spatele mastilor succesive pe care le adopta. Carte in carte, o poveste in alta poveste, un caleidoscop din care cititorul isi poate reconstitui singur romanul preferat.

Autor: Francois Weyergans
Traducător: Dan Radu Stănescu
Data apariției: 2006
Editura: Polirom
Titlu original: Trois jours chez ma mère
Pagini: 224
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură franceză, beletristică, premiul goncourt, blocaj creator, angoasă, joc de oglinzi
  • Francois Weyergans - Autor
    Om de litere, de imagine si de teatru, Francois Weyergans s-a nascut in 1941, la Bruxelles. Asemenea tatalui sau, el insusi prozator, eseist, critic literar si de film (al carui portret il regasim in romanul lui Weyergans din 1997, Franz si Francois), incepe sa publice, inca din adolescenta, articole de critica cinematografica. In 1961, la doar douazeci de ani, realizeaza primul sau film (despre Maurice Bejart, care-i va ramine prieten si ii va servi ulterior drept...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

septembrie 2006, Elle - Mihaela Spineanu
"Iata si autorul care i-a suflat premiul Goncourt lui Michel Houellebecq, anul trecut, cu acest roman. Roman al carui erou, nu incape indoiala, este chiar autorul insusi (care, de altfel, ne lasa sa deducem asta foarte clar, dupa numele personajelor, aproape identice cu cele ale sotiei si fiicelor sale). Sintem, astfel, partasi cu totii la actul de creatie a unei carti si la ce inseamna sa fii scriitor."
septembrie 2006, Unica - Luana Mureşan
"La 30 de ani, femeia ajunge la apogeul feminitatii, la 40 de ani, barbatul ajunge la criza maturitatii, dar la 50 de ani ce se mai intimpla? Weyergans a luat in serios criza de la 50 de ani si a cistigat cu ea, anul trecut, prestigiosul premiu Gongourt. Poti sa-ti iei oricind viata de la capat? Poti sa chemi inspiratia de scriitor atunci cind pagina ride de tine, alba? Poti sa te ascunzi de tine si sa te regasesti in acelasi timp? Nu e o povestioara usoara, e o carte pentru orele cu chef de meditatie."
5 august 2006, Suplimentul de cultură - Bogdan-Alexandru Stănescu
"Ironia e ca acele trei zile cu mama despre care cei trei autori-naratori vorbesc intruna nu se intimpla niciodata: ba da, dar in absenta mamei, si sint cinci, nu trei. Nu prea ai ce povesti mare lucru din cartea lui Weyergans. Ce e de povestit in cazul unui scriitor de 50 si de ani, care ramine etern copil, care ar vrea sa-si vada mama mai des etc. Este o «poveste» atit de simpla, atit de «mica», incit poate parea ciudat, intr-adevar, ca a fost preferata caramizii apocaliptice a lui Houellebecq..."
31 iulie 2006, Evenimentul zilei - Elena Vlădăreanu
"Volumul sau de aproximativ 200 de pagini este construit dintr-o serie de istorii personale, toate avind in centru cite o femeie, care nu e mama, de fapt, un simplu pretext narativ. Riscul acestui roman foarte masculin, despre femei, sexualitate si crizele prin care trece un scriitor aflat in pana de inspiratie, este sa se spuna despre el ca tehnica nu-l poate salva de lipsa povestii. Altii insa vor fi fascinati tocmai de tehnica si nu vor mai cauta firul epic printre atitea fantezii sexuale si angoase artistice."
3 august 2006, Jurnalul naţional - Sebastian S. Eduard
"Trei zile cu mama este un roman polifonic, o dramatizare tragicomica a uneia dintre cele mai neplacute experiente traite de un scriitor: blocajul creator. Multiplicind la nesfirsit vocile narative ca intr-un joc de oglinzi, Weyergans-autorul dezvaluie, de fapt, omul din spatele mastilor succesive pe care le adopta, cu neputinta, fobiile, angoasele si esecurile sale. Un roman in care Francois Weyergans incearca sa-i aduca un omagiu mamei sale, dar si sa-si reconstituie propria copilarie."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus