TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Bastarda Istanbulului. (Ediţia 2007)

Elif Shafak
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Bastarda Istanbulului este un roman fascinant, plin de forta, ironie si culoare, in care se impletesc libertatea si opresiunea, cultul trecutului si...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1047-1
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback

MAI MULTE DESPRE CARTE

Bastarda Istanbulului este un roman fascinant, plin de forta, ironie si culoare, in care se impletesc libertatea si opresiunea, cultul trecutului si refuzul sistematic al acestuia, misticismul si agnosticismul, realul si fantasticul, memoria si uitarea. Abordarea indrazneata a trecutului violent al tarii sale, a conflictelor politice si etnice, si in special refe­rintele la genocidul armean din 1915, i-au atras de altfel lui Elif Shafak acuzatia de „ofensa la adresa identitatii turce”, acuzatie la care s-a renuntat in cele din urma in septembrie 2006, din lipsa de probe. Bastarda Istanbulului nu este cartea unei singure povesti, in cuprinsul sau scriitoarea tese cu maiestrie firele unui sir nesfirsit de istorii care se ramifica, se pierd o clipa in negura trecutului, ies din nou la suprafata, se intersecteaza, se impletesc. Plin de figuri feminine puternice si de neuitat, acest roman provocator a impus-o pe Elif Shafak ca pe o stea in ascensiune a litera­turii mondiale.

Autor: Elif Shafak
Traducător: Ada Tanasă
Data apariției: 2007
Editura: Polirom
Titlu original: The Bastard of Istanbul
Pagini: 376
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură turcă, conflicte etnice, genocidul armean, orient, satiră, istorie, beletristică
  • Elif Shafak - Autor
    Scriitoare de origine turca, Elif Shafak s-a nascut in Franta, la Strasbourg, in 1971. Si-a petrecut copilaria si adolescenta in Spania, apoi a revenit in Turcia, impreuna cu familia sa. In prezent este profesor la Departamentul de Studii despre Orientul Apropiat al Universitatii din Arizona. A debutat in literatura in 1994, cu povestirea Kem Gozlere Anadolu, insa a obtinut succesul si recunoasterea publicului turc cu primul sau roman, Sufistii, publicat in 1997....
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

Southest European Times
"Scriitoarea Elif Shafak din Turcia a fost achitata joi (21 septembrie), la scurt timp dupa inceperea procesului sau la Istanbul. Cea mai citita scriitoare a tarii a fost acuzata de «insultarea caracterului national turc» pentru remarcile facute de un personaj din ultimul sau roman cu privire la uciderea in masa a armenilor in ultimii ani ai Imperiului Otoman. Cazul are legatura cu romanul lui Shafak, Baba ve Pic (Tata si Bastard), care a fost publicat in martie si a carui versiune engleza urmeaza sa fie lansata la sfirsitul acestui an sub titlul Bastardul din Istanbul. Intr-un pasaj, un personaj etnic armean spune ca familia sa a fost ucisa de «macelarii turci» si descrie mortile acestora ca fiind un «genocid»."
nr. 18/2007, Ararat - Cosmin Garbiş Tomescu
"Un roman extrem de bine elaborat in plan compozitional, un roman-dezbatere despre rolul si locul femeii in destinul omenirii. Ele dau tonul in aceasta carte, cum tot ele sint cele care imping lumea inainte. Elif Shafak cu Bastarda Istanbulului se inscrie in seria celor mai importanti scriitori ai inceputului de veac XXI."
iulie 2006, Gandul - Diana Popescu
"Autoare de best-seller-uri. Profesor la Universitatea din Arizona. Insarcinata in sase luni. «Candidata» la puscarie. Elif Shafak este numele cel mai recent adaugat pe lista neagra a Turciei. Fara pusti cu luneta, fara grenade, fara mine antipersonal. Doar cu tastatura computerului. Asa se razboiesc intelectualii turci cu un sistem care nu suporta criticile. Si, fiindca nu se face «vinovat» de toleranta, regimul de la Ankara e hotarit sa-i pedepseasca pe cei care-si permit opinii contrare celor oficiale. Cadre universitare, jurnalisti si romancieri au fost condamnati pentru criticile aduse sistemului. Acum e rindul lui Elif Shafak sa riste trei ani de inchisoare, daca e gasita vinovata. Acuzatia care i se aduce este cea de a fi insultat «turcismul», sentimentul national si valorile oficiale ale statului. Articolul 301 din Codul Penal turc a fost introdus anul trecut. In baza lui au fost condamnate deja 60 de persoane."
decembrie 2007, Dilemateca - Marius Chivu
"Un roman consistent si solicitant, foarte cultural, cu o structura complexa si cu multe povesti secundare, plin de umor si de nostalgie, atent la detaliile specifice si, mai ales, curajos si ambitios printr-o problematica extrem de delicata."
Washington Post Book World
"Elif Shafak isi construieste romanul intr-un mod care aminteste de povestitorii traditionali: intrerupe firul actiunii, revine asupra unor detalii, miscindu-se in voie de la ororile trecutului la patologia prezentului prin intermediul experientei a patru generatii. Iar cititorul realizeaza treptat ca datoria de a-si asuma propria istorie, cu partea sa de greseala si de vina, este valabila nu doar pentru popoare, ci si pentru fiecare om in parte." 
Booklist
"O poveste complexa, ironica, dramatica si indrazneata, care poate fi citita, in acelasi timp, ca o reflectie despre puterea tamaduitoare a compasiunii, ca un stralucit roman de idei, ca o poezie de dragoste inchinata Istanbulului si ca o satira senzuala si provocatoare." 
Publishers Weekly
"In cel de-al doilea roman al sau scris in limba engleza, prozatoarea turca Elif Shafak abordeaza problema identitatii nationale intr-un stil devenit inconfundabil. Elif Shafak face din tabuurile politice o componenta esentiala a unui roman profund si captivant despre modul in care vietile omenesti sint modelate de legaturile de familie, apartenenta culturala si jocul intimplarii." 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus