TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Ministerul durerii

Dubravka Ugrešić
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Ministerul durerii (2005) este un roman despre nostalgia apartenentei, despre farmecul si oroarea trecutului recent. Protagonista acestuia, Tanja...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1810-1
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback

MAI MULTE DESPRE CARTE

Ministerul durerii (2005) este un roman despre nostalgia apartenentei, despre farmecul si oroarea trecutului recent. Protagonista acestuia, Tanja Luciä, paraseste Zagrebul devastat de razboi si ajunge sa predea limba si literatura fostei Iugoslavii la Universitatea din Amsterdam unei grupe de studenti, la rindul lor exilati. Confruntata cu dificultatea de a gasi un teren comun pentru discutii, Tanja transforma seminariile intr-un program experi­mental de terapie literara, menit sa exorcizeze demonii prezentului si sa redescopere o coeziune distrusa de razboi. Acest periplu al memoriei aduce la suprafata obiecte, gesturi, mirosuri si gusturi uitate, dar si rani nevindecate inca, ale caror consecinte se vor dovedi fatale.

Autor: Dubravka Ugrešić
Traducător: Octavia Nede
Data apariției: 2010
Editura: Polirom
Titlu original: Ministarstvo boli
Pagini: 324
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură croată, Amsterdam, imigranți, Iugoslavia, război, nostalgie, oroare, terapie literară, Sarajevo, Prix Femina
  • Dubravka Ugrešić - Autor
    Dubravka Ugrešić s-a nascut in 1949, in Kutina, Croatia. A urmat studiile Universitatii din Zagreb, cu dubla spe­cializare in limba rusa si in literatura comparata; timp de douazeci de ani a lucrat la Institutul de Teoria Literaturii in cadrul aceleiasi universitati, urmindu-si, de asemenea, cariera de scriitoare. Literatura rusa de avangarda i-a stirnit interesul si, in cadrul unui program editorial international, a redescoperit scriitori rusi uitati,...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

nr. 42, 2010, România literară - Ana Chiriţoiu
"Romanul acesta e o poveste personala, cu care unii s-au identificat, altii nu. Ministerul durerii, al doilea volum al Dubravkai Ugresic tradus (excelent) in romineste de Octavia Nedelcu, dupa Muzeul capitularii neconditionate, e publicat, iata, intr-o tara din care aproape patru milioane de oameni din toate categoriile sociale sint plecati la munca in strainatate. Tanja Luciæ, personajul principal, profesoara plecata din Croatia care ajunge sa predea limba si literatura din fosta Iugoslavie unui grup de exilati ca si ea, la Amsterdam, e gonita de-acasa de spectrul razboiului si-al nationalismului agresiv. Dar analiza intreprinsa asupra siesi si a studentilor sai, cu o luciditate de care numai depresivii sint in stare si cu o bogatie de nuante care nu e stilizare, ci o inevitabila si onesta asumare a fragmentarii, poate servi ca ecou literar si experientelor celor exilati din alte motive decit razboiul – cel putin pina se va gasi un scriitor romin care sa scrie despre ceea ce fara-ndoiala ca reprezinta fenomenul cel mai caracteristic al tranzitiei post-comuniste. Ministerul durerii vorbeste despre o tranzitie intreprinsa pe cont propriu, despre o intensa cautare a identitatii care e in acelasi timp si un refuz al ei si despre destramarea interioara a celor care isi cauta locul stiind ca nu si-l vor mai gasi niciodata, fiindca lumea se schimba, iar tara si limba in care s-au nascut – si e valabil nu doar pentru locuitorii fostei Iugoslavii – pur si simplu nu mai exista."
Dubravka Ugresic îin dialog cu Ana Chiriţoiu, nr. 42, 2010, România literară - Dubravka Ugresic
"Doar nebunii au o identitate stabila, mereu egala cu sine. Tocmai din cauza fricii pe care ti-o poate trezi faptul ca totul in jurul nostru e intr-o schimbare permanenta, oamenii se tin atit de tare cu dintii de identitate. Recent a fost la Belgrad o parada gay; de ce oare atitor oameni le e greu sa accepte ideea ca exista gay? E vorba de identitate. Iar din teama de diferenta, te apuci de ce ti-e la-ndemina: steagul, stema, limba, genul, nationalitatea. Dar mai ales etnia – apartin tribului meu, stiu cine sint. Dar daca nu ii apartii? Frica de excluziune duce direct la fascism."
ianuarie 2011, Dilemateca - Ştefania Mihalache
"Dubravka Ugresic implineste un prototip de scriitor de care simtim, adesea, o nevoie acuta: scriitorul despre care nu ti-e teama sa spui ca e «angajat» politic sau social, scriitorul care face, prin limpezimea si acuratetea si calitatea esteticaa scrisului sau, ca acest cuvint, «angajat», sa poata fi alaturat fara grija celui de «literatura», stergind o intreaga istorie semantica nefericita. Nenumaratele premii europene importante obtinute de scriitoarea stabilita la Amsterdam intaresc, de altfel, senzatia ca acest profil de scriitor umple un loc vital in peisajul artistico-geo-politic, cu atit mai mult cu cit acesta devine mai global. Vocea puternica a unui scriitor dintr-o cultura mica depaseste spatiul zisei culturi, daca are doua mari calitati: este lucida si stie sa-si asume istoria fara s-o absolutizeze."
4 noiembrie 2011, Corso - Alina Purcaru
"Subiectul cartii acesteia este, in linii mari, exilul, iar in detaliu, relatia unei profesoare de sirbo-croata, stabilita la Amsterdam, cu grupa ei de studenti, tot emigranti. Marele subiect e insa „yugo-nostalgia”, dezradacinarea, amintirile, ranile si antidoturile purtate peste granita, indiferent de virsta. In carte incape si registrul grav, si ironia alba, si comicul, si foarte multe semne de intrebare, care se potrivesc de fapt oricarui spatiu localizat in geografia problematica a Estului."
27 mai 2011, Observator cultural nr. 576 - Luminiţa Voinea-Răuţ
"Citind Ministerul durerii, imi pare ca aud tipatul din tabloul lui Edvard Munch. „Ai nostri”, conchide autoarea, „umbla goi prin oras, ca in jungla, cu totii sint ingroziti. Se adulmeca pe strada, se recunosc dupa nefericirea comuna. Toti par sa poarte pe obraz amprenta unei palme invizibile”. Pe protagonista cartii o fascineaza nisipul. Din nisip se construiesc castele luate apoi de val. Nisipul e vremelnic, asa cum vremelnica e viata acestor fosti yugo, cu to"ata yugo-nostalgia lor. Poate copiii lor vor reusi sa scape de povara acestei vremelnicii."
Sunday Telegraph
"O tema dificila, exilul, dublata de o scriitura inteligenta si ironica, plina de gratie si simplitate, iata ce ofera Dubravka Ugrešić” 
The Independent
"Mai presus de orice, Dubravka Ugrešić descrie abilitatea de a supravietui si de a-ti spune povestea, chiar si atunci cind te afli in ghearele disperarii, lipsit de orice speranta in fata absurditatii razboiului si a pierderii identitatii”   
The Guardian
"Ministerul durerii este un roman complet, curajos, plin de spirit, in acelasi timp un roman de o rara simplitate, in care ambitiile literare se impletesc minunat cu viziunea politica.”   

Opinia cititorilor