TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Mitra PO-DOL-MITRA0-11-N-001
Mitra
Vezi
galerie

Mitra

de Doris Lessing

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #205483

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Mitra (The Cleft, 2007) este o cronica fictiva a evenimentelor care au dus la facerea lumii, compusa din frinturile de informatii pe care le are la dispozitie un istoric din epoca romana. Avem de‑a face, prin urmare, cu doua epoci apuse, insa din intrebarile pe care si le pun personajele, ni se sugereaza, cu blinda ironie, ca s-ar putea sa nu fim foarte departe nici in ziua de azi. Claritatea si simplitatea expunerilor obliga cititorul sa revada lucrurile intr-o forma redusa la esential, in special in privinta relatiilor dintre barbati si femei, dar fara sa ocoleasca marile teme si temeri ale oamenilor – vina, riscul, violenta, razbunarea, curiozitatea, increderea; capacitatea de-a ne dori lucruri diferite, schimbarea sau, dim­potriva, inclinatia de-a ne lasa angrenati intr-un sistem, intr-un stil de viata, care doar pare sa dureze o vesnicie.

Premiul Nobel pentru literatura 2007

extinde
 

Detalii produs

Autor: Doris Lessing

Traducător: Anca Gabriela Sîrbu

Data apariției: 2011

Titlu original: The Cleft

ISBN: 978-973-46-2024-1

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 200

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 120g/m

Editura: Polirom

Teme: încredere, răzbunare

 

Opinii editoriale

"In Mitra, Doris Lessing incearca sa reinventeze povestea de inceput a oamenilor, „originea speciilor”, rasturnind mitul biblic. Spusa de un senator si istoric roman (care pune cap la cap fragmente din niste documente secrete transmise initial din gura-n gura, cu dublu emitent, feminin si masculin si deci cu varianta duala, relativitatea fiind astfel asigurata), povestea primei comunitati umane ne ofera imaginea unor fiinte primordiale – Mitre – traind intr-o comunitate paradiziaca (Mitra este numele stincii de culoare rosie care guverneaza viata fiintelor omenesti, dar si denumirea organelor genitale feminine, sinonima fiind cu deschizatura/ despicatura)."

29 decembrie 2011, Revista Cultura, nr. 51 - Dana Pîrvan-Jenaru

"Cine a fost mai intii: barbatul sau femeia? De ce femeile au nevoie de cuib, iar barbatii se aventureaza in locuri noi, vor sa cunoasca si sa cucereasca alte lumi? In ce imprejurari au descoperit sexualitatea si nasterea, boala si moartea? Si cum s-a perpetuat si s-a accentuat diferenta ce azi provoaca dezbateri si studii savante? Iata un sir de intrebari carora Doris Lessing le cauta raspunsurile in Mitra (The Cleft, 2007), roman extraordinar aparut in acelasi an cu „nobelizarea” scriitoarei.
Doris Lessing reuseste sa evite si feminismul si misoginismul, urmareste din aproape in aproape diferentele dintre femei si barbati, de care si unii si altii devin constienti treptat."

16 septembrie 2011, Ziarul de duminică, nr. 37 - Elisabeta Lasconi

"Doris Lessing are o apetenta extraordinara fata de straniile vulnerabilitati ale oamenilor, iar descrierile relatiilor dintre ei sint de o frumusete cutremuratoare.”

The Times

"Rasa umana a spus povesti inca de la inceputurile ei. (...) Povestile si spunerea povestilor – iata cea mai pretioasa mostenire pe care o avem. Toata intelepciunea zace in povestile si cintecele noastre. Prin povesti ne construim experientele. Este cit se poate de simplu: s-a nascut, a trait, a murit. Iata modelul povestilor noastre – un inceput, un mijloc si un sfirsit. Structura exista in mintile noastre.”

Doris Lessing

"Mitra este o explorare a unei lumi primitive, a felului in care ar fi putut sa arate daca ar fi fost populata in intregime de femei – niste creaturi lenese, dependente de comunitate, lipsite de scopuri sau intentii – si mai ales a haosului care s-ar fi creat atunci cind, din senin, fara nici o explicatie, s-ar fi nascut primul baiat.” 

The Observer

"Intregul volum este o fabula, iar subiectul satirei il reprezinta modelele comportamentale, neschimbate in timp, ale femeilor si barbatilor. In lumea fiintelor primitive, care invata sa se adapteze unele cu altele, femeile nu pot intelege neglijenta barbatilor, care nu sint in stare sa asculte, iar barbatii sint scosi din sarite de criticile si reprosurile femeilor...” 

New Statesman

 "Originea speciilor, revizuita... ironic, provocator, epic, eretic, postmodern, intr-o descriere cit se poate de vie.” 

The Miami Herald