TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Carnetul auriu

Doris Lessing
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Caietul auriu (1962) este povestea unei scriitoare, Anna Wulf, a celor patru carnete in care isi inregistreaza viata si a incercarii ei de-a le uni,...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1002-0
EAN-16: 978973461002
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

Caietul auriu (1962) este povestea unei scriitoare, Anna Wulf, a celor patru carnete in care isi inregistreaza viata si a incercarii ei de-a le uni, in final, intr-un al cincilea carnet, auriu. Anna Wulf este in acelasi timp personajul unei nuvele, intitulata Femei libere, „care scrie patru carnete, si nu doar unul pentru ca, dupa cum ea insasi recunoaste, trebuie sa separe lucrurile intre ele, pentru a evita haosul, informitatea, esecul...” – noteaza, in prefata romanului, Doris Lessing.
Astfel incit cele patru carnete ale Annei se impletesc cu fragmente dintr-o realitate aparenta, a vietii ei, a copiilor ei, a fostilor amanti. Stilul postmodern este o trasatura de baza a cartii, desi autoarea insista ca lectura sa tina seama mai degraba de temele serioase ale romanului. Carnetul negru inregistreaza experientele Annei in timpul razboiului, cel rosu momente din perioada in care era membra a Partidului Comunist, cel galben povestea unei iubiri, iar cel albastru amintiri si visuri. Este un roman cu mai multe povesti, iar autoarea ne anunta inca de la inceput sa fim atenti la o tema anume, a esecului, „care, uneori, atunci cind oamenii se prabusesc, devine o modalitate de a-si vindeca propriile false dihotomii si separari”.

Experiment literar si joc indraznet cu multiple perspective, Carnetul auriu este considerat o adevarata Biblie a feminismului: „Cea mai importantă opera a lui Doris Lessing, Carnetul auriu ea a influentat gindirea si sentimentele unei intregi generatii de femei.” (New York Times Book Review)

Doris Lessing este laureata a Premiului Nobel pentru Literatura (2007).


Autor: Doris Lessing
Traducător: Ciprian Şiulea, Cristiana Vişan
Data apariției: 2011
Editura: Polirom
Titlu original: The Golden Notebook
Pagini: 776
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literatură engleză, beletristică, roman, scriitoare, jurnal, postmodernism, război, Partidul Comunist, iubire, amintiri, visuri, eşec, dihotomie
  • Doris Lessing - Autor
    Doris Lessing (Doris May Tayler) s‑a nascut in Persia (actualul Iran) pe 22 octombrie 1919, din parinti britanici. Ulterior, familia ei s‑a mutat in Rhodesia de Sud (in prezent, Zimbabwe). Primul roman, The Grass Is Singing, o reflectare a propriei copilarii petrecute in Africa neagra, a aparut in 1949. Atrasa de ideologia comunista, se disociaza definitiv de aceasta pe la mijlocul anilor ’50, in urma denuntarii abuzurilor regimului stalinist. Intre 1951...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

nr. 62, iulie 2011, Dilemateca - Ştefania Mihalache
"Vitalitatea romanului lui Doris Lessing sta in contradictie si cu faptul ca este situat in conditiile unei imposibilitati culturale; din mijlocul dialecticii marxist-comuniste combinata cu tensiunile rasiale si cu un „spirit al veacului” derulat dupa razboi, autoarea sufera de nostalgia unitatii clasice. O carte careia i s-a aplicat o eticheta hotaritoare – „Biblia feminismului”, (…) celebrul Carnet auriu – insotit ulterior de o prefata explicativa a autoarei – este un fenomen cultural care-si pastreaza inca vitalitatea."
7 mai 2011, Suplimentul de cultură nr. 313 - Codrin Liviu Cuţitaru
"Romanul masiv The Golden Notebook/Carnetul auriu, publicat de autoare in 1962 (si tiparit recent, la Polirom, intr-o frumoasa versiune romaneasca), a ramas drept arhetipul prin excelenta al scriiturii unde principiul ideologic-social depaseste, prin importanta, toate celelalte posibile ramificatii simbolice ale literaritatii. Textul creioneaza povestea scriitoarei Anna Wulf care detine patru carnete cu informatii/analize – mai mult sau mai putin introspective – despre viata ei. Carnetele au culori metaforice: negru (segmentul narativ referitor la experienta Annei in Africa), rosu (fragmentul despre simpatiile comuniste ale personajului), galben (intervalul intilnirilor erotice esuate) si albastru (dimensiunea – singura cu tenta psihologica – suprapusa vietii personale a Annei, cu emotiile si revelatiile sale intime). In sistemul de valori al Annei, „carnetul auriu” prilejuieste, prin efectul sau omogenizator asupra diverselor falii ale existentei personajului, o imersiune in „spatiul interior”, in reduta ultima a feminitatii, acolo unde identitatea genuina scapa de compromisurile vietuirii false, „de afara”."
24 ianuarie 2012, bookaholic.ro - Laura Sandu
"…e scris cu o verva contagioasa, de o minte creatoare, energica, activa, de o femeie care a incercat si a reusit sa scrie despre adevarul ei."
New Republic
"Cartea lui Doris Lessing e cea mai incitanta reprezentare a noului val de proza aparut in ultimul deceniu; se simte in ea spiritul timpului si, mai presus de orice, este o carte adevarata.” 
Saturday Review
"Cine-a vorbit doar de o simpla operă de fictiune? In cazul Carnetului… tehnica, scriitura face diferenta, iar aceasta este extraordinara.” 

Opinia cititorilor